16.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Valeriu Bancea. Titlul emisiunii: Un nou scandal pe legile justiţiei. (reluare) 01.30 Cultură – 10x10 Născut în România 03.10 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 04.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Planul Spitalului Judeţean pentru îngrijirea pacienţilor. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Valeriu Bancea. Titlul emisiunii: Un nou scandal pe legile justiţiei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 15.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.40 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitaţi: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Se înscrie istorie in bocul sătmărean. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Regele se pregăteşte să moară

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pastişat după nuvela „Bunica se pregăteşte să moară” de Anton Holban, acest titlu nu reuşeşte să redea frământările, gândurile celui ce a fost ultimul Rege al României.

Oricât de dramatice ar fi ultimele clipe de viaţă ale unui om aflat pe patul de suferinţă, personalitatea fostului rege nu este ştirbită din cauza unor evenimente neplăcute petrecute  dincolo de patul morţii.

Cu tot respectul pentru Rege, mass media, opinia publică, nu pot trece sub tăcere certurile din sânul familiei regale.

Din motive rămase neclarificate, singurul nepot, fiul principesei Elena, principele Nicolae fost exclus din lista de succesiune. S-ar părea că băiatul a fost tentat mai mult să ducă o viaţă de om obişnuit decât să se integreze într-un ritual golit de sens al unei case regale fără regat.

În urmă cu ceva vreme, când încă se bucura de titlul de prinţ, Nicolae a petrecut câteva zile în Satu Mare. A vizitat castelul Karolyi din Carei, iar câteva zile a stat singur într-un hotel care îi amintea de atmosfera din reşedinţele regale. Prinţul era foarte trist. Printre altele nu avea voie să stea de vorbă decât cu persoane cu aprobarea unei însoţitoare. Era păzit, lipsit de posibilitatea de a se comprta ca un cetăţean liber. Era de o decenţă, de o modestie cu adevărat princiară.

Ce s-a întâmplat când bietul om a scăpat de sub clopotul de sticlă sub care era ţinut? Potrivit unui comunicat al propriei mame, a avut o aventură în urma căreia s-a născut o fetiţă. Mama îi reproşează că nu a clarificat paternitatea fetiţei, acum în vârstă de doi ani.

După cum prezintă lucrurile reprezentanţii Casei Regale, nepotul ar fi dorit să-şi vadă bunicul şi a forţat intrarea în vila în care se află Regele Mihai.

Recunoscută pentru discreţia sa, de această dată familia  a anunţat poliţia şi astfel evenimentul a devenit unul public. 

Având toate caracteristicile unui scandal monden, acest eveniment a atras atenţia asupra situaţiei în care se află Regele.  Grav bolnav, departe de ţară, Regele îşi aşteaptă sfârşitul firesc. Dacă Dumnezeu îi va mai da zile, va prinde anul Centenarului. România întregită are o sută de ani, iar ultimul său rege, anul viitor va avea 97. Are aproape vârsta ţării. A fost victima propriului tată. Într-un fel istoria se repetă. Probabil că familiei regale i s-a părut că prinţul Nicolae, prin aventura lui, repeta istori a regelui Carol al doilea. Devenit un personaj pitoresc prin natura poveştii de dragoste cu Elena Lupescu,  tatăl este în contrast evident cu fiul. Ultimii doi regi ai României se află la poluri opuse. Un tată aventurier şi un fiu care a dus o viaţă onestă, fără excese, în respect faţă de poziţia sa istorică.

Mai devreme sau mai târziu, inevitabilul se va produce. Acest mic episod monden va trece în uitare. Dispariţia fizică a Regelui va produce o mare emoţie în ţară. Moartea ultimului mare lider al unui mare partid istoric, Cornelu Coposu, în anul 1996, a contribuit la victoria în alegeri a Convenţiei Democrate. Fostul preşedinte PN|-CD şi Regele Mihai sunt ultimii mari bărbaţi de stat. Deşi respectaţi uneori până al fanatism, din păcate nu au devenit modele pentru politicienii de după 1989. Se bucură de un prestigiu neegalat, dar nu sunt urmaţi. Au visat la o altfel de Românie, au gândit un altfel de viitor. Nu a fost să fie. Regele se pregăteşte să moară, iar România se pregăteşte să meargă mai departe, orbecăind, fără un ţel suprem.

Abonează-te acum Online!