19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Reformarea administraţiei, o ţintă îndepărtată

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Când premierul Cioloş vorbeşte cu atâta convingere despre reformarea administraţiei se vede că nu cunoaşte funcţionarul român. Premierul vorbeşte despre o selecţie în funcţie de capacitatea fiecăruia şi o salarizare în consecinţă. De departe, funcţionărimea de stat se vede ca o masă amorfă. O parte au fost angajaţi pe criterii politice. Alţii au fost angajaţi pe bază de concurs, dar nu ocupă funcţiile pentru care au pregătire.

În fiecare instituţie este un amalgam de oameni, un amestec de ideologii şi preocupări din care nu se înţelege decât un singur lucru: că treaba nu merge.

  Noul guvern îşi propune să facă ordine în acest domeniu. În mai puţin de un an, astfel încât alegerile de anul viitor să găsească o administraţie profesionistă. Prin urmare, primarul care va rezulta în urma alegerilor din iunie nu-şi va angaja propriii oameni care l-au ajutat să câştige. Partidele care vor forma majorităţile în consiliile locale nu-şi vor amplasa propriii oameni. După alegerile parlamentare din toamnă, partidul care va veni la guvernare nu va face nicio angajare. Va lucra cu directorii independenţi pe care îi va găsi în instituţii. În linii mari asta este reforma pe care o vrea premierul Cioloş în administraţie. Criteriile politice se vor limita la secretarii de stat. În rest toţi vor fi profesionişti, angajaţi pe bază de competenţe.

Proiectul guvernului seamănă cu cei 15.000 de specialişti pe care îi promitea Emil Constantinescu şi CDR după alegerile din 1996. Acum PNL cere scoaterea din structurile administrative a pesediştilor. După alegeri, dacă le va câştiga, în ce fel îşi va arăta recunoştinţa faţă de cei ce au lucrat în campaniile electorale? Oferind funcţii. Nu s-a inventat altă metodă de a atrage oameni în partide. Nu există altă modalitate pentru un partid de a-şi consolida poziţia decât ocupând funcţii-cheie în administraţie. Guvernul Cioloş, fără sprijin în Parlament, vrea să schimbe această lume legată cu mii de fire nevăzute. Dacă nu ar exista această funcţionărime fidelizată prin apartenenţa la acelaşi partid, nu ar fi posibile nici actele de corupţie din administraţie. Primarii arestaţi de DNA, de la Gheorghe Ştefan de la Piatra Neamţ la primarul general al Capitalei Sorin Oprescu nu ar fi putut face nimic dacă nu aveau în spate funcţionari care să le acopere infracţiunile.

Dacian Cioloş are un discurs frumos, atrăgător. Este animant de cele mai bune intenţii. S-a format la şcoala  birocraţiei europene. Dar administraţiile europene nu sunt rezultatul unei reforme de un an de zile. Un eventual eşec al Guvernului Cioloş nu este exclus. Chiar Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, pune sub semnul întrebării reuşita guvernului de tehnocraţi. Guvernul încă nu are o majoritate sigură în Parlament. A fost votat la învestire de un număr mare de parlamenatri de la PSD şi UNPR, însă aceste partide au propriile lor proiecte de viitor. PNL nu a anunţat că ar fi demarat negocieri pentru formarea unei majorităţi. La cea mai mică greşeală, în urma unei moţiuni de cenzură guvernul tehnocraţilor poate cădea.

   Reforma din administraţie pe care şi-o propune Cioloş nu este nici pe placul PNL, partid care se presupune că este în spatele guvernului. UDMR, în schimbul sprijinirii guvernului va emite pretenţii, mai ales la nivel local. Liberalii ar dori o curăţenie pe jumătate. Adică să fie daţi afară numai oamenii de la PSD, ALDE şi eventual de la UNPR. Românii sunt obişnuiţi cu jumătăţile de măsură. Adică cu lucrurile duse până la jumătate şi apoi lăsate în plata domnului.

Pariază cineva pe reuşita acestui guvern? Nici măcar preşedintele Klaus Iohannis nu s-a arătat sută la sută convins că va reuşi să facă într-un an mai mult decât alţii în 25 de ani. Iar reforma în administraţie este o ţintă prea îndepărtată. Ar trebui să-şi propună proiecte mai uşoare. Cum ar fi ajustarea PNL să devină o adevărată alternativă la guvernarea de stânga.

Abonează-te acum Online!