Image 1
Image 2

Reducerea CAS este o măsură bună sau nu?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

baniReducerea CAS cu 5% a stârnit o serie de cotroverse în mediul politic și economic. Politicieni și oameni de afaceri încearcă să explice de ce este bine sau nu să se treacă la această măsură.

[cardoza_wp_poll id=34]

Victor Ponta: ”Dincolo de calculul de contabil de CAP, reducerea CAS este sustenabilă. Este important ca în baza rezultatelor obţinute în cei 2,5 şi jumătate, impactul negativ de 4,8 mld lei (bani rămăşi la firmele private) e recuperat prin: 1,3 mld lei încasări la CASS, 1,5 mld încasări în plus din TVA din partea potenţialelor noi investiţii, în bază noii legi a insolvenţei doar 10% din cei peste 40 mld datoraţi statului ar însemna cel puţin 4 miliarde de lei. Creşterea venitului minim va duce la încasări bugetare.  Cel mai important este să creăm noi locuri de muncă, să sprijinim investiţiile străine directe.  Dacă nu luăm în acest an măsura, nu o vom mai lua niciodată.  Vreau să remarcaţi că România a trecut de la cea mai gravă recesiune de după 2000 la o creştere stabilă şi fundamentată.  În conformitate cu previziunile, creşterea poate fi sustenabilă dacă îndeplinim cîteva condiţii. Cel mai cerut lucru de către mediul de afaceri este scăderea taxării muncii”.

Traian Băsescu: Vreau să afirm că reducerea CAS este una bună însă nu pot să nu am rezerve legate de sustenabilitatea măsurii. Mare parte din cele ce le-am mai spus o să le repet, dar aceasta este motivaţia pentru care am trimis legea la Parlament. Nu am intervenit pe textul legii, ci doar am pus sub semnul întrebării oportunitatea ca motivaţie de lipsă se sustenabilitate a măsuriiș
– Deşi am solicitat un document de la Guvern din care sa rezulte cum poate fi susţinută reducerea CAS, nu am primit nici un document. În scrisoarea transmisă Parlamentului amintesc că mai avem două obligaţii asumate prin tratate internationale: obligaţii asumate prin Tratatul Fiscal şi ca efect al adoptării acestei legi s-a generat şi obligatia de a ajunge în 2015 la un deficit structural de -1% din PIB ceea ce va însemna un deficit de circa 1,5-1,4% pe bugetul general consolidat.
– Asta înseamnă că, pentru a nu reduce cheltuielile cu personalul şi de investiţii, Guvernul ar trebui sa aibă o creştere de 5-6 miliarde lei, care s-ar adaugă la cele prilejuite de scăderea CAS Avem apoi obligaţia de a acordă un buget de 2% pentru Apărare. Nu ştiu dacă guvernul va atinge 2% din PIB, dar o creştere de măcar 0,3-0.5% din PIB tot trebuie facută, ceea ce înseamnă încă 2 miliarde lei. Dacă le adăugam la cele 11 miliarde lei care provin din MTO (sau, ca sa inteleaga premierul, MTO – pronuntat in engleza – n.red.), ne trebuie anul viitor 13 miliarde lei în plus. Constatăm că anul trecut Guvernul a facut 3 rectificări negative din cauza nerealizarii încasărilor. Sigur, premierul nu întelege economia şi compara anii între ei. Anul acesta, pe primele 6 luni, deficitul de încasări e de circa 2,4 miliarde lei, deci premierul trebuie sa faca obligatoriu o rectificare negativă.

PNL cere premierului Victor Ponta să dea explicaţii cu privire la scăderea masivă a colectării veniturilor şi să prezinte soluţiile în acest caz, cât şi să precizeze cheltuielile care vor fi reduse în contextul rectificării bugetare.
Liberalii arată într-un comunicat remis, joi, Agerpres că potrivit datelor oficiale, în primele şase luni ale anului, în trezoreria Ministerului Finanţelor au intrat cu 2,4 miliarde lei mai puţin decât a preconizat Guvernul prin bugetul de stat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with