Image 1
Image 2

Renovare completă a şcolii Nr. 3 din Negreşti-Oaş

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La 37 de ani de la inaugurare, Şcoala Gimnazială nr. 3 din oraşul Negreşti-Oaş a îmbrăcat haină nouă. Luni, 4 noiembrie, pe o vreme mai puţin prietenoasă, curtea şcolii menţionate mai sus a fost plină de elevi, cadre didactice, aleşi locali, invitaţi şi părinţi. Toţi au participat la manifestările organizate cu ocazia redării în funcţiune a imobilului, după ample lucrări de modernizare.

Respectând solemnitatea momentului, activităţile organizate cu prilejul redării în funcţiune a imobilului reabilitat au fost precedate de intonarea Imnului de Stat al României. A urmat intonarea de către elevii reuniţi în corul “Viva Vox” al şcolii a imnului instituţiei de învăţământ.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi în fruntea cărora a fost protopopul ortodox de Negreşti-Oaş, Marcel Malanca. Au fost rostite rugăciuni pentru copii, cadrele didactice care slujesc în această unitate şcolară de învăţământ, dar şi pentru constructorii care, în ciuda unor probleme întâmpinate pe parcursul derulării proiectului, au reuşit să se încadreze în termenul de repunere în funcţiune a obiectivului.

Moderatorul acestui eveniment de maximă importanţă pentru şcoală, pentru corpul de cadre didactice şi pentru elevi, a fost profesorul Dohi Szabi, cel care deţine funcţia de director adjunct fără portofoliu.

Schimbări profunde

Pentru a putea evidenţia volumul de muncă realizat pentru a aduce imobilul în actuala formă, organizatorii evenimentului au pregătit un scurt grupaj de imagini adunate pe parcursul anilor. Aşa cum era de aşteptat, primele imagini cu activităţi din şcoală şi din afara ei din perioada începuturilor au fost alb-negru, fiind date explicaţii cu privire la această prezentare. Odată cu trecerea anilor, aria curiculară şi extracuriculară a elevilor s-a extins, imaginile fiind grăitoare. Din acest grupaj n-au lipsit nici o serie de fotografii în care sunt surprinse cadrele didactice în momente de socializare, chiar de sărbătorire a unor evenimente, fiind astfel subliniată coeziunea colectivului de învăţători şi profesori.

Profesorul Dohi Szabi a ţinut să informeze asistenţa numeroasă că de-a lungul anilor, în cei aproape 37 de ani de existenţă a unităţii şcolare de învăţământ reabilitate, pe băncile acesteia au învăţat 4.195 de elevi, instruiţi de peste 270 de cadre didactice. Pentru a evidenţia dacă mai era nevoie calitatea, nivelul de instruire a copiilor în această şcoală, au fost prezentate câteva opinii ale unor foşti elevi, deveniţi deja cadre didactice, cercetători sau te miri ce.

Merită menţionat faptul că evoluţia şcolară şi profesională a foştilor elevi a fost urmărită în timp de către cadrele didactice, dovada fiind scurtele alocuţiuni înregistrate în ţară, dar şi în o serie de ţări din Europa, acolo unde unii foşti elevi îşi urmează studiile sau chiar lucrează ca personal cu studii superioare. Acest moment s-a dovedit printre acelea cu o profundă încărcătură emoţională. Unii profesori şi învăţători au scăpat câte o lacrimă văzând acele imagine inedite, fiind la reîntâlnirea cu foştii lor elevi.

Luări de cuvânt

Aşa cum se procedează la asemenea evenimente festive, n-au lipsit nici luările de cuvânt din partea invitaţilor şi a gazdelor.

Au rostit cuvinte de felicitare la adresa conducerii şcolii, a executantului şi a tuturor celor care sub diverse forme au fost implicaţi în implementarea acestui proiect Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Călin Durla – inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, Elena Olariu, directorul şcolii, un reprezentant al constructorului ş.a.

Date despre proiect

Datorită numărului mare de elevi raportat la capacitatea clădirii, până în iunie 2018 cursurile s-au desfăşurat în două schimburi. În urma proiectului, începând cu această lună, cursurile se desfăşoară într-un singur schimb, sporind astfel confortul elevilor şi calitatea actului educaţional.

Proiectul în baza căruia s-a realizat reabilitarea unităţii şcolare de învăţământ a fost finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL 1. Valoarea investiţiei este de 5.421.622,41 de lei, cu TVA inclusă. Lucrările au durat aproximativ un an.

Lucrările executate în cadrul proiectului: demolarea acoperişului şi parte din zidărie, realizarea unui nou etaj (clădirea are astfel parter și două etaje), realizare centrală termică şi staţie de pompare, modificare arhitectură şi finisaje superioare, reţele sanitare exterioare şi de canalizare, instalaţii electrice interioare şi exterioare, instalaţie de detecţie şi semnalizare incendiu, placare faţade cu panouri tip Alucobond ş.a.

Cuvântul final a aparţinut corului şcolii, care a interpretat câteva cântece, apoi s-a făcut o poză de grup cu ajutorul unei drone pentru a fi introdusă în “capsula” timpului, tăierea panglicii inaugurale şi vizitarea şcolii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with