Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Indiferent de  forma de organizare a unei țări, capitalistă sau socialistă, două domenii sunt mereu la zi și prioritare: educația și sănătatea. În țările ceva mai democratice decât altele, dezbaterile publice sunt axate pe cele două domenii.

Nu același lucru se întâmplă în România. Educația, mai pe înțelesul tuturor învățământul, la fel ca Sănătatea, sunt cenușăresele ministerelor. Ar fi nedrept să nu adăugăm și Cultura.

Este adevărat că la prima vedere nu pare să afecteze în aceeași măsură populația ca neglijarea Educației și Sănătății, dar pe termen lung Educația, Sănătatea și Cultura se constituie în coloana vertebrală a fiecărei națiuni.   

|ările, națiunile, se diferențiază între ele prin modul în care rezolvă problemele celor trei domenii. Din această cauză ele cad în sarcina celei mai reprezentative figuri politice dintr-o țară.

Cine altcineva decât președintele poate fi cel mai în măsură să susțină cele trei domenii? :tefan cel Mare a rămas în istorie ca ctitor de biserici și mănăstiri. Constantin Brâncoveanu a fost martir al credinței. Alexandru Ioan Cuza a pus bazele unor instituții fundamentale. În ciuda defectelor sale, Carol al doilea a fost un susținător al culturii.

Din păcate, istoria este plină de politicieni pentru care Educația, Sănătatea și Cultura nu au reprezentat o prioritate.

Printre ei se numără și șefii de stat din ultimii 30 de ani.

Face excepție cel de-al patrulea președinte post-decembrist?  Klaus Iohannis s-a remarcat printr-o altă abordare decât predecesorii lui? În discursul său de la deschiderea anului școlar a anunțat că se lucrează de doi ani la un proiect  pentru educație. În același timp, nu s-a sfiit să critice desele modificări legislative, găsind o formulă pentru reformă: reformita. Este o găselniță. Ceea ce nu înseamnă că nu oglindește o realitate.

Poate că nu era momentul să critice situația școlii românești. Nu de critică se duce lipsă, ci de acțiune. Poate că noi nu știm, dar a făcut ceva concret fostul profesor Klaus Iohannis pentru școală? Anunțul că de doi ani se lucrează la un proiect național pentru Educație nu-i scuză neimplicarea în problemele școlii.

Dar să trecem peste momentele mai mult sau mai puțin festive. Putem trece și peste criticile convenționale. Ceea ce trebuie să rămână ține de un proiect național unanim acceptat de toate forțele politice.

Președintele a criticat desele modificări ale legislației, dar de câte ori i-a chemat la aceeași masă pe liderii partidelor, pe reprezentanții cadrelor didactice, pe primari, președinți de consilii județene, pe sindicaliști pentru a ajunge la un punct de vedere comun? Niciodată.

S-a constituit o echipă la Cotroceni care lucrează de doi ani. Dar la cel rezultat a ajuns? Fostul președinte Traian Băsescu a avut o inițiativă asemănătoare. Concluzia la care a ajuns poate fi sintetizată în cuvintele șoptite la urechea unui cunoscut om de cultură: “Școala românească scoate tâmpiți”.

Emil Constantinescu, profesor universitar, a lăsat în sarcina lui Andrei Marga reformarea învățământului.  La rândul lui, Ion Iliescu, nu s-a implicat în problemele învățământului.

Prin urmare, cel de-al patrulea președinte, din punctul de vedere al președinției, are în față un teren virgin. Mai are la dispoziție un an pentru a rămâne în istorie ca reformatorul învățământului românesc. Are, așa cum a spus, o echipă care lucrează de doi ani la un proiect pentru Educație. Raportul respectivei comisii se va înscrie  în ceea ce președintele Iohannis numea “reformită”?

Făcând disecția acestui termen președintele voia să facă o trimitere la “mită”? Adică “reformita” să însemne reforma mitei?

Populismul de stânga și demagogia de dreapta

Vorbim despre partidele populiste ca și cum partidele tradiționale ar fi sinceritatea întruchipată. Nu promit mai mult decât pot livra, nu manipulează, nu introduc teme false în discursurile lor, într-un cuvânt, nu înșală poporul? 

Sigla Informatia Zilei

Războiul ţiţeiului

Asculta acest articol Cea mai drastică sancţiune împotriva lui Putin: embargoul asupra ţiţeiului rusesc. Dacă Federaţia Rusă a închis robinetul