Image 1
Image 2

Relaxarea seamănă cu un joc de alba/neagra: pierzi sau câştigi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Au sau nu dreptate partidele de opoziţie care afirmă că starea de alertă nu va putea fi declarată imediat după anularea stării de urgenţă?

Este o chestiune de interpretare a două ordonanţe de ugenţă, una emisă în anul 1999, alta în anul 2004. Luate în litera, nu în spiritul lor, cele două ordonanţe scoase de la naftalină, nu par să rezolve situaţia actuală. El trebuiau modificate, dar niciun guvern din ultimii 20 de ani nu a avut în vedere că va apare o problemă atât de gravă care să le readucă în actualitate.

Legile sunt făcute de oameni, în beneficiul oamenilor. Partidele de opoziţie, în special PSD, au găsit momentul să prindă guvernul la înghesuială speculând o chichiţă legislativă. Astfel după votarea unei legi în parlament şi publicarea ei în Monitorul Oficial este nevoie de trei zile până să intre în vigoare. În cele trei zile legea poate fi contestată la Curtea Constituţională.

Pornind de la acest aspect, PSD avertizează că între data anulării stării de urgenţă şi data declarării stării de alertă va exista un gol de trei zile.

În cele trei zile nu va exista nicio restricţie, astfel că toată lumea se poate comporta cum vrea, ca în vremurile normale.  Se pot deschide restaurantele, se pot organiza nunţi, meciuri de fotbal, se poate merge la plajă, se poate circula peste tot fără mască etc. etc.

Politicienii din opoziţie sugerează că pentru această situaţie vinovat se face guvernul care trebuia să prezinte din timp măsurile de relaxare.

  Guvernul se apără spunând că în această perioadă  specialiştii urmăreau cu atenţie evoluţia pandemiei. Fără date foarte concrete nu se puteau prezenta măsurile de relaxare care să corespundă situaţiei reale.

Va trebui să credem ce zice guvernul pentru că nu există altă alternativă. Nu se poate pur şi simplu publica un set de măsuri teoretice, fără legătură cu realitatea de pe teren.

Mai sunt două zile în care mai este în vigoare starea de urgenţă. Sunt două zile de certuri şi dispute. Indiferent de data votului din parlament, este mai mult ca sigur că se va intra în starea de alertă direct în starea de urgenţă, fără nicio pauză. Aşa este normal. Este mai importantă siguranţa oamenilor decât nişte formalităţi.

  O soluţie ar fi prelungirea stării de urgenţă de către preşedinte până la intrarea în vigoare a stării de alertă. Contează atât de mult două-trei zile încoace sau încolo? S-ar părea că, din punct de vedere politic, într-adevăr contează. Politicieni au nevoie de teme de dezbatere pentru a se vedea difenţa de viziune dintre partide.

În ciuda marilor probleme provocate de coronavirus la nivel mondial, naţional, local şi individual, viaţa politică îşi urmează cursul. Treaba opoziţiei este să critice puterea, sub toate aspectele.

Acest lucru îl face fiecare partid de opoziţie, fiecare politician. Victor Ponta se foloseşte de experienţa lui de fost prim-ministru şi dă sfaturi de ordin economic.

Călin Popescu Tăriceanu s-a axat pe apărea drepturilor şi libertăţilor individului grav încălcate în această perioadă.

PSD atacă frontal, cu toată forţa. Dă soluţii alternative imposibil de pus în practică, pregătindu-şi astfel platforma electorală pentru viitoarele două rânduri de alegeri, locale şi parlamentare.

Problema reală, gravă, este că România nu a trecut de vârful pandemiei. Repornirea economiei este, de asemenea, o problemă pe care guvernul trebuie să o rezolve. De altfel, scopul adiacent al trecerii de la starea de urgenţă la starea de alertă este repornirea economiei.

Lumea pare să fi uitat de avertismentul “Ce e mai rău abia urmează!”. Relaxarea, atât de aşteaptată de toţi, seamănă cu un joc de alba/neagra. Pierzi sau câştigi.

Să sperăm că vom avea de câştigat.

Lobby sau trafic de influenţă?

Este o adevărată desfătare să urmăreşti nu atât modul în care se comentează unele articole de pe site-uri, cât pseudonumele, mai exact “codurile” alese.