00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 01.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 03.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 04.00 Concert simfonic la Filarmonica „Dinu Lipatti” 05.30 Cultură, Comemorare de ziua eroilor la Gerăuşa. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Avram. Titlul emisiuni: Expoziţia de cai şi competiţia de atelaje se impune ca o tradiţie.(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiuni: Cum îl putem cunoaşte pe Dumnezeu? 10.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 16.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 20.06.2019

Referendumul nu are substanţă

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 martie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Plebiscitul la care preşedintele cheamă poporul este privit cu neîncredere şi de către susţinători şi de detractori. Multă energie pentru ceva ce nu va rezolva nicio problemă? Foarte posibil. Merită însă remarcat că referendumul fură startul campaniei electorale. Cel puţin pentru moment alegerile din 26 mai au intrat în plan secund.  Preşedintele Iohannis organizează consultaţii cu ONG-uri, cu magistraţi, cu partide lăsând impresia că referendumul este ceva extrem de serios.

În realitate, referendumul nu are substanţă. Indiferent de întrebare, va rămâne o banalitate. Poţi întreba orice dacă nu ai soluţii la problemele pe care le-ai depistat. Dar ce fel de probleme ai depistat dacă nu poţi pune o amărâtă de întrebare inteligibilă pentru toată lumea?

  Dacă se continuă în ritmul acesta până la urmă alegătorii vor deveni imuni la toate mesajele.

Chiar şi la mesajele de pe reţele de socializare.

Presa tradiţională, ziare, televiziune, încearcă să decripteze intenţia reală a preşedintelui care a propus organizarea unui referendum concomitent cu alegerile europene. Cam bate pasul pe loc. Se fac trimiteri la referendumul lui Traian Băsescu. Este acelaşi lucru? Cum să nu fie?

România anului 2019 are aceleaşi probleme ca România anului 2009. Care ar fi, totuşi, diferenţa? Alt preşedinte, alte partide, alţi lideri politici. Acelaşi electorat?

S-a schimbat electoratul? La dinamica schimbărilor ai fi tentat să spui că oamenii se schimbă de la un ciclu electoral la altul.

Se poate constata că schimbările cele mai radicale sunt cele care rezistă cel mai puţin în timp. Alegerile prezidenţiale din 2014 s-a spus că au fost câştigate datorită reţelelor de socializare. Posibil, dar greu de demonstrat.

Acum utilizatorul cel mai modest al internetului ştie că el însuşi poate posta pe contul propriu informaţii false care se rostogolesc în spaţiul public. În aceste condiţii cum să mai aibă încredere în postările altora, mai ales dacă vin din partea unor politicieni, în avantajul unor partide?

Referendumul nu are nicio miză reală. Cu sau fără manipulări, validat sau nevalidat, rezultatul este nul. O simplă poziţionare a preşedintelui Iohannis pentru alegerile din toamnă. Deci nu ar trebui să ne intereseze.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt reale şi se lasă cu urmări economice, politice, sociale. Este vorba despre viitorul Uniunii Europene. O schimbare radicală s-ar produce dacă socialiştii europeni ar obţine mai multe mandate decât popularii.

De decenii întregi partidele de stânga din Europa sunt într-o poziţie secundară. Prin urmare, dacă tendinţa se păstrează, şi PSD indiferent de rezultatele obţinute va rămâne în „opoziţie”. Sondajele arată că nu vor fi schimbări majore. Dreapta va câştiga cele mai multe mandate şi la alegerile din 26 mai. Atunci pe bună dreptate, partidele de dreapta din România şi-ar putea pune întrebarea: de ce să votezi PSD?

Partidele de dreapta din România, incluzându-l aici şi pe preşedintele Iohannis, nu au astfel de preocupări. Nici nu pricepi ce vor cu adevărat. Mesajele lor sunt ambigue, chiar dacă lasă impresia că sunt adânc preocupate de „independenţa” justiţiei. Modul nesatisfăcător în care îşi prezintă oferta politică nu este de natură să-l facă pe alegător să se prezinte la vot. Din această cauză se caută întrebarea minune a referendumului.

Abonează-te acum Online!