Image 1
Image 2

Repornirea politicii, față-n față cu repornirea economiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Încet, dar sigur, politica își recuperează primul loc pierdut în fața pandemiei provocate de coronavirus. Dacă timp de două luni atenția a fost fixată aproape în exclusivitate pe problemele legate de lupta anti-Covid-19, iată că partidele își cer dreptul de a reintra în competiție. Politicienii și-au reamintit că se află în fața a două rânduri de alegeri și se manifestă în consecință.

Odată cu introducerea stării de alertă lumea este ceva mai relaxată. Se poate ieși din case la orice ore fără un motiv temeinic și se poate circula dintr-o localitate. Odată cu posibilitatea de deplasare se animă viața socială. Cu și fără rost, mașinile circulă aproape ca înainte. Tinerii au găsit metode de a se întâlni. Cumpără o cafea, un suc de la un bar și stau buluc pe stradă sau în apropierea teraselor.

Distanțarea socială nu este luată foarte în serios, iar masca de protecție este ținută ca un fel de trofeu, sub barbă.

Oamenii politici nu se lasă mai prejos. Cu măștile când peste nas, când sub nas, când doar peste gură, când sub barbă, parlamentarii dau tonul intrării în campania electorală.

PSD anunță că pregătește o moțiune de cenzură imediat ce se va ridica starea de alertă.

Așadar, PNL are tot interesul să prelungească starea de alertă sau chiar să reinstituie starea de urgență pentru a se menține la guvernare.

Convocată pentru a se discuta despre probleme de ordin economic, întâlnirea de ieri de la Cotroceni a clarificat doar în parte lucrurile. Din câte se știe până acum programul Invest IMM nu mulțumește agenții economici. Practic nu funcționează. Băncile au demonstrat că nu li se pot impune reguli din care ar avea de pierdut.

Datele statistice, așa cum le-a prezentat primul ministru, arată că în această perioadă s-a înregistrat creștere economică, de vreo 2,5%. De aici rezultă că firmele nu au nevoie de ajutor din partea statului.

Dată fiind creșterea economică, concluzia ar fi că, într-adevăr, s-au închis barurile, restaurantele, hotelurile, mall-urile, dar în rest economia a funcționat.

Interesant ar fi să aflăm detalii despre diferențele de viziune dintre putere și opoziție privitoare la măsurile de ordin economic luate de guvern în această perioadă.

Din motive electorale, pozițiile partidelor nu sunt obiective. Deci nu știm cum stăm. Datele oferite de guvern pot fi puse la îndoială, iar criticile opoziției trebuie socotite ca atacuri politice.

Mai mult ca niciodată, acum ar fi nevoie de un organism independent.

Teoretic, și constituțional, acest rol și-l asumă instituția prezidențială. Președintele și-a asumat în totalitate măsurile guvernului, considerându-se, așa cum scrie și în Constituție, parte a Executivului.

Ținând cont, sau mai degrabă neținând cont, de noua conjunctură mondială, de iminenta declașare a unei crize economice la scară planetară, taberele politice se așează în poziții de luptă.

PSD, Pro România și ALDE par hotărâte să nu mai stea în opoziție. Pe termen scurt se gândesc la o moțiune de cenzură.

Pe termen ceva mai lung plănuiesc să câștige alegerile locale și parlamentare. Nu este exclus să negocieze și cu UDMR o formulă de colaborare.

PNL are avantajul, dar și nenorocul, de a se afla la guvernare într-o perioadă cu totul specială. Succesul sau eșecul său depinde de succesul sau eșecul măsurilor pe care le-a luat și le va lua pentru repornirea economiei.

Puse față în față, cele două tabere au obiective diferite: opoziția vrea să repornească politica, iar PNL are datoria de a reporni economia.

Sigla Informatia Zilei

Politica luată la mişto

Mai degrabă polemist decât miştocar, Viktor Orban este excepţia care întăreşte regula că democraţia până la urmă poate fi doar un joc al hazardului. Nu aş porni de la veşnicul scandal de la Băile Tuşnad din fiecare vară, ci de la observaţia lui că de când el este prim ministru al Ungariei, în România s-au schimbat 20 de prim-miniştri.