Revedere cu emoţii la 40 de ani de la absolvirea Liceului Industrial Nr. 6 | Informaţia Zilei

Revedere cu emoţii la 40 de ani de la absolvirea Liceului Industrial Nr. 6

Scris de Ioan Aniţaş, 13 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Elevii promoţiei 1979 erau muncitori la Unio, Textila Ardeleana, 23 August, CFR

Finalizarea fiecărui nivel de instruire şcolară şi profesională reprezintă un motiv de emoţie, de bucurie, de deschidere a noi orizonturi de cunoştere.

Vine vremea în care absolvenţii de odinioară îşi dau întâlnire pentru a marca împlinirea unui număr anume de ani. O asemenea întâlnire a avut loc vineri, 5 iulie, la Colegiul Naţional “Ioan Slavici” din Satu Mare.

Într-o zi caniculară, absolvenţii clasei a XIII-a D, curs seral, de la Liceul Industrial Nr. 6 pe atunci, promoţia 1979, şi-au dat întâlnire la 40 de ani de la absolvire. Bucuria revederii a fost mare, mai ales că de aproximativ 30 de ani mulţi nu s-au mai văzut. Surpriza plăcută pentru absolvenţii despre care vorbim a fost prezenţa la sărbătoare a profesorului Lucz Iosif, cel care le-a fost diriginte pe parcursul liceului. Acesta a dat curs invitaţiei, venind din Germania, de acolo unde este stabilit de mai bine de 20 de ani.

Revederea a fost un prilej de bucurie. Marea problemă a absolvenţilor de acum 40 de ani a fost că nu puţini au fost cei care s-au văzut obligaţi să se întrebe care cum se numeşte. Modificările fiziologice, dar şi trecerea timpului, şi-au spus cuvântul.

Recomandare la răsfoirea monografiei liceului

La ora de dirigenţie, alături de câţiva profesori, a participat la început şi directoarea Simona Păcurar, care a rostit un cuvânt de salut, recomanând celor prezenţi să citească sau măcar să răsfoiască monografia liceului, pentru a cunoaşte mutaţiile care s-au produs în timp în cadrul unităţii şcolare de învăţământ.

La strigarea catalogului de către profesorul diriginte Lucz Iosif, emoţiile s-au amplificat. Nu puţine au fost mai ales doamnele care au vărsat lacrimi mai ales de bucurie, sub imperiul emoţiilor. Prezentarea sumară a celor făcute şi trăite în zeci de ani de la absolvire a făcut parte din scenariul întâlnirii.

Profesorul Lucz îşi aminteşte cu plăcere că în clasa despre care vorbim erau 32 de elevi la curs seral. El la vremea aceea era în primul an de învăţământ. Conştient fiind de faptul că frecventarea cursurilor serale după 8 sau 10 ore de muncă este un gest temerar, a început să facă şi unele concesii. Nu de puţine ori, profesor de matematică fiind, a invitat elevii de atunci să se prezinte duminica la aşa-numitele ore de meditaţie, pentru a putea înţelege tainele acestui obiect de studiu. Cei 32 de elevi de atunci erau muncitori la Unio, Textila Ardeleana, 23 August, CFR, Tricotex ş.a. La întâlnirea de 40 de ani au participat doar 20 de absolvenţi, alţi trei fiind trecuţi în lumea umbrelor, iar ceilalţi, din diverse motive, n-au putut da curs invitaţiei.

În prezenţa cadrelor didactice care au dat curs invitaţiei absolvenţii din promoţia 1979 au păstrat un moment de reculegere în memoria colegilor care au murit – Dumitru Coman, Ioan Godja şi Groszhart Gheorghe – dar şi în memoria profesorilor lor decedaţi: Laura Anca, Iuliu Bud, Maria Cosma, Lucia Simu, Florica Pop.

Şi-au manifestat respectul profund faţă de profesorii Rozalia Harsani, Anamaria Mureşan, Silvia Păcurar, Hilda Erdei, nu în ultimul rând faţă de directorul de pe atunci al liceului, Boris Mălai.

După încheierea acestor momente emoţionante, absolvenţii promoţiei 1979, clasa a XIII-a D, s-au retras la un local din Satu Mare, pentru a continua depănarea amintirilor.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345