Image 1
Image 2

Reţeaua Facebook, în cădere liberă din cauza datelor personale furate

Mark Zuckerberg
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Facebook în criză
Facebook în criză

După ce în toamna anului trecut marile companii IT ca Facebook sau Google au fost luate la rost de Senatul american în chestiunea finanţării din Rusia a unor reclame electorale care ar fi influenţat votul în favoarea lui Donald Trump, un scandal de mult mai mari proporţii ameninţă să

schimbe total soarta Facebook şi să aducă un control mult mai strict al “socializării” online.

Întregul scandal iscat în jurul Facebook şi Cambridge Analytica a izbucnit după ce fostul angajat al companiei britanice de consultanţă, Christopher Wylie, a vorbit cu o jurnalistă a publicaţiei „Observer“ despre metodele folosite de firma pentru care a lucrat.

Milioane de date personale folosite în campanii politice

Christopher Wylie, în vârstă de 28 de ani, i-a furnizat jurnalistei Carole Cadwalladr vreme de mai bine de un an informaţii despre activitatea companiei Cambridge Analytica (CA) atât în SUA, în cazul campaniei lui Donald Trump pentru prezidenţiale, cât şi în Marea Britanie, în cazul campaniei pro-Brexit, după care a acceptat să vorbească public despre acest subiect, scrie Business Insider. Rezultatul a constat în materialul jurnalistic care prezintă modul în care Cambridge Analytica a colectat datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, transformându-le într-o armă politică unică prin care s-a urmărit transmiterea de reclame politice personalizate către votanţii din SUA.

La vârsta de 20 de ani, Wylie, care a crescut în Canada, s-a mutat la Londra, unde a început să studieze dreptul la London School of Economics. În această perioadă a început să lucreze pentru liberal-democraţii britanici, pe care i-a ajutat să pună la punct o bază de date. În 2013, prin intermediul conexiunilor sale cu aceştia, a fost prezentat SCL Group, care a lansat apoi compania Cambridge Analytica, pentru care el a şi lucrat până în 2014.

Moartea suspectă a fiului unui fost ministru din România

Wylie a declarat recent că a avut această oportunitate la scurt timp după ce Dan Mureşan, fiul fostului ministru al Agriculturii din România Ioan Avram Mureşan, care lucra în Kenya pentru campania lui Uhuru Kenyatta, a fost găsit mort în camera sa de hotel, în 2012. “De asta aveau un post liber. Nu pot spune că a fost ucis… A murit în camera sa de hotel“, a afirmat el, potrivit news.africa, atunci când a fost întrebat despre circumstanţele decesului predecesorului său.

Într-o investigaţie jurnalistică sub acoperire difuzată de postul Channel 4 News, şefi din cadrul Cambridge Analytica au afirmat că atât firma pe care o reprezintă, cât şi compania sa mamă, Strategic Communications Laboratories (SCL), au fost implicate în peste 200 de campanii electorale din diferite ţări din lume, inclusiv din Nigeria, Kenya, Cehia, India şi Argentina.

Posibile legături cu campania PSD

În cazul României, în presa internaţională a apărut informaţia conform căreia un reprezentant din partea Cambridge Analytica a discutat cu Rupert Murray, consultant britanic şi cunoscător al situaţiei din România. Consultantul a primit un mesaj din partea companiei britanice înaintea alegerilor parlamentare din 2016 în care i se propunea să lucreze pentru PSD. Parteneriatul ar fi fost făcut înainte de alegerile parlamentare în urma cărora PSD a câştigat majoritatea.

Propunerea pentru strategia de Facebook presupunea crearea unei echipe de două persoane care să contribuie, să ofere sfaturi şi asistenţă pe timpul campaniei electorale. Perioada de lucru era estimată la două-trei luni. Murray susţine că a refuzat oferta pe motiv că e vorba de-o situaţie politică. Chiar şi aşa, nu e clar dacă a ajuns Cambridge Analytica să lucreze pentru vreun partid din România, inclusiv PSD. Liviu Dragnea, preşedinte PSD, a negat că ar exista vreo legătură.

Într-un clip de promovare, CA îşi promova serviciile, prin Facebook, şi în România. Mai mult, grupul Strategic Communications Laboratories (SCL), care deţine Cambridge Analytica, ar avea o divizie şi în ţara noastră încă din 2011. Actele de înfiinţare a acesteia ar fi fost semnate chiar de Alexander Nix, preşedintele Cambridge Analytica. Reprezentantul local era Dan Avram Sabin Mureşan, fiul fostului ministrul al Agriculturii Ioan Avram Mureşan.

Clienţi ai companiei nu sunt menţionaţi în investigaţie, dar merită amintit un amănunt. Liviu Dragnea s-a fotografiat în America, la vizita din 2017, cu generalul Michael Flynn, fost Consilier Naţional de Securitate al preşedintelu Trump, care ar fi recunoscut legături de afaceri cu Strategic Communications Laboratories.

Cum se apără Facebook?

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, fondatorul şi directorul general al companiei Facebook, a admis miercuri seară că au existat unele “erori”, în prima reacţie după apariţia informaţiilor privind utilizarea ilegală a datelor în scop electoral de către firma Cambridge Analytica.

“Vreau să fac o actualizare a datelor despre situaţia cu firma Cambridge Analytica, inclusiv despre măsurile pe care le-am luat deja şi pe care le vom lua. Avem responsabilitatea de a proteja datele utilizatorilor, iar, dacă nu putem, nu merităm să vă oferim servicii”, a explicat Mark Zuckerberg.

“Pentru a evita aplicaţiile abuzive, în anul 2014 am anunţat modificarea întregii platforme pentru a limita semnificativ cantităţile de date pe care le pot accesa astfel de aplicaţii”, a spus Zuckerberg, referindu-se la sistemul software dezvoltat de expertul rus Aleksandr Kogan şi de firma Cambridge Analytica.

Documente obţinute de publicaţia Observer şi confirmate de Facebook relevă că, până la sfârşitul anului 2015, compania Cambridge Analytica colecta date online la un nivel fără precedent. Facebook nu avertizase încă utilizatorii şi luase doar măsuri limitate pentru securizarea datelor a peste 50 de milioane de persoane. Potrivit cotidianului The New York Times, copii ale datelor sustrase de firma Cambridge Analytica încă sunt online.

Instrument de război psihologic

Informaţiile au fost colectate printr-o aplicaţie numită “thisisyourdigitallife”, creată de profesorul Aleksandr Kogan în mod independent de activitatea sa de la Universitatea Cambridge. Prin intermediul companiei sale, Global Science Research (GSR), în colaborare cu firma Cambridge Analytica, sute de mii de utilizatori Facebook au fost plătiţi să facă teste de personalitate sub pretextul folosirii datelor pentru studii academice. Însă aplicaţia colecta şi datele din listele de prieteni ale celor care au acceptat testele, astfel că au fost obţinute profilurile a zeci de milioane de persoane.

Christopher Wylie a vorbit despre ceea ce a numit “instrumentul de război psihologic al lui Steve Bannon”. El a explicat că Steve Bannon şi Robert Mercer au avut ideea de a utiliza printr-o metodologie militară megadate şi reţele de socializare online pentru “operaţiuni informaţionale” asupra electoratului din Statele Unite.

Compania Facebook a anunţat că a decis suspendarea conturilor firmei Cambridge Analytica, al lui Christopher Wylie şi Aleksandr Kogan, un profesor ruso-american.

Posibile modificări în utilizarea reţelei sociale

Zuckerberg a detaliat paşii pe care îi va face Facebook pentru a securiza şi mai mult reţeaua de socializare şi pentru a împiedica scurgerile de informaţii din conturile utilizatorilor.

“În primul rând, vom investiga toate aplicaţiile care au avut acces la baze mari de informaţii înainte de schimbarea produsă pe platforma noastră în 2014 şi vom face un audit complet al oricărei aplicaţii cu activitate suspectă. Iar dacă vom găsi dezvoltatori care au folosit maliţios informaţii personale îi vom suspenda şi îi vom anunţa pe toţi cei afectaţi de aceste aplicaţii. (…)

În al doilea rând, vom restricţiona accesul dezvoltatorilor la date şi mai mult pentru a preveni alte tipuri de abuzuri. De exemplu, vom înlătura accesul dezvoltatorului la datele celor care nu au mai folosit aplicaţia lor în ultimele 3 luni. Vom restrânge datele pe care le puneţi la dispoziţia aplicaţiilor când vă autentificaţi doar la nume, fotografie de profil şi adresă de e-mail. Vom cere dezvoltatorilor nu doar să obţină aprobarea, ci să semneze şi un contract care să le permită să ceară acces la postările sau alte date private ale utilizatorilor. Şi vom mai anunţa câteva schimbări în zilele ce urmează.

În al treilea rând, vrem să ne asigurăm că înţelegeţi căror aplicaţii le-aţi permis accesul la date. În următoarea lună le vom arăta tuturor o unealtă deasupra News Feed-ului cu aplicaţiile pe care le-au folosit şi o modalitate uşoară de a revoca accesul acestor aplicaţii la datele lor. Avem deja un astfel de instrument în setările de confidenţialitate, dar acum îl vom muta la vedere, deasupra News Feedului, pentru a ne asigura că toată lumea îl vede.”

Mark Zuckerberg a pierdut 4 miliarde de dolari în câteva zile

Cel puţin 40 de miliarde de dolari. Atât a pierdut Facebook la Bursă, după ce acţiunile companiei s-au depreciat cu 7%. S-a întâmplat acest lucru după ce s-a aflat că datele a 50 de milioane de utilizatori ar fi fost accesate şi folosite ilegal pentru a manipula electoratul la refendumul pentru Brexit şi alegerile prezidenţiale americane. Averea lui Mark Zuckerberg a scăzut şi ea cu 4 miliarde de dolari.

Christopher Wylie, fost angajat al Cambridge Analytica, spunea: “Te joci cu o întreagă ţară, cu psihologia unei ţări întregi. Fără acordul oamenilor şi fără ca ei să fie conştienţi de acest lucru. Şi nu doar că te joci cu psihologia unei întregi naţiuni, dar te joci cu ea în contextul unor procese democratice. Aveau aplicaţii pe Facebook care le permiteau să colecteze date nu doar de la persoana care folosea aplicaţia sau intra în cont cu această aplicaţie, ci intrau apoi în întreaga reţea de prieteni şi colectau şi informaţiile prietenilor. Sunt create site-uri, bloguri, orice credem că e nevoie pentru ca ţintele vizate să fie receptive. Creăm conţinut pe internet pentru ca ei să-l găsească. Ei îl văd, îl accesează, intră în acest flux şi încep să gândească lucrurile diferit.”

Reprezentanţii Facebook spun că vor face o anchetă internă pentru a afla cum a fost posibilă scurgerea de date.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns