Relaxare şi relansare sau relansare şi relaxare? | Informaţia Zilei

Relaxare şi relansare sau relansare şi relaxare?

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Din câte se pot observa s-ar părea că toate ţările din lume se concentrează în primul rând pe relaxare, apoi pe relansare.

Cehia a devenit un model. A executat relaxarea în cinci paşi. În principal s-a axat pe redeschiderea magazinelor de la mic spre mare. Noua Zeelendă este un exemplu de relaxare de succes, combinată cu relansarea.

Evident, relaxarea se referă la oameni, iar relansarea la economie.

Cei doi termeni, pe cale să devină pe perioada de pandemie concepte, diferă de la ţară la ţară. Au în comun faptul că procesele sunt asumate la vârf, de preşedinţi unde este cazul şi de prim-miniştri unde preşedinţii au un rol decorativ.

În România, sistemul bicefal de împărţire a puterii executive face mai dificile atât modul de comunicare cât şi punerea în practică a măsurilor. Se observă, totuşi, o departajare formală a sarcinilor.

Preşedintele Iohannis şi-a asumat rolul de conducător al măsurilor de relaxare, în vreme ce premierul Orban şi-a rezervat sarcina de a răspunde de relansare.

Preşedintele vorbeşte mai mult, se adresează mai des populaţiei, însă, din păcate, are date insuficiente care să-i permită să avanseze un calendar precis al relaxării. După ce a anunţat 15 mai ca dată a încetării stării de urgenţă, a revenit cu precizări, nuanţându-şi afirmaţiile.

Premierul Orban are o sarcină mai dificilă, dar concretă. Treaba lui este să prezinte planul de relansare a economiei. Un prim pas a fost făcut prin adoptarea şomajului tehnic, apoi prin lansarea programului de susţinere a IMM-urilor. Ar fi vorba despre o sumă de aproximativ 20 de miliarde pentru acordarea de credite cu garanţii de stat firmelor mici şi mijlocii. Banii pot fi folosiţi pentru investiţii şi capital de lucru.

Programul de relansare poate fi pus în practică numai în relaţie cu programul de relaxare.

Relansare fără relaxare nu se poate. Nu se pot aplica măsurile de relansare a economiei atâta vreme cât oamenii sunt obligaţi să stea în case şi totul este închis.

Nu se pot aplica măsurile propuse dacă cei doi factori de decizie nu colaborează şi nu sunt sută la sută de acord.

Mai există însă un element foarte important în luarea deciziilor: Parlamentul.
Actuala componenţă a parlamentului a inversat planurile. Partidele de opoziţie deţin majoritatea. Guvernul Orban nu are susţinerea parlamentară, fiind votat în regim de urgenţă din cauza pandemiei. Este un guvern care poate fi demis prin moţiune de cenzură imediat ce se ridică starea de urgenţă.

În acelaşi timp, toate ordonanţele de urgenţă ale guvernului trec prin cenzura parlamentului.

În aceste condiţii, anormale, ar trebui să existe o minimă înţelegere. Un important element de stabilitate este preşedintele. Iată însă că preşedintele a început să atace PSD cu o virulenţă ieşită din comun în aceste vremuri de restrişte.

Presupunând că măsurile luate ar putea diminua pierderile economice şi mai ales pierderile de vieţi omeneşti, datorită disputelor politice din criza coronavirus vom cădea într-o criză politică fără precedent, cu urmări greu de prevăzut.

Suntem, totuşi, într-un an electoral. Preşedintele Iohannis a avertizat partidele de opoziţie să nu folosească tema pandemiei în lupta electorală. Este o cerere nefirească, fiecare formaţiune politică având dreptul să-şi construiască propria strategie electorală.

În acelaşi timp, atât preşedintele cât şi primul ministru îşi fac imagine exact pe seama pandemiei. Desigur, opoziţia este dezavantajată. Când preşedintele Iohannis se adresează populaţiei cu „dragii mei” ne imaginăm că în salutul său atotcuprinzător sunt incluşi şi pesediştii şi votanţii Pro România, şi simpatizanţii ALDE, şi alegătorii UDMR, PMP, USR etc. Sau nu? Discursuri mai puţin agresive s-ar cuveni să aibă şi liderii opoziţiei.

Dacă se doreşte şi o relaxare şi o relansare viabilă ar trebui puse toate armele în cui, în aşteptarea vremurilor de altădată.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345