Image 1
Image 2

Revolte în SUA în urma morţii lui George Floyd

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Furia provocată de moartea unui bărbat de culoare pe mâna Poliţiei de la Minneapolis a alimentat noi revolte în noaptea de vineri spre sâmbătă şi s-a extins în alte oraşe din Statele Unite, în pofida inculpării unuia dintre agenţii implicaţi în această dramă, relatează AFP.

Confruntările dintre manifestanţi şi poliţişti au zguduit, sâmbătă seară, mai multe oraşe din Statele Unite, plasate în stare de asediu. Poliţiştii au încercat să calmeze furia care s-a răspândit în ţară după moartea afro-americanului George Floyd, informează AFP.

Poliţiştii au acţionat, sâmbătă seară, împotriva manifestanţilor care încălcau starea de asediu pe timpul nopţii la Minneapolis, folosind gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a-i îndepărta pe protestatari de un comisariat, a constatat un fotojurnalist de la AFP.

Preşedintele Donald Trump a promis să “stopeze violenţa colectivă”, după mai multe nopţi de revolte la Minneapolis, unde acest afro-american în vârstă de 46 de ani a decedat luni, în mâinile Poliţiei.

În Minnesota, în nordul ţării, agenţii în ţinute speciale s-au confruntat cu manifestanţii care au încălcat interdicţia de a circula, îndepărtându-i cu fumigene şi grenade asurzitoare.

Cu puţin timp înainte, manifestanţii s-au dovedit determinaţi să rămână pe loc. “Nu ne dau de ales, există multă furie”, a explicat Deka Jama, o femeie în vârstă de 24 de ani care a cerut “justiţie” pentru George Floyd.

Confruntări au avut loc şi la New York, Philadelphia, Los Angeles şi Atlanta, determinând autorităţile din LA şi Atlanta, precum şi cele din Miami şi Chicago, să anunţe la rândul lor stare de asediu.

Donald Trump, care a denunţat în mai multe rânduri moartea “tragică” a lui George Floyd, a estimat că revoltele îi dezonorează memoria.

“Nu trebuie să lăsăm ca un mic grup de infractori şi de vandali să ne distrugă oraşele”, a lansat el, atribuind revoltele “unor grupuri de extremă stânga radicale” şi în special “Antifa” (mişcare antifascistă).

Mii de manifestanţi au defilat mai întâîi paşnic în memoria lui George Floyd, un afroamerican în vârstă de 46 de ani, mort luni imediat după ce a fost arestat. Însă în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă situaţia a degenerat în apropierea unui comisariat de poliţie din sudul oraşului, unde au fost incendiate mai multe magazine, au fost comise jafuri şi au avut loc numeroase degradări.

Militarii şi poliţiştii antirevoltă au tras cu gaze lacrimogene şi fumigene pentru a evita ca acest comisariat să nu aibă aceeaşi soartă ca altul, incendiat în noaptea precedentă după retragerea poliţiştilor.

”Situaţia este extrem de periculoasă”, a avertizat guvernatoul statului Tim Walz într-o conferinţă de presă improvizată la miezul nopţii, cu scopul de a îndemna la calm.

”Nu e nimic onorabil în a vă incendia oraşul”, a subliniat primarul din Minneapolis Jacob Frey, prezent alături de guvernator.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with