Image 1
Image 2

Revedere emoţionantă după 40 de ani a învăţătorilor şi educatoarelor fostului Liceu Pedagogic Carei

Participanţii la întâlnire
Sâmbătă, 21 septembrie 2013, la Colegiul Naţional Ioan Slavici Satu Mare, a avut loc întâlnirea de 40 de ani a promoţiei 1973 a Liceului Pedagogic Carei (care a funcţionat în clădirea actualului Liceu Teoretic.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Participanţii la întâlnire
Participanţii la întâlnire

Sâmbătă, 21 septembrie 2013, la Colegiul Naţional Ioan Slavici Satu Mare, a avut loc întâlnirea de 40 de ani a promoţiei 1973 a Liceului Pedagogic Carei (care a funcţionat în clădirea actualului Liceu Teoretic.

A fost o întâlnire sobră, cu puţine festivităţi, la care au răspuns prezent 35 de absolvenţi din cele două clase de 75 de educatoare şi o clasă de 28 învăţători din prima promoţie de învăţători.

 

Urări de bun venit din partea oficialităţilor

 

Au participat la întâlnire Cristian Sasu, subprefect, Mariana Roman, inspector şcolar general şi Simona Păcurar, directoare adjunctă a liceului gazdă. Oficialităţile le-au adresat celor de faţă urări de bun venit şi felicitări pentru munca depusă de-a lungul anilor. Şefa inspectoratului le-a recitat o poezie despre învăţătoare, scrisă de poeta Nina Cassian. A vorbit apoi şi subprefectul, al cărui mamă se afla printre absolvenţii prezenţi la întâlnire.

 

Organizatorii întâlnirii

 

Organizatoarea întâlnirii a fost profesoara Florica Mihali Filip, fostă dirigintă la anul V A, directoare între anii 1976 şi 1979 şi coordonatoarea unei vaste monografii a Liceului Pedagogic careian. Alături de ea s-au mai implicat în organizare educatoarele pensionare Maria Sasu, Maria Sabău, Mariana Pop, Ioana Hotico şi Anghel-Gheorghe Ardelean.

Florica Mihali Filip a citit lista celor zece foşti colegi şi nouă foşti profesori plecaţi pe drumul strămoşilor, în memoria cărora cei prezenţi au păstrat un moment de reculegere. Tot dumneaei ne-a furnizat şi informaţiile pe care le aşternem în rândurile de faţă.

La absolvire, ei au fost repartizaţi în judeţele din care proveneau: Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.
După patru ani de studiu în Satu Mare, clasa de învăţători a fost transferată la Carei. Totuşi, ei au hotărât să organizeze întâlnirea în municipiul reşedinţă de judeţ, la Colegiul Naţional Ioan Slavici, continuator al tradiţiei învăţământului pedagogic careian.
 
Aceasta din cauză că Liceul Pedagogic Carei şi-a închis porţile în anul 1983.

 

Schimbări peste ani

 

Fetele, devenite peste ani mămici şi bunici, sunt actualmente pensionare, după 40 de ani de muncă la catedră, în timp ce băieţii, doar trei la număr, se află încă în activitate – doi la catedră, iar unul este magistrat la Judecătoria Carei.

Participanţii provin din judeţele Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Sibiu şi Sălaj, unde îşi au domiciliul în prezent. 
Alături de cei 35 de absolvenţi, au mai fost la întâlnire şi trei foşti diriginţi: Florica Mihali Filip, Elena Mayer (sosită din Târgu Mureş) şi Maria Kruzlics. A absentat dirigintele din Carei al clasei de învăţători, profesorul pensionar Gheorghe Klein-Marian, stabilit în Haifa, Israel. Au mai absentat şi absolvenţii stabiliţi în străinătate: SUA (2), Germania (5), Austria (1) şi Ungaria (3).

 

Mesaje ale celor care nu au participat

 

Dintre absolvenţi, Elisabeta Donuţ, stabilită în Chicago, le-a transmis colegelor un emoţionant mesaj sub forma unei poezii.

Alte mesaje au fost consemnate în ”Cartea de onoare” a absolvenţilor, păstrată de profesoara Florica Mihali Filip. Spicuim dintre ele: ”Sunt mulţumită şi norocoasă că am ajuns să ne revedem” (Lenuţa Betea-Bese – Negreşti; ”Voi păstra în suflet bucuria revederii” (Eugenia Pereş-Lăpuşte); ”Doamna profesoară, vă port şi vă voi purta mereu în amintire. Ca om şi ca dascăl aţi fost şi veţi rămâne pentru mine un model, un idol” (Florica Bărburaş – Răcăşan, Cehal); ”Îmi doresc să rămân în memoria foştilor mei elevi cum mi-aţi rămas dv mie. Dacă am fost apreciată ca o învăţătoare bună, acest lucru vi-l datorez şi domniei voastre” (Aurelia Silaghi, Sibiu); Bucuria reîntâlnirii cu cei dragi a fost nespus de mare. Mă bucur că v-am regăsit” (Maria Mandici-Vălean, Baia Mare).

Profesoara Florica Mihali Filip le mulţumeşte tuturor celor ce s-au implicat în organizare şi le promite continuarea tradiţiei întâlnirilor indiferent de frecvenţă şi locaţie.

 

2 comentarii

  1. m-a emotionat momentul descris chiar la lacrimi, sunt generatiile care au raspandit educatie si au transmis educatie, dar au avut cui sa o faca, in zilele noastre elevii sunt dispretuitori, dezinteresati si aroganti cu dascalii lor societatea ia invatat ca banul si puterea sunt mai importante decat cultura, iar unii parinti ii incurajeaza , am auzit de la parinti si ceva de genul,,la ce-i trebuie atata invatat sa invete sa faca bani”, somnul ratiunii naste monstri

Lasă un răspuns