Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Zazula Bela, Radu Roca, Romeo Pop, titlul emisiunii: Zi neagră pentru cetăţenii municipiului Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Gabriel Leş, Claudiu Ţinca, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Tarife duble pentru parcare (reluare) 02.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 03.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 05.17 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru Mediu la final 05.43 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Florile, între pasiune şi afacere 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Zazula Bela, Radu Roca, Romeo Pop, titlul emisiunii: Zi neagră pentru cetăţenii municipiului Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Mariana Dragoş 10.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 11.28 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Gabriel Leş, Claudiu Ţinca, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Tarife duble pentru parcare (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 14.13 Teleshopping 14.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 15.36 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 16.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, titlul emisiunii: Un proiect în parteneriat cu alte 4 ţări 17.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Regele se pregăteşte să moară

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pastișat după nuvela „Bunica se pregătește să moară” de Anton Holban, acest titlu nu reușește să redea frământările, gândurile celui ce a fost ultimul Rege al României.

Oricât de dramatice ar fi ultimele clipe de viață ale unui om aflat pe patul de suferință, personalitatea fostului rege nu este știrbită din cauza unor evenimente neplăcute petrecute  dincolo de patul morții.

Cu tot respectul pentru Rege, mass media, opinia publică, nu pot trece sub tăcere certurile din sânul familiei regale.

Din motive rămase neclarificate, singurul nepot, fiul principesei Elena, principele Nicolae fost exclus din lista de succesiune. S-ar părea că băiatul a fost tentat mai mult să ducă o viață de om obișnuit decât să se integreze într-un ritual golit de sens al unei case regale fără regat.

În urmă cu ceva vreme, când încă se bucura de titlul de prinț, Nicolae a petrecut câteva zile în Satu Mare. A vizitat castelul Karolyi din Carei, iar câteva zile a stat singur într-un hotel care îi amintea de atmosfera din reședințele regale. Prințul era foarte trist. Printre altele nu avea voie să stea de vorbă decât cu persoane cu aprobarea unei însoțitoare. Era păzit, lipsit de posibilitatea de a se comprta ca un cetățean liber. Era de o decență, de o modestie cu adevărat princiară.

Ce s-a întâmplat când bietul om a scăpat de sub clopotul de sticlă sub care era ținut? Potrivit unui comunicat al propriei mame, a avut o aventură în urma căreia s-a născut o fetiță. Mama îi reproșează că nu a clarificat paternitatea fetiței, acum în vârstă de doi ani.

După cum prezintă lucrurile reprezentanții Casei Regale, nepotul ar fi dorit să-și vadă bunicul și a forțat intrarea în vila în care se află Regele Mihai.

Recunoscută pentru discreția sa, de această dată familia  a anunțat poliția și astfel evenimentul a devenit unul public. 

Având toate caracteristicile unui scandal monden, acest eveniment a atras atenția asupra situației în care se află Regele.  Grav bolnav, departe de țară, Regele își așteaptă sfârșitul firesc. Dacă Dumnezeu îi va mai da zile, va prinde anul Centenarului. România întregită are o sută de ani, iar ultimul său rege, anul viitor va avea 97. Are aproape vârsta țării. A fost victima propriului tată. Într-un fel istoria se repetă. Probabil că familiei regale i s-a părut că prințul Nicolae, prin aventura lui, repeta istori a regelui Carol al doilea. Devenit un personaj pitoresc prin natura poveștii de dragoste cu Elena Lupescu,  tatăl este în contrast evident cu fiul. Ultimii doi regi ai României se află la poluri opuse. Un tată aventurier și un fiu care a dus o viață onestă, fără excese, în respect față de poziția sa istorică.

Mai devreme sau mai târziu, inevitabilul se va produce. Acest mic episod monden va trece în uitare. Dispariția fizică a Regelui va produce o mare emoție în țară. Moartea ultimului mare lider al unui mare partid istoric, Cornelu Coposu, în anul 1996, a contribuit la victoria în alegeri a Convenției Democrate. Fostul președinte PN|-CD și Regele Mihai sunt ultimii mari bărbați de stat. Deși respectați uneori până al fanatism, din păcate nu au devenit modele pentru politicienii de după 1989. Se bucură de un prestigiu neegalat, dar nu sunt urmați. Au visat la o altfel de Românie, au gândit un altfel de viitor. Nu a fost să fie. Regele se pregătește să moară, iar România se pregătește să meargă mai departe, orbecăind, fără un țel suprem.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend