Image 1
Image 2

Respinsă de Comisia Juridică, Rovana Plumb nu mai poate fi comisar european

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Iohannis: Îi solicit prim-ministrului să retragă de urgență nominalizarea

Propusă pentru funcția de comisar european din partea României, Rovana Plumb a fost respinsă joi, în Comisia juridică a Parlamentului European.

Fără avizul acestei comisii ea nu poate fi audiată în Comisia Transporturi, prin urmare nu mai poate fi comisar european. Reacțiile liderilor din partidele de opoziție nu au întârziat să apară.

Respingerea vine într-un moment în care președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă se ală în vizită în SUA. :eful statului îi solicită premierului Dăncilă ca o nouă nominalizare să fie făcută numai după ce președintele și Parlamentul și-au dat acordul. Și Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european, a fost respins de Comisia Juridică. Acesta a deținut funcția de ministru al Justiției.

Iohannis: PSD exportă incompetența peste granițe

Rovana Plumb a fost respinsă cu 15 voturi împotrivă, 6 voturi pentru și două abțineri. Comisia Juridică urmează să trimită o scrisoare președintelui Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate ocupa funcția de comisar european.

Membrii comisiei consideră că acest conflict de interese se datorează unor împrumuturi pe care aceasta le-a luat de la două persoane fizice. Rovana Plumb spune că nu este vorba de un conflict de interese deoarece cele două persoane care i-au acordat împrumuturile n-au legătură cu domeniul Transporturilor. Ea ar fi urmat să dețină funcția de comisar european pe Transporturi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a declarat că PSD “are, nu o variantă, ci 10 variante pentru comisar”. În schimb, președintele Klaus Iohannis îi cere premierului Dăncilă să retragă nominalizarea Rovanei Plumb, iar o nouă nominalizare să fie făcută numai după ce șeful statului și Parlamentul și-au dat acordul. Potrivit președintelui respingerea candidaturii Rovanei Plumb reprezintă un eșec major al guvernării PSD și “avem o nouă dovadă a incompetenței premierului Viorica Dăncilă”. În plus, Iohannis acuză PSD că exportă incompetența peste granița țării. “Îi cer imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă urgent o nouă nominalizare pentru portofoliul de comisar european doar după acordul Președintelui României și cu avizul Parlamentului”, a spus Iohannis. Și președintele PNL, Ludovic Orban, îi solicită prim-ministrului Dăncilă să nu mai propună un alt comisar din partea României fără “consultarea şi acordul Preşedintelui României”.

“Propunerea Guvernului a făcut România de rușine în Europa”, spune Orban.

Preşedintele USR, Dan Barna, este de părere că “încăpăţânarea” premierului Viorica Dăncilă de a menţine nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european a făcut ca România să fie din nou “oaia neagră a Europei”. Acesta îi cere președintelui Iohannis să se implice pentru o nouă propunere, deoarece “trebuie să găsim împreună un comisar care să fie cinstit şi competent”.

Băsescu aruncă bomba

Fostul președinte Traian Băsescu susține că în familia politică europeană din care face parte a auzit că din echipa comisarilor europeni ar trebui să pice un comisar și că în acest context s-a spus numele țării noastre. “Eu nu spun că a fost o alegere fericită, pentru asta este responsabilă d-na Dăncilă, dar nu pot să nu observ că avem un candidat belgian în urmărire penală, o doamnă din Franța care are probleme cu utilizarea banilor pentru cabinetul parlamentar, iar Polonia are un candidat urmărit de OLAF. Dacă se aplică aceleași criterii pentru toți, e foarte bine. Dar dacă se aplică doar pentru România și Ungaria, nu e bine”, a spus Băsescu.

Președintele PMP, Eugen Tomac, spune că Dăncilă a exportat orice din PSD la Bruxelles, însă trebuie reproşat şi preşedintelui CE Ursula von der Leyen că a acceptat-o pe Rovana Plumb.
“Verdictul este clar; fără Rovana în Comisia Europeană, lucru care trebuie reproşat şi doamnei președinte Ursula von der Leyen, care a acceptat să o trimită în PE, ştiind că exista acest risc”, a completat europarlamentarul Eugen Tomac.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns