Image 1
Image 2

Refugiați sau imigranți?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Valurile de arabi care vin spre Europa pun liderii din țările Uniunii în situații delicate. De la armonia care domnea până de curând, s-a ajuns la adevărate conflicte deschise. Germania, în special, dorește o repartizare proporțională a imigranților. Polonia, Ungaria, Cehia, la care se adaugă și România, refuză cotele stabilite de Comisia Europeană.  
    Guvernul și președintele sunt de acord că am putea primi 1.758 de imigranți.

Politicieni ca Traian Băsescu refuză total orice imigrant pe motiv că România nu este capabilă să-i integreze nici măcar pe romi. Nu s-a reușit integrarea totală a clasei politice. Nici măcar parlamentarii, oamenii care fac legile, nu sunt perfect integrați în lumea reală.
În toiul dezbaterilor nu se face distincția foarte clară între refugiați și imigranți. Dacă ar fi considerați refugiați, cei care fug de război ar avea dreptul să stea pe teritoriul unui stat cel mult doi ani de zile. După care se reîntorc la ei în țară. Vorbind însă de imigranți, acei oameni rămân definitiv în țara de adopție și trebuie integrați. Ce înseamnă acest lucru?

Dacă am fi obligați să primim doar refugiați, ne-am descurca într-un fel. Dar până la urmă, cu sau fără voia noastră, vom primi un anumit număr de imigranți. Greul va cădea pe administrațiile locale. Cum vor fi stabilite coloniile? După ce criterii? Cota repartizată fiind relativ mică, nu se pune problema schimbării compoziției demografice nici măcar în Transilvania.

Dificultățile vor fi de ordin material. Nu am reușit să rezolvăm problemele unor sate lovite de inundații. A durat ani de zile până s-au reconstruit casele sinistraților, până au redevenit funcționale școlile, grădinițele, dispensarele etc. Nu excelăm la capitolul infrastructură. Nu suntem capabili să legăm între ele niște drumuri. Cum vom construi cartiere întregi pentru o populație care vine din altă civilizație, cu obiceiuri diferite, cu o cultură a muncii diferită? Nu suntem pregătiți să integrăm un grup atât de mare de oameni care vin dintr-o civilizație atât de diferită de a noastră. Dar vom recunoaște acest lucru?

Întrunirea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, fixată pe data de 14 septembrie, va lămuri o serie de probleme, însă președintele și miniștrii prezenți nu vor recunoaște slăbiciunile care îi împiedică în mod practic să primească imigranți. Ne lipsește rigoarea germană. Ca să nu mai vorbim despre posibilitățile financiare. Nu mai punem la socoteală birocrația.

Presupunând că într-un final se vor accepta cotele repartizate, cineva, după bunul nostru obicei, va trage foloase materiale. Încă din primele zile, românii și-au descoperit talentele de călăuze și cărăuși. Se vehiculează niște sume uriașe care ar fi intrat în buzunarele celor care au făcut o afacere din criza imigranților.

Un ultim aspect, dar nu și cel mai puțin important, este legat de natura imigranților. Se află sau nu printre ei adepți ai Statului Islamic? Sun foarte mulți bărbați tineri și care par bine organizați. Au bani la ei. Sunt agresivi și nu vor să se lase înregistrați. Ungaria are dreptate să scoată armata pentru a putea menține ordinea.

Modul în care este abordată problema imigranților împarte țările europene în două categorii. Statele dezvoltate văd o oportunitate de a face rost de mână de lucru ieftină. Nemții o să-i pună la lucru. La fel vor proceda Franța sau țările nordice. Noi ce să facem cu ei când nu suntem în stare să le dăm de lucru nici cetățenilor noștri? Criza imigranților se transformă încet-încet într-o criză a fiecărei țări în parte. Modul în care se va rezolva problema imigranților ce vor ajunge în România va fi un adevărat test pentru capacitatea de conducător a președintelui Iohannis.

Un gest politic semnificativ pentru intențiile lui Ciolacu

Câteva acţiuni ale premierului Marcel Ciolacu din ultima vreme ne îndrituiesc să credem că liderul PSD se pregăteşte pentru cea mai înaltă funcţie în stat. De ce să pleci în Israel printre primii şefi de guvern de la izbucnirea războiului?

Sigla Informatia Zilei

Alegerile se apropie, ce face opoziţia?

Punându-i-se eticheta de partid “extremist” practic AUR este scos pe linie moartă. Degeaba urcă în sondaje, uneori plasat pe locul doi, înaintea PNL, alteori cu două puncte în spate, pentru că nu este luat în serios.