Relaţiile dintre PNL şi USR | Informaţia Zilei

Relaţiile dintre PNL şi USR

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Până la alegerile locale au mai rămas trei luni de zile, dar relaţiile dintre partide rămân în continuare într-o zonă crepusculară. De la opiniile diferite până la divergenţe care pot conduce la o ruptură totală în cele mai multe cazuri nu este decât un pas. Dacă răsfoim ziarele din trecut vom avea surpriza de a constata că marile alianţe şi prietenii politice s-au destrămat din motive de-a dreptul puierile. De dimineaţa până seara PNL striga peste tot că PNL nu acceptă să fie vioara a doua în CDR, şi evident în guvernul Ciorbea.

Fiindcă tot veni vorba despre Ciorbea, lovitura de graţie a guvernului condus de PNŢCD a venit din partea ministrului Transporturilor de atunci, nimeni altul decât Traian Băsescu. Cel ce îndeamnă acum la o alianţă a dreptei l-a atacat frontal pe primul ministru Ciorbea într-un interviu din Evenimentul Zilei.

Trecând peste Alianţa DA realizată de PNL şi PD, ruptura s-a produs din cauza lui Tăriceanu care s-a opus alegerilor anticipate dorite de PD şi preşedintele Băsescu. În sfârşit, ultima mare alianţă, USL, s-a spart pentru că Victor Ponta, lider PSD, nu a respectat înţelegerea cu PNL prin care Crin Antonescu trebuia să fie candidatul la preşedinţie.

În această perioadă nu există o mare alianţă. Există doar înţelegeri, mai mult sau mai puţin obscure. Lipsa de contracte ferme între formaţiunile politice lasă loc de manevră pentru înţelegeri mai mult sau mai puţin oneroase între persoane.

După ce s-a stabilit că alegerile de primari se vor face dintr-un singur tur, la Bucureşti s-a ajuns la un fel de alianţă între PNL şi USR-PLUS pentru desemnarea unui candidat comun la primăria generală a Capitalei. Se poate spune că alianţa dreptei i se datorează Gabrielei Firea. Deşi femeie, este un candidat redutabil şi nu este uşor de bătut, chiar dacă PSD în restul ţării este pe un val descrescător.

În aceste zile se aude că între PNL şi USR nu sunt relaţii prea bune. Dacă cele două partide vor renunţa la candidatul comun şansele lui Nicuşor Dan scad simţitor, însă nu este exclus să o învingă pe Gabriela Firea. Anumite sondaje, desigur comandate de USR-PLUS, îl dau câştigător pe Nicuşor Dan şi fără să aibă susţinerea PNL. Acesta este motivul real al certurilor dintre PNL şi USR-PLUS.

Odată dezmembrată alianţa electorală la Bucureşti, exemplul va fi urmat peste tot în ţară. USR simte că este momentul său de glorie şi încearcă să câştige prin forţe proprii, fără alianţe conjuncturale.

În ideea că alegerile locale nu sunt decât un test pe viu pentru alegerile parlamentare, USR are toată îndreptăţirea să-şi încerce puterea în septembrie. Dar s-ar putea să fie o alegere proastă. USR-PLUS nu are organizaţii teritoriale puternice.

Rezultatele la locale depind în primul rând de forţa partidului. Chiar dacă un primar este foarte bun, odată ce nu mai are spijinul partidului, fie că este vorba despre PSD sau PNL, nu are absolut nicio şansă ca independent. Omul într-adevăr contează, dar cu condiţia să fie candidatul unui partid puternic. Şi Gabriela Firea şi Emil Boc şi Ilie Bolojan, pierd cu brio dacă intră în alegeri ca independenţi.

Mai mult decât alte partide, PNL este dezavantajat de lipsa unor alianţe. Pandemia a erodat guvernul Orban şi procesul de erodare va continua până în ziua alegerilor. Dacă PSD, Pro România şi ALDE vor înainta o moţiune de cenzură şi alegerile locale se vor desfăşura cu un guvern interimar rezultatele vor fi cu totul altele decât arată acum sondajele.

Şi mai este ceva: dacă se va înainta o moţiune de cenzură înaintea alegerilor locale nu este cu totul exclus să fie votată şi de parlamentarii USR.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517