Image 1
Image 2

Relațiile dintre PNL și USR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Până la alegerile locale au mai rămas trei luni de zile, dar relațiile dintre partide rămân în continuare într-o zonă crepusculară. De la opiniile diferite până la divergențe care pot conduce la o ruptură totală în cele mai multe cazuri nu este decât un pas. Dacă răsfoim ziarele din trecut vom avea surpriza de a constata că marile alianțe și prietenii politice s-au destrămat din motive de-a dreptul puierile. De dimineața până seara PNL striga peste tot că PNL nu acceptă să fie vioara a doua în CDR, și evident în guvernul Ciorbea.

Fiindcă tot veni vorba despre Ciorbea, lovitura de grație a guvernului condus de PNȚCD a venit din partea ministrului Transporturilor de atunci, nimeni altul decât Traian Băsescu. Cel ce îndeamnă acum la o alianță a dreptei l-a atacat frontal pe primul ministru Ciorbea într-un interviu din Evenimentul Zilei.

Trecând peste Alianța DA realizată de PNL și PD, ruptura s-a produs din cauza lui Tăriceanu care s-a opus alegerilor anticipate dorite de PD și președintele Băsescu. În sfârșit, ultima mare alianță, USL, s-a spart pentru că Victor Ponta, lider PSD, nu a respectat înțelegerea cu PNL prin care Crin Antonescu trebuia să fie candidatul la președinție.

În această perioadă nu există o mare alianță. Există doar înțelegeri, mai mult sau mai puțin obscure. Lipsa de contracte ferme între formațiunile politice lasă loc de manevră pentru înțelegeri mai mult sau mai puțin oneroase între persoane.

După ce s-a stabilit că alegerile de primari se vor face dintr-un singur tur, la București s-a ajuns la un fel de alianță între PNL și USR-PLUS pentru desemnarea unui candidat comun la primăria generală a Capitalei. Se poate spune că alianța dreptei i se datorează Gabrielei Firea. Deși femeie, este un candidat redutabil și nu este ușor de bătut, chiar dacă PSD în restul țării este pe un val descrescător.

În aceste zile se aude că între PNL și USR nu sunt relații prea bune. Dacă cele două partide vor renunța la candidatul comun șansele lui Nicușor Dan scad simțitor, însă nu este exclus să o învingă pe Gabriela Firea. Anumite sondaje, desigur comandate de USR-PLUS, îl dau câștigător pe Nicușor Dan și fără să aibă susținerea PNL. Acesta este motivul real al certurilor dintre PNL și USR-PLUS.

Odată dezmembrată alianța electorală la București, exemplul va fi urmat peste tot în țară. USR simte că este momentul său de glorie și încearcă să câștige prin forțe proprii, fără alianțe conjuncturale.

În ideea că alegerile locale nu sunt decât un test pe viu pentru alegerile parlamentare, USR are toată îndreptățirea să-și încerce puterea în septembrie. Dar s-ar putea să fie o alegere proastă. USR-PLUS nu are organizații teritoriale puternice.

Rezultatele la locale depind în primul rând de forța partidului. Chiar dacă un primar este foarte bun, odată ce nu mai are spijinul partidului, fie că este vorba despre PSD sau PNL, nu are absolut nicio șansă ca independent. Omul într-adevăr contează, dar cu condiția să fie candidatul unui partid puternic. Și Gabriela Firea și Emil Boc și Ilie Bolojan, pierd cu brio dacă intră în alegeri ca independenți.

Mai mult decât alte partide, PNL este dezavantajat de lipsa unor alianțe. Pandemia a erodat guvernul Orban și procesul de erodare va continua până în ziua alegerilor. Dacă PSD, Pro România și ALDE vor înainta o moțiune de cenzură și alegerile locale se vor desfășura cu un guvern interimar rezultatele vor fi cu totul altele decât arată acum sondajele.

Și mai este ceva: dacă se va înainta o moțiune de cenzură înaintea alegerilor locale nu este cu totul exclus să fie votată și de parlamentarii USR.

Sigla Informatia Zilei

Aripa anti-PSD din PNL

Asculta acest articol Toate datele conduc spre ideea că în PNL se dezvoltă o aripă anti-PSD care se amplifică pe

Sigla Informatia Zilei

Iluzoria alternativă de dreapta

Asculta acest articol Interesant anunţul PMP, prin preşedintele Eugen Tomac, reales lider al partidului, de a relansa ideea alternativei de