Image 1
Image 2

Recomandările DSVSA Satu Mare pentru bucătari

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare vin cu o serie de recomandări pentru lucrătorii din bucătării. Vi le prezentăm în rândurile următoare.

Atunci când gătiți:  Scoateți ceasul, inelele și brățările, după care spălați-vă mâinile și încheieturile.

Toate aceste obiecte pot fi surse de contaminare a preparatelor alimentare: Nu vă pieptănați și nu puneți mâinile în păr când preparați alimente; Strângeți-vă părul înainte de a începe prepararea alimentelor, acoperiți capul cu o bonetă sau o eșarfă; Nu fumați; Dacă gustați mâncarea, nu puneți înapoi în mâncare lingura pe care ați băgat-o în gură; Nu luați mâncarea cu degetul pentru a o gusta; Nu strănutați și nu tușiți deasupra mâncării; Dacă aveți leziuni (tăieturi, arsuri, infecții, răni) pe degete sau palme acoperiți-le cu plasturi rezistenți la apă;

Dacă aveți probleme digestive (vărsături, diaree) și încă nu ați fost la medic este bine să nu veniți în contact cu mâncarea celorlalți membri ai familiei, deoarece riscați să le transmiteți și lor boala dumneavoastră; Nu purtați haine murdare, în timpul petrecut pentru gătit în bucătărie. Îmbrăcămintea murdară este locul ideal de dezvoltare al bacteriilor. Este important să spălați regulat hainele cu care stați îmbrăcați în bucătărie.

Dacă doriți să alegeți cea mai sigură variantă, puteți utiliza prosoape de unică folosință pentru a șterge planșetele de lucru.

După utilizare, aceste prosoape sunt aruncate, iar riscul de contaminare este redus.

Nu vă ștergeți pe mâini pe prosoape din material textil, utilizând ulterior aceste prosoape pentru a șterge farfuriile sau alte obiecte de bucătărie, pentru că astfel favorizați răspândirea bacteriilor, virușilor.

Este foarte important să păstrați cuțitele, lingurile, furculițele, spatulele și alte ustensile de bucătărie mereu curate. Spălați-le foarte bine după utilizarea acestora în tranșarea cărnii crude, prevenind astfel răspândirea bacteriilor.

O mașină de spălat este foarte eficientă, la igienizarea ustensilelor de bucătărie datorită faptului că aceasta utilizează temperaturi ridicate care distrug bacteriile. Altfel, spălați foarte bine aceste obiecte, cu apă fierbinte și detergent de vase.

Pentru orice sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, puteți să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800.826.787   sau  0261.715.956.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Bugetarii au șase zile libere în „minivacanța” de Paște

SISTEMUL PUBLIC

Bugetarii au șase zile libere în „minivacanța” de Paște

Românii vor avea o prima minivacanță, de șase zile, la începutul lunii mai, când va fi și Paștele Ortodox. Fiindcă Paștele va fi în aceeași săptămână cu 1 Mai, zi liberă prin lege, Guvernul a hotărât ca bugetarii să fie liberi și în 2 mai, astfel încât să se facă „punte” cu Paștele, în 5 mai.