Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educaţie ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiţia cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Petre Doroş. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativităţii în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Ştiri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Rezistenţa anti-schimbare

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Justiţia rămâne nodul gordian al politicii româneşti. Partidele nu se mai împart după ideologii şi doctrine, ci după cum se raportează la Justiţie.

În lupta pentru independenţa justiţiei se aruncă mai multe resurse decât s-au aruncat în războiul de independenţă din 1877. Atunci existau foarte multe voci care spuneau că războiul a fost absolut inutil. Era o chestiune formală. Turcia nu mai era o mare putere, un pericol pentru Principate.

Justiţia continuă să rămână un cal de bătaie şi în mandatul lui Klaus Iohannis. Fostul preşedinte Traian Băsescu, după ce şi-a creat o platformă politică imbatabilă, a dus lucrurile într-un unghi mort. Dintr-un susţinător fervent al statului de drept după ce nu a mai fost preşedinte a ajuns să vorbească despre un stat mafiot. Şi-a făcut un altar din lupta anti-corupţie pe care încearcă să-l dărâme cu o furie comparabilă cu ura împotriva comunismului. Dintr-un simbol al luptei anti-corupţie, în opinia fostului preşedinte, Laura Codruţa Kovesi a devenit “femeia asta bolnavă de putere”.

În fruntea unui pâlc răzleţ, Generalul a întors armele, în vreme ce misiunea de susţinere a Justiţiei în formula gândită de el a fost preluată de noul preşedinte.

În faţa proiectului de lege prezentat de Tudorel Toader, zice Klaus Iohannis, “s-a pierdut tot ce s-a făcut în ultimii zece ani”.

PSD, indiferent ce va propune în domeniul Justiţiei se va lovi de o rezistenţă puternică. Asupra partidului condus de Liviu Dragnea planează atâtea suspiciuni că vrea să facă învârteli, că vrea să-şi subordoneze Justiţia, încât nu poate mişca nicio virgulă fără să provoace un cutremur. Rezistenţa anti-schimbare este atât de puternică încât nu se acceptă nici măsurile raţionale dacă vin din partea PSD. O armată de protestatari abia aşteaptă să iasă în stradă. S-a format un nucelu dur de radicali anti-PSD care nu aşteaptă decât un semn cât de mic pentru a ieşi în stradă. Dacă preşedintele Iohannis dă tonul, cu atât mai bine. Au deja o direcţie politică.

PNL merge în aceeaşi direcţie. Liberalii pragmatici şi cu o predispoziţie spre învârteală la fel de aprinsă ca liderii social democraţilor, se manifestă public împotriva oricăror schimbări. În realitate PNL doreşte cu tot atâta ardoare ca PSD schimbări radicale în justiţie. Răspunderea magistraţilor, o selecţie profesională mai severă a procurorilor şi judecătorilor, având drept criteriu experienţa, nu poate fi invocată ca o intenţie de subordonare politică a justiţiei. Şi totuşi, adversarii politici atacă PSD şi din această direcţie.

Lupta pe marginea proiectelor de legi propuse de PSD, prin ministrul Jusdtiţiei, s-a declanşat înainte de a fi studiate propunerile. Celor prinşi în lupta la baionetă nu le pasă ce schimbări se propun. Lupta în sine, pro sau împotrivă, a devenit scop în sine. Nu s-a schimbat nimic din 2005, când s-au pus bazele acestui sistem, până acum. Unii se folosesc de el, pentru ca la un moment dat să devină victime. Nimeni nu înţelege cu adevărat ce s-a urmărit şi ce se urmăreşte în continuare atunci când se fac schimbări în sistemul juridic. Justiţiei parcă îi place jocul de-a independenţa şi subordonarea politică.  Se opune, ca orice sistem, schimbărilor.

Cu sau fără proiectul de lege pe care Tudorel Toader l-a prezentat şi îl va supune dezbaterii publice, PSD se va confrunta cu o opoziţie din ce în ce mai puternică. Textul încă nu a fost dat publicităţii şi s-a declanşat un cutremur.  Procurorii şi judecătorii acuză că nu au fost consultaţi. Dar nu toţi. O parte dintre ei, ca în cazul partidelor, se situează de partea ministrului, alţii împotrivă. Preşedintele Iohannis profită de situaţie şi reia tema anti-corupţiei. Are şi un motiv de supărare personală: i se ia dreptul de a mai numi procurorul general şi procurorul şef DNA. Este un moment bun pentru relansarea protestelor de stradă.

Abonează-te acum Online!