Image 1
Image 2

Regele Sfântul Ştefan (977-1038)

Sfantul Stefan Rege
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfantul Stefan Rege
Sfantul Stefan Rege

Data comemorării Regelui Sfântul Ştefan diferă de la un calendar la altul, deoarece el a murit la 15 august, iar în ziua de 20 august a fost ridicat la cinstea altarului.

Ungurii, popor migrator cu sânge ugro-finic-turc, alungaţi din ţinutul de origine, stepele Donului, au atins în anul 889 cursul superior al Dunării şi apoi au coborât în Panonia, sub conducerea lui Arpad, fondatorul dinastiei arpadiene, care va guverna Ungaria până în 1301.

După ce Otto I, regele Germaniei, îi învinge în bătălia din 955, aproape de Augusta, ungurii se stabilesc într-o formă de viaţă sedentară; în această perioadă începe şi predicarea creştinismului în mijlocul lor. Ducele Gheza, luând în căsătorie o principesă creştină, a permis ca fiul lor, Vaik, să fie educat creştineşte. La vârsta adolescenţei, Vaik s-a botezat şi a luat numele primului martir, Ştefan.

Sfântul episcop de Praga, Adalbert, i-a fost îndrumător şi maestru. A luat-o de soţie pe evlavioasa şi inteligenta Gisela, sau Ghisela, sora viitorului împărat Enric al II-lea al Bavariei. La vârsta de 20 de ani, în 997, Ştefan-Vaik moşteneşte de la tatăl său conducerea poporului maghiar. L-a trimis la Roma pe cel mai valoros colaborator al său, călugărul ungur Sfântul Astric, pe care papa Silvestru al II-lea l-a consacrat episcop şi i-a dat facultatea de a consacra alţi episcopi maghiari. I-a dat şi coroana cu care, în ziua de Crăciun a anului 1000, Ştefan a fost încoronat rege al Ungariei, cu titlul de „Rege apostolic”.

Ştefan s-a dovedit vrednic de acest titlu: a dus la capăt încreştinarea poporului, cu ajutorul neobosiţilor călugări benedictini de la Cluny. Drept recunoştinţă, a sprijinit aşezarea lor în Ungaria, întemeind şi înzestrând diferite mănăstiri, dintre care cea mai însemnată este aceea a „Sfântului Martin de Pannonhalma”, devenită un mare centru de activitate misionară. A împărţit regatul în zece dieceze şi treizeci şi nouă diaconii, corespunzătoare celor 39 de comitate. El a căutat să menţină relaţii de bună vecinătate cu împăratul din Bizanţ, dar, în acelaşi timp, s-a străduit să consolideze legăturile cu Occidentul, care deschideau orizonturi mai promiţătoare.

Ultimii ani de domnie, din lunga perioadă de 41 de ani (997-1038), i-au fost amărâţi de moartea prematură a moştenitorului, Sfântul Emeric, şi de luptele pentru succesiune. La moartea lui, regina Ghisela a părăsit tronul şi s-a închis în mănăstirea benedictină de la Passau. Ştefan a fost trecut în catalogul sfinţilor în anul 1083.

Foarte vechi şi foarte folosit, numele personal Ştefan este identic (în limba greacă) cu cuvântul Stephanos = coroană. Creştinii l-au îndrăgit deoarece aminteşte de primul martir al credinţei, diaconul Ştefan. Martirologiul Roman aminteşte optsprezece sfinţi care au purtat acest nume. În limba română, are foarte multe variante: Ştefan, Ştefăniţă, Ştefanel, Ştefănică, Fanea, Fane, Fănel, Fănică, Ştefu, Ştefa, Ştafea, Istvan, Işpan. Pentru femei, există formele: Ştefana, Fana, Fănica. Numele Ştefan, cu înţelesul de „coroană” sugerează ideea de podoabă, putere, domnie, superioritate; creştinul îşi aminteşte însă că Acela care este cel mai vrednic de a purta coroana puterii şi a măririi a purtat, de fapt, o coroană de spini. „Îl luară atunci pe Isus… împletiră o cunună de spini şi i-o puseră pe cap” (Mt 27,27-29).

(Vieţile sfinţilor)

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

SFÂNTUL DIMITRIE

Programul episcopilor

Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie în calendarul ortodox. De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, Protopopiatul Baia Mare. Preasfințitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică la Catedrala „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Municipiul Carei, Protopopiatul Care