Repornirea politicii, faţă-n faţă cu repornirea economiei | Informaţia Zilei

Repornirea politicii, faţă-n faţă cu repornirea economiei

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Încet, dar sigur, politica îşi recuperează primul loc pierdut în faţa pandemiei provocate de coronavirus. Dacă timp de două luni atenţia a fost fixată aproape în exclusivitate pe problemele legate de lupta anti-Covid-19, iată că partidele îşi cer dreptul de a reintra în competiţie. Politicienii şi-au reamintit că se află în faţa a două rânduri de alegeri şi se manifestă în consecinţă.

Odată cu introducerea stării de alertă lumea este ceva mai relaxată. Se poate ieşi din case la orice ore fără un motiv temeinic şi se poate circula dintr-o localitate. Odată cu posibilitatea de deplasare se animă viaţa socială. Cu şi fără rost, maşinile circulă aproape ca înainte. Tinerii au găsit metode de a se întâlni. Cumpără o cafea, un suc de la un bar şi stau buluc pe stradă sau în apropierea teraselor.

Distanţarea socială nu este luată foarte în serios, iar masca de protecţie este ţinută ca un fel de trofeu, sub barbă.

Oamenii politici nu se lasă mai prejos. Cu măştile când peste nas, când sub nas, când doar peste gură, când sub barbă, parlamentarii dau tonul intrării în campania electorală.

PSD anunţă că pregăteşte o moţiune de cenzură imediat ce se va ridica starea de alertă.

Aşadar, PNL are tot interesul să prelungească starea de alertă sau chiar să reinstituie starea de urgenţă pentru a se menţine la guvernare.

Convocată pentru a se discuta despre probleme de ordin economic, întâlnirea de ieri de la Cotroceni a clarificat doar în parte lucrurile. Din câte se ştie până acum programul Invest IMM nu mulţumeşte agenţii economici. Practic nu funcţionează. Băncile au demonstrat că nu li se pot impune reguli din care ar avea de pierdut.

Datele statistice, aşa cum le-a prezentat primul ministru, arată că în această perioadă s-a înregistrat creştere economică, de vreo 2,5%. De aici rezultă că firmele nu au nevoie de ajutor din partea statului.

Dată fiind creşterea economică, concluzia ar fi că, într-adevăr, s-au închis barurile, restaurantele, hotelurile, mall-urile, dar în rest economia a funcţionat.

Interesant ar fi să aflăm detalii despre diferenţele de viziune dintre putere şi opoziţie privitoare la măsurile de ordin economic luate de guvern în această perioadă.

Din motive electorale, poziţiile partidelor nu sunt obiective. Deci nu ştim cum stăm. Datele oferite de guvern pot fi puse la îndoială, iar criticile opoziţiei trebuie socotite ca atacuri politice.

Mai mult ca niciodată, acum ar fi nevoie de un organism independent.

Teoretic, şi constituţional, acest rol şi-l asumă instituţia prezidenţială. Preşedintele şi-a asumat în totalitate măsurile guvernului, considerându-se, aşa cum scrie şi în Constituţie, parte a Executivului.

Ţinând cont, sau mai degrabă neţinând cont, de noua conjunctură mondială, de iminenta declaşare a unei crize economice la scară planetară, taberele politice se aşează în poziţii de luptă.

PSD, Pro România şi ALDE par hotărâte să nu mai stea în opoziţie. Pe termen scurt se gândesc la o moţiune de cenzură.

Pe termen ceva mai lung plănuiesc să câştige alegerile locale şi parlamentare. Nu este exclus să negocieze şi cu UDMR o formulă de colaborare.

PNL are avantajul, dar şi nenorocul, de a se afla la guvernare într-o perioadă cu totul specială. Succesul sau eşecul său depinde de succesul sau eşecul măsurilor pe care le-a luat şi le va lua pentru repornirea economiei.

Puse faţă în faţă, cele două tabere au obiective diferite: opoziţia vrea să repornească politica, iar PNL are datoria de a reporni economia.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345