Image 1
Image 2

Reţeaua de apă din Turţ şi Gherţa Mare a fost proiectată pentru o presiune prea mică (Foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conductele de transport apă subdimensionate faţă de presiunea necesară din reţea crapă periodic

Apaserv Satu Mare este operatorul regional de apă şi canalizare la nivel de judeţ. Majoritatea comunelor care deţin aceste reţele le-au transferat pentru exploatare operatorului, cel care deţine personal de specialitate, dotări, dar şi fonduri pentru menţinerea acestor reţele în stare de funcţionare.

Cu toate eforturile depuse de prestator în ceea ce priveşte executarea la timp a intervenţiilor ocazionale, există defecţiuni din diverse motive.

Cetăţenii care beneficiază de aceste servicii se dovedesc adesea nemulţumiţi de faptul că pe unele străzi apar defecţiuni, iar remedierea lor durează adesea zile la rând.

Flore Belei şi-a exprimat nemulţumirea la redacţia Informaţia Zilei

Pe fondul unor asemenea nemulţumiri am fost vizitaţi zilele trecute la redacţie de către Flore Belei din comuna Turţ. Acesta, în calitate de reprezentant al mai multor locuitori ai comunei a depus o reclamaţie. Petentul reclamă defecţiuni în sistemul de alimentare cu apă al satului Gherţa Mare, pe strada Turulung, în vecinătatea imobilului cu numărul 109, canalizare în Turţ, cu probleme în anumite zone ş.a. Reclamantul susţine că a sesizat Primăria din Turţ asupra acestor defecţiuni, dar şi conducerea furnizorului de servicii. Acelaşi petent se referă la deficienţe în furnizarea apei potabile pe porţiuni ale reţelei, ca urmare a presiunii insuficiente.

Primarul din Turţ confirmă

Ca urmare a acestei sesizări am luat legătura cu Ioan Irime, primarul comunei Turţ. Acesta a confirmat existenţa sporadică a unor defecţiuni la reţeaua de transport a apei potabile, dar furnizorul de servicii s-a dovedit receptiv în remedierea deficienţelor semnalate de către cetăţeni. Prim gospodarul comunei susţine buna colaborare cu Apaserv Satu Mare, numai că o parte din deficienţele semnalate mai sus apar din diverse motive de ordin tehnic. Furnizorul de servicii a avut în ultima perioadă o serie de intervenţii, numai că acestea apar periodic în alte şi alte zone.

Am luat legătura şi cu inginerul Ioan Leitner (foto – pag. 1), managerul executiv al furnizorului de servicii. Acesta ne-a confirmat existenţa periodică a defecţiunilor, dar în egală măsură, pune aceste disfuncţionalităţi pe seama unor aspecte de ordin tehnic.

Interlocutorul a ţinut să ne dea şi câteva detalii care cel puţin teoretic limpezesc lucrurile. Iniţial, reţeaua de alimentare cu apă în comuna Turţ a fost proiectată la o presiune de lucru de 6 atmosfere. Lucrarea s-a executat conform proiectului, dar în timp s-au făcut extinderi de reţea, fapt ce a impus creşterea presiunii din reţea pentru a putea alimenta toţi consumatorii. Dacă ţeava de polietilenă dimensionată pentru 6 atmosfere poate prelua sporadic şi pentru o perioadă scurtă presiuni cu până la 50% mai mari, pe termen lung aceasta nu rezistă – crapă. Pe o porţiune de reţea de aproximativ 700 de metri, în satul Gherţa Mare, vechea conductă a fost înlocuită recent cu una care rezistă până la 16 atmosfere, presiunea de lucru în reţea fiind aproximativ 8 – 11 atmosfere, ceea ce asigură furnizarea apei şi în zonele mai înalte – Susani de Sus, spre exemplu. Soluţia finală o să fie înlocuirea conductelor de pe zona cu presiune mai ridicată şi schimbarea presiunii de lucru în funcţie de zona deservită.

Micşorarea presiunii nu este o soluţie pe toată reţeaua. Rămân consumatori fără apă. Chiar şi în prezent sunt probleme pe două porţiuni unde se impune schimbarea a 50, respectiv 80 de metri de conductă de transport.

După cum ne-a spus Ioan Leitner, furnizorul de servicii dispune de fondurile necesare pentru a remedia o serie de probleme de natură tehnică, numai că volumul de muncă în judeţ este relativ mare, iar utilajele acestei firme sunt deja insuficiente. Se caută posibilităţi de închiriere a unor excavatoare pentru a putea face faţă necesităţilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with