Revista Acolada, la primul număr din 2022

Scris de I. Z., 09 februarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

A apărut primul număr pe acest an al revistei de literatură  şi artă „Acolada”. Cu un conţinut variat şi colaboratori valoroşi, revista condusă de Radu Ulmeanu (director general) şi Gheorghe Grigurcu (director) intră în al şaisprezecelea an de existenţă.

Editorialul acestui număr, intitulat „Cu fundul gol”, semnat de Radu Ulmeanu, face o radiografie a scenei politice româneşti, evenimentul central fiind, în percepţia autorului, descoperirea unui nou caz de plagiat, avându-l de data aceasta drept protagonist pe însuşi premierul României, Nicolae Ciucă. Nimic nou, totuşi, de la celebrul caz al altui premier de acum 10 ani, Victor Ponta, gratulat de preşedintele de atunci, Traian Băsescu, cu titlul „dottore”, ce nu-l va părăsi pe fostul pesedist până în zilele lui din urmă, şi poate nici atunci.

“Dacă în cazul strălucitelor personalităţi ale PSD suntem deja obişnuiţi cu asemenea performanţe intelectuale, – scrie autorul – de data aceasta avem de a face cu un prim-ministru adoptat şi livrat de PNL, un partid care debutează astfel în domeniu, în modul cel mai eclatant cu putinţă.

Unde sunt zilele frumoase în care aveam în acest partid singura speranţă pentru o revenire la normalitate pe scena politică a României? Rând pe rând se prăbuşesc toate turnuleţele de mucava şi ne vedem într-un deşert fără sfârşit, fără niciun orizont, fără, măcar, o luminiţă cât de cât la capătul vreunui tunel.”

Cronica literară semnată de Gheorghe Grigurcu dezbate „Cazul criticului N. Davidescu”, un critic aproape uitat acum, dar nu lipsit totuşi de importanţă. Pagina de poezie este dedicată poetului german de origine română Christian W. Schenk, care se bucură şi de o parodie a lui Lucian Perţa în pagina 19. Articole critice şi de istorie literară semnează C.D. Zeletin, Tudorel Urian, Constantin Trandafir, Constantin Călin, între acestea evidenţiindu-se şi cel semnat de Zenovie Cârlugea şi intitulat „Eminescu şi ideea Unirii”.

Ştefan Ion Ghilimescu îl evocă pe un fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, un important critic literar care a avut legături strânse cu scriitorii sătmăreni, în articolul „Cum l-am cunoscut pe Laurenţiu Ulici”. Isabela Vasiliu-Scraba se ocupă de felul cum „discipolii” lui Constantin Noica denaturează şi minimalizează în mod voit opera marelui filozof, într-un articol cu titlu sugestiv: „O frază sforăitoare şi multiple cenzurări”

Rubrica Interviul „Acoladei” semnată de Lucia Negoiţă îi este consacrată poetei Monica Pillat, al cărei bunic a fost marele nostru poet Ion Pillat.

În fine, rubrica cunoscutului critic de artă, Pavel Şuşară, este consacrată unui mare artist, evocat în articolul „Bienala Iosif Iser, tehnici tradiţionale şi viziuni contemporane”, numărul revistei fiind ilustrat cu lucrările acestuia.

Este consemnat în acest număr, cu durere, sfârşitul dramatic al fostului colaborator al revistei, Viorel Rogoz, autorul, acum câţiva ani, al serialului „Etnologul român în Epoca de Aur”, în care au defilat fără glorie mulţi dintre reprezentanţii fostei Securităţi sătmărene.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517