Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Valorificarea pădurii şi refacerea ei. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Aurelia Fedorca, Adrian Cozma, Vasile Ciocan. Titlul emisiunii: Proteste la Palatul Cotroceni. De ce protestează oamenii? (reluare) 02.30 Sport - meci de fotbal. 04.00 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 04.45 Cultură – serata de poezii. 05.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Szekely Tibor . Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Valorificarea pădurii şi refacerea ei. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Postul psihologic. 10.00 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Laurenţiu Costin,Cristian Peteri. Titlul emisiunii: Postul Mare: abnegaţie sau bucuria sufletului?. 11.00 Dacia 1300 –o maşină care se încăpăţânează să reziste pe drumurile pline de gropi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Aurelia Fedorca, Adrian Cozma, Vasile Ciocan. Titlul emisiunii: Proteste la Palatul Cotroceni. De ce protestează oamenii? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Bornyasz Iosif. Titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone. 14.30 Teleshopping 14.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 16.00 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă. 16.50 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitaţi: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile şahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 17.30 Zone folclorice – Adrian Tripon. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Regele se pregăteşte să moară

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pastişat după nuvela „Bunica se pregăteşte să moară” de Anton Holban, acest titlu nu reuşeşte să redea frământările, gândurile celui ce a fost ultimul Rege al României.

Oricât de dramatice ar fi ultimele clipe de viaţă ale unui om aflat pe patul de suferinţă, personalitatea fostului rege nu este ştirbită din cauza unor evenimente neplăcute petrecute  dincolo de patul morţii.

Cu tot respectul pentru Rege, mass media, opinia publică, nu pot trece sub tăcere certurile din sânul familiei regale.

Din motive rămase neclarificate, singurul nepot, fiul principesei Elena, principele Nicolae fost exclus din lista de succesiune. S-ar părea că băiatul a fost tentat mai mult să ducă o viaţă de om obişnuit decât să se integreze într-un ritual golit de sens al unei case regale fără regat.

În urmă cu ceva vreme, când încă se bucura de titlul de prinţ, Nicolae a petrecut câteva zile în Satu Mare. A vizitat castelul Karolyi din Carei, iar câteva zile a stat singur într-un hotel care îi amintea de atmosfera din reşedinţele regale. Prinţul era foarte trist. Printre altele nu avea voie să stea de vorbă decât cu persoane cu aprobarea unei însoţitoare. Era păzit, lipsit de posibilitatea de a se comprta ca un cetăţean liber. Era de o decenţă, de o modestie cu adevărat princiară.

Ce s-a întâmplat când bietul om a scăpat de sub clopotul de sticlă sub care era ţinut? Potrivit unui comunicat al propriei mame, a avut o aventură în urma căreia s-a născut o fetiţă. Mama îi reproşează că nu a clarificat paternitatea fetiţei, acum în vârstă de doi ani.

După cum prezintă lucrurile reprezentanţii Casei Regale, nepotul ar fi dorit să-şi vadă bunicul şi a forţat intrarea în vila în care se află Regele Mihai.

Recunoscută pentru discreţia sa, de această dată familia  a anunţat poliţia şi astfel evenimentul a devenit unul public. 

Având toate caracteristicile unui scandal monden, acest eveniment a atras atenţia asupra situaţiei în care se află Regele.  Grav bolnav, departe de ţară, Regele îşi aşteaptă sfârşitul firesc. Dacă Dumnezeu îi va mai da zile, va prinde anul Centenarului. România întregită are o sută de ani, iar ultimul său rege, anul viitor va avea 97. Are aproape vârsta ţării. A fost victima propriului tată. Într-un fel istoria se repetă. Probabil că familiei regale i s-a părut că prinţul Nicolae, prin aventura lui, repeta istori a regelui Carol al doilea. Devenit un personaj pitoresc prin natura poveştii de dragoste cu Elena Lupescu,  tatăl este în contrast evident cu fiul. Ultimii doi regi ai României se află la poluri opuse. Un tată aventurier şi un fiu care a dus o viaţă onestă, fără excese, în respect faţă de poziţia sa istorică.

Mai devreme sau mai târziu, inevitabilul se va produce. Acest mic episod monden va trece în uitare. Dispariţia fizică a Regelui va produce o mare emoţie în ţară. Moartea ultimului mare lider al unui mare partid istoric, Cornelu Coposu, în anul 1996, a contribuit la victoria în alegeri a Convenţiei Democrate. Fostul preşedinte PN|-CD şi Regele Mihai sunt ultimii mari bărbaţi de stat. Deşi respectaţi uneori până al fanatism, din păcate nu au devenit modele pentru politicienii de după 1989. Se bucură de un prestigiu neegalat, dar nu sunt urmaţi. Au visat la o altfel de Românie, au gândit un altfel de viitor. Nu a fost să fie. Regele se pregăteşte să moară, iar România se pregăteşte să meargă mai departe, orbecăind, fără un ţel suprem.

Abonează-te acum Online!