00.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.00 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zaltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 14.10 Teleshopping 14.30 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ghiţă Blidar. 16.50 Panoramic sportiv, cu Blejan Ionuţ, invitaţi: Sebastian Coţ, Marian Halas. Titlul emisiunii: Satu Mare găzduieşte în premieră campionatul naţional de judo U13. 17.30 Cultură, Concurs Samus Guit Art – Poesis,ediţia VIII 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Talk Show, cu Carol Erdos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Reforma administraţiei locale, între teorie şi practică

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Despre reforma administraţiei locale se discută de ani şi ani de zile. Fiecare guvern şi-a fixat un punct în program, s-a angajat să reformeze, să schimbe, să modifice şi iar să reformeze, să modifice şi să schimbe. Vorbe goale, repetiţii pentru aceeaşi piesă. Fiecare guvern a întors pe dos ceea ce a făcut guvernul precedent. De fapt, nici nu ştim ce înseamnă reforma şi administraţia locală.

Nici guvernul Cioloş nu se lasă mai prejos. Chiar dacă are un mandat limitat, chiar dacă nu are nevoie de capital electoral, face propuneri la fel de curajoase ca orice alt guvern politic. Organizat la Bucureşti, Forumul Administraţiei Publice locale, a trezit interesul opiniei publice nu atât  prin problemele abordate cât prin afirmaţiile majorităţii participanţilor că salariile din administraţie sunt mici. Este adevărat că sunt multe salarii mici, dar sunt şi salarii foarte mari. Ele nu sunt ale primarilor, ci ale unor funcţionari. Tot atât de adevărat este că în administraţie sunt foarte mulţi angajaţi. România are un aparat bugetar uriaş. Administraţia locală este doar o părticică, însă iese în evidenţă pentru că se află în relaţie directă cu cetăţeanul. Din această cauză nemulţumirile oamenilor sunt canalizate spre funcţionarul de la primărie, de la consiliul judeţean, de la prefectură. Cetăţeanul, fie că are dreptate sau nu, este nemulţumit când nu i se rezolvă problema. :i cum majoritatea problemelor nu se rezolvă decât parţial şi cu întârziere, acuză birocraţia. Sau merge şi mai departe, acuzând întreg sistemul că este corupt.

     Ca şi la conferinţele naţionale precedente, nici de data aceasta oamenii din administraţia publică locală nu au ocolit marile teme. S-a vorbit despre descentralizare şi regionalizare cu şi mai mare convingere ca în trecut. Sigur că nu se va face mai mult decât în trecut. Important este că oamenii din administraţie nu-şi pierd speranţa. Toţi îşi doresc descentralizarea. Mai puţin îşi doresc regionalizarea. Pentru că asta presupune reducerea unităţilor administrativ teritoriale. Mai puţine comune ar însemna pierderea unor funcţii, mai puţine locuri de muncă pentru clientela politică. Regionalizarea ar presupune comasarea unor judeţe.  Pe termen scurt s-ar pierde mult, fiecare judeţ având specificul său. Ce partid s-ar încumeta să se înhame la o muncă atât de teribilă, cu final incert? Regionalizarea s-ar putea să fie doar un moft. Imensul aparat bugetofag, incluzând aici şi partidele, nu va accepta nicio intervenţie în forţă asupra lui însuşi. Până la urmă, regionalizarea înseamnă reducere de cheltuieli, prin desfiinţarea unor locuri de muncă. Dacă regionalizarea nu simplifică administraţia ce rost are să se facă?

    În schimb, descentralizarea este un proces care se poate demara în momentul în care există voinţă politică. Un guvern independent este cât se poate de potrivit pentru că nu are interese politice. Ce înseamnă, de fapt, descentralizare? Nici mai mult nici mai puţin decât renunţarea guvernului la anumite prerogative. Descentralizarea reală înseamnă libertatea fiecărui judeţ de a-şi cheltui banii după cum crede de cuviinţă. Este exact contrarul a ceea ce se întâmplă acum. Formula este simplă: guvernul colectează impozitele şi taxele din fiecare judeţ, adună banii într-un singur sac numit bugetul consolidat al statului, după care îi împarte după bunul plac. Oamenii din teritoriu bat la uşile guvernului până li se tocesc degetele. Cine are pile şi relaţii primeşte, cine nu are nu primeşte. Simplu ca bună ziua. Traficul de influenţă, mituirea înalţilor funcţionari, într-un cuvânt corupţia, îşi are sorgintea în actualul sistem după care funcţionează administraţia publică locală. Dacă nu se schimbă în mod radical sistemul, nici o mie de conferinţe nu ajută la nimic. 

Abonează-te acum Online!