Image 1
Image 2

Rezerva de voturi din sacul USR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Încet, încet Nicușor Dan și partidul său intră în conștiința publică, se afirmă ca formațiune de sine stătătoare. După rezultatul foarte bun de la București “Uniunea Salvați Bucureștiul” a făcut demersurile necesare pentru a se transforma în “Uniunea Salvați România”. Sigur, este greu de crezut că și la nivel național această organizație destul de fragilă, fără structuri teritoriale, va obține același rezultat.  Greu, nu și imposibil.

Există în România o rezervă uriașă de voturi. Procentul cetățenilor cu drept de vot care votează abia dacă trece de jumătate când miza este uriașă. Acesta este, de fapt, electoratul activ, cel care contează. Restul cetățenilor, absenteiștii, stau pe margine și chibițează.

Ceea ce este greu de aflat este dacă USR, prescurtarea de la Uniunea Salvați România, va fi votat de cei care de regulă nu se prezintă la vot.

Probabil că da. Întrebarea este dacă Nicușor Dan și franțuzoaica Clotilde vor scoate la vot alegători din rândul absenteiștilor sau vor aduna voturi din rândul electoratului obișnuit. Ceea ce contează este dacă USR va obține un procent care, adăugat procentelor obținute de PNL și UDMR, va fi suficient pentru formarea unei majorități.

  Un partid nou care să treacă pragul electoral este vital pentru PNL. Aceasta părea singura variantă câștigătoare înainte de fuziunea dintre PMP și UNPR. Așa cum se prezintă acum, nici PNL, nici PSD nu vor obține mai mult de 35%, maxim 40%. Partidele care vor intra în Parlament, respectiv UDMR, ALDE și PMP, nu se duc în aceeași direcție. Acum se pare că ALDE  este decis sută la sută să stea alături de PSD. Dar UDMR și PMP vor înclina balanța în favoarea PNL.

Rolul formațiunii lui Nicușor Dan va fi determinant în cazul în care trece pragul electoral sau obține un scor mare. Partidele de dreapta – pentru că deja le putem numi pe toate de dreapta – PNL, UDMR, PMP și USR vor trece binișor de 50%. Este de neconceput ca PMP să intre în combinație cu PSD.  Poate fi la mijloc și o șmecherie, în sensul ca parlamentarii de la UNPR care vor intra în parlament pe listele PMP să facă pasul spre PSD.

Totuși, Mișcarea Populară s-a născut cu arma în mâna dreaptă, propunându-și să lupte până în pânzele albe cu PSD. Teoretic, așa se prezintă situația înainte cu patru luni de alegerile parlamentare. Ce altceva s-ar putea întâmpla până la toamnă?  În ce variantă ar putea ajunge la guvernare PSD? În primul rând ar trebui să câștige peste 40%, iar ALDE să vină cu restul necesar. Niciun sondaj nu arată că s-ar putea întâmpla acest lucru.

PSD are nevoie de încă un aliat. Dacă UNPR nu se destrăma și dacă ar fi candidat pe liste proprii și ar fi intrat în parlament, s-ar fi putut forma o majoritate de stânga. Sau dacă UDMR s-ar suci și ar intra într-o alianță cu PSD și ALDE, de asemenea, s-ar putea realiza o majoritate care să arunce PNL în opoziție.

Din cauza unor astfel de calcule Liviu Dragnea lansează varianta votului uninominal. Liderul PSD nu dă prea multe amănunte, nici nu are cum să ofere. Tocmai s-a renunțat la votul uninominal, constatându-se că fărâmițează formațiunile politice și dă posibilitatea unor persoane controversate să intre în Parlament. Atunci de ce lansează liderul PSD astfel de idei?

Pentru că ține neapărat să fie în atenție zi de zi, să genereze știri, să țină agenda zilei, să țină aprinsă flacăra PSD chiar și pe arșița verii.

Odată cu apariția noii formațiuni, USR, la care putem adăuga și PMP, ambele partide având șanse reale să intre în parlament, se schimbă toate datele. PNL, cu aliații, devine o variantă de guvernare deja credibilă. Nu trebuie exclus din jocul politic președintele Klaus Iohannis.

Chiar atât de periculoasă este inteligenţa artificială?

În timp ce ţări precum Germania şi Franţa consideră că este nevoie de o întâlnire la cel mai înalt nivel pentru a dezbate un subiect ce părea un nou joc pe internet, inteligenţa artificială, a izbucnit un nou focar de instabilitate, un război între Israel şi grupările Hamas.