Image 1
Image 2

Reîntoarcerea la pomenile electorale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul “Nu-sunt-bani” a decis că, totuși, ar fi timpul să intre și el în campania electorală. Cum altfel ar putea-o face decât apelând la vechea formulă a pomenilor electorale? Așadar guvernul care a cerut bani de la popor să cumpere o lucrare de Constantin Brâncuși, va mări salariile de la 1 august. Vor beneficia de majorare bugetarii cu salarii mai mici, pentru că de acolo vine grosul voturilor. 

Intrarea în campanie electorală a guvernului de tehnocrați vine ca urmare a presiunilor puse de liderii PNL, în special de Alina Gorghiu. S-a demonstrat încă odată că niciun guvern nu are altă pârghie de a se apropia de electorat decât oferind bani.

Nu ar fi nicio problemă dacă s-ar recunoasște pe față că Dacian Cioloș nu este independent, ci doar face figură de independent. Alina Gorghiu mai zilele trecute chiar îl soma să intre în PNL. Probabil din rațiuni politice mai subtile decât poate dânsa emite, premierul nu-și asumă culorile partidului.

Dacian Cioloș, o figură interesantă, dar ștearsă, conduce guvernul la fel ca un minor care fură mașina părinților din curte și iese cu ea pe câmpuri. Lasă impresia că își conduce Cabinetul fără permis de conducere. Din când în când mămica Alina îl ceartă, însă tăticul Klaus îi trece cu vederea năzbâtiile.

Una dintre năzbâtii este, fără îndoială, creșterea salariilor într-un an electoral. Asta în condițiile în care toată ziua strigă nu sunt bani, nu sunt bani. S-ar putea trece și peste această slăbiciune. Marea problemă este că instituțiile sunt varză. Nu mai funcționează nici măcar la capacitatea la care funcționau pe vremea guvernului Ponta. Nimeni nu mai dă socoteală nimănui. Abuzurile se țin lanț. PNL este prea slab ca să ceară socoteală, iar opoziția a fost redusă la tăcere prin presiunile care se fac asupra liderilor. Cum poate fi catalogată chemarea liderului PSD Liviu Dragnea la DNA pe motiv că două angajate ale fostei sale soții nu mergeau la servici în … 2006? Ce opoziție poate face un asemenea om politic? Cum ridică vocea, cum i se arată un nou dosar.

Dacă guvernul dă niște pomeni electorale, iar opoziția este chemată să dea cu subsemnatul poate că amărâtul de PNL va mai crește în sondaje. Cam aceasta este logica politică primitivă care susține scheletul unei strategii electorale pe cale de a fi ridicată la rangul de politică de stat.

La un moment dat, devenit crucial în cariera politică a unuia dintre politicienii care ar fi putut face epocă, Emil Constantinescu declara “M-a învins fosta Securitate”. Să nu vină vremea ca și Klaus Iohannis, un președinte promițător, să fie nevoit să spună: “M-a învins propriul meu guvern.”

Guvernarea fără culoare politică, dar care dă pomeni electorale, este la fel de periculoasă ca o bacterie care nu știe de unde atacă, dar omoară copii. Guvernul de tehnocrați, în paranteză fie spus și fără profesioniști, duce țara într-o direcție greșită. Este și concluzia unui sondaj recent. Dar cine să-l tragă pe drumul cel bun? Putere politică nu există pentru că PNL este slab și fără priză la public, opoziția a fost anihilată, iar “strada” căreia președintele Iohannis îi spunea “ v-am văzut, v-am auzit,…” sau ceva de genul acesta, s-a evaporat. Consultările cu strada și societatea civilă a fost un simplu exercițiu demagogic. Nici nu putea fi altceva. Totuși, actualul guvern este emanația străzii. Cu toate acestea miroase urât, a prins mirosul înțepător al incompetenței de care nu poate scăpa indiferent în ce ape s-ar scălda.

Ziua iluminării

Am citit recent un interesant articol al unui atent observator al vieții noastre politice, și nu numai.