20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Reformarea administraţiei, o ţintă îndepărtată

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Când premierul Cioloş vorbeşte cu atâta convingere despre reformarea administraţiei se vede că nu cunoaşte funcţionarul român. Premierul vorbeşte despre o selecţie în funcţie de capacitatea fiecăruia şi o salarizare în consecinţă. De departe, funcţionărimea de stat se vede ca o masă amorfă. O parte au fost angajaţi pe criterii politice. Alţii au fost angajaţi pe bază de concurs, dar nu ocupă funcţiile pentru care au pregătire.

În fiecare instituţie este un amalgam de oameni, un amestec de ideologii şi preocupări din care nu se înţelege decât un singur lucru: că treaba nu merge.

  Noul guvern îşi propune să facă ordine în acest domeniu. În mai puţin de un an, astfel încât alegerile de anul viitor să găsească o administraţie profesionistă. Prin urmare, primarul care va rezulta în urma alegerilor din iunie nu-şi va angaja propriii oameni care l-au ajutat să câştige. Partidele care vor forma majorităţile în consiliile locale nu-şi vor amplasa propriii oameni. După alegerile parlamentare din toamnă, partidul care va veni la guvernare nu va face nicio angajare. Va lucra cu directorii independenţi pe care îi va găsi în instituţii. În linii mari asta este reforma pe care o vrea premierul Cioloş în administraţie. Criteriile politice se vor limita la secretarii de stat. În rest toţi vor fi profesionişti, angajaţi pe bază de competenţe.

Proiectul guvernului seamănă cu cei 15.000 de specialişti pe care îi promitea Emil Constantinescu şi CDR după alegerile din 1996. Acum PNL cere scoaterea din structurile administrative a pesediştilor. După alegeri, dacă le va câştiga, în ce fel îşi va arăta recunoştinţa faţă de cei ce au lucrat în campaniile electorale? Oferind funcţii. Nu s-a inventat altă metodă de a atrage oameni în partide. Nu există altă modalitate pentru un partid de a-şi consolida poziţia decât ocupând funcţii-cheie în administraţie. Guvernul Cioloş, fără sprijin în Parlament, vrea să schimbe această lume legată cu mii de fire nevăzute. Dacă nu ar exista această funcţionărime fidelizată prin apartenenţa la acelaşi partid, nu ar fi posibile nici actele de corupţie din administraţie. Primarii arestaţi de DNA, de la Gheorghe Ştefan de la Piatra Neamţ la primarul general al Capitalei Sorin Oprescu nu ar fi putut face nimic dacă nu aveau în spate funcţionari care să le acopere infracţiunile.

Dacian Cioloş are un discurs frumos, atrăgător. Este animant de cele mai bune intenţii. S-a format la şcoala  birocraţiei europene. Dar administraţiile europene nu sunt rezultatul unei reforme de un an de zile. Un eventual eşec al Guvernului Cioloş nu este exclus. Chiar Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, pune sub semnul întrebării reuşita guvernului de tehnocraţi. Guvernul încă nu are o majoritate sigură în Parlament. A fost votat la învestire de un număr mare de parlamenatri de la PSD şi UNPR, însă aceste partide au propriile lor proiecte de viitor. PNL nu a anunţat că ar fi demarat negocieri pentru formarea unei majorităţi. La cea mai mică greşeală, în urma unei moţiuni de cenzură guvernul tehnocraţilor poate cădea.

   Reforma din administraţie pe care şi-o propune Cioloş nu este nici pe placul PNL, partid care se presupune că este în spatele guvernului. UDMR, în schimbul sprijinirii guvernului va emite pretenţii, mai ales la nivel local. Liberalii ar dori o curăţenie pe jumătate. Adică să fie daţi afară numai oamenii de la PSD, ALDE şi eventual de la UNPR. Românii sunt obişnuiţi cu jumătăţile de măsură. Adică cu lucrurile duse până la jumătate şi apoi lăsate în plata domnului.

Pariază cineva pe reuşita acestui guvern? Nici măcar preşedintele Klaus Iohannis nu s-a arătat sută la sută convins că va reuşi să facă într-un an mai mult decât alţii în 25 de ani. Iar reforma în administraţie este o ţintă prea îndepărtată. Ar trebui să-şi propună proiecte mai uşoare. Cum ar fi ajustarea PNL să devină o adevărată alternativă la guvernarea de stânga.

Abonează-te acum Online!