Rectorul UTC din Bucureşti a plagiat de patru ori un articol publicat de un cercetător din Taiwan

Scris de Vasile Nechita, 01 mai 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) a decis, în urmă cu câteva luni, că profesorul universitar Radu Văcăreanu, rector, din 2016, al Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, a plagiat, alături de alţi doi autori, un articol publicat anterior de un cercetător din Taiwan.

Văcăreanu a fost sancţionat cu avertisment scris şi s-a dispus retragerea articolelor plagiate, iar Consiliul a demarat o anchetă împotriva Comisiei de Etică din universitate, suspectată că a muşamalizat, în 2015, o sesizare pe tema plagiatului lui Văcăreanu.

În decizia CNECSDTI din noiembrie 2021, luată inclusiv pe baza unei analize a unui specialist din SUA, se menţionează că ”autorii articolelor suspecte de plagiat, au preluat informaţii (fragmente de text, formule matematice, precum şi o figură) prin metoda «copy-paste» într-un articolul publicat în anul 2004, iar apoi acest articol a fost tradus în limba română şi republicat ca articol în anul 2005.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517