Image 1
Image 2

Recolta de grâu mai slabă și importurile ar putea scumpi pâinea cu 20%

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se preconizează creșteri de prețuri și la alte alimente de bază

Preţul pâinii ar putea să crească între 15-20% până în decembrie, influenţat de producţia grâului din acest an, care în unele zone ale ţării a fost afectată de vremea capricioasă, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

“Preţul pâinii din România este un preţ ireal, mult sub valoarea reală, un kg de pâine costă undeva la 3 lei – 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge până la 6-7 lei. La pâine nu s-a modificat preţul faţă de anul trecut, de acum încolo se poate modifica pentru că vremea capricioasă a cam afectat producţia. Până la finalul anului s-ar putea înregistra o creştere cu 15-20%”, a declarat Dragoş Frumosu.

„Problema noastră însă nu este asta, faptul că pentru o pâine de 1 leu vom ajunge poate să plătim 1,2 lei, nu ar reprezenta o diferenţă foarte mare în buzunar. Problema noastră este că veniturile nete sunt foarte mici. Dacă la un neamţ o creştere de 10 cenţi nu înseamnă nimic la salariul său de 2.000 de euro, însă la noi 10 cenţi sau 40 de bani înseamnă foarte mult”, adaugă Dragoş Frumosu.

Importurile afecteazâ producătorii

Reprezentantul sindicatelor spune că importul de produse congelate reprezintă 3-4% din totalul produselor de panificaţie, ceea ce creează o problemă producătorilor din sector. “În supermarket-uri şi hypermarket-uri există aceste pâinici congelate, pe care le găseşti în majoritatea timpului calde şi tentante pentru cumpărători. Aceste 3-4 procente poate nu reprezintă la prima vedere foarte mult, însă anual acestea pot reprezenta câteva mii de tone”, spune Frumosu.

De asemenea, liderul sindicatelor din industria alimentară spune că în România se aşteaptă creşteri de preţ şi la lapte, carne sau legume.

“La lapte este o creştere de 8% care este parţial nejustificată, dar dacă discutăm depre lapte şi despre o astfel de creştere trebuie să discutăm că în alte ţări membre ale Uniunii Europene, unde preţul a scăzut cu 12%, ori de ce în România există această creştere iarăşi este un lucru pe care nu pot să mi-l explic în mod direct”, spune Frumosu. De asemenea, România importă circa 25% din laptele pentru procesare. „Până nu demult justificarea importului de lapte, deşi avem potenţial, era că laptele importat este mai ieftin decât cel produs aici, în condiţiile în care fermierii primeau un preţ de nimic”, menţionează sursa citată.

Prețul legumelor

În privinţa legumelor, creşterea de preţ este justificată prin faptul că volumul importurilor creşte în perioada moartă din punct de vedere al producţiei.

Institutul Naţional de Statistică arată că în primele nouă luni din acest an, preţurile cartofilor au crescut cu peste 20%, iar producătorii spun că acesta reprezintă pentru ei “preţul corect”. “Preţul a crescut în mare parte din cauza primei părți a secetei din luna mai care a fost exact în timpul vegetaţiei, iar cartofii care nu au fost irigaţi nu au avut posibilitatea să se dezvolte, deci vegetaţia a fost pur şi simplu oprită, iar pe de altă parte în luna iunie-iulie au fost foarte multe ploi, iar din această cauză cartoful a fost afectat de foarte multe boli dăunătoare”, a declarat Kiss Bartha, proprietarul producătorului de cartofi Solfarm Covasna.

În privinţa cărnii de porc, preşedintele sindicatelor din industria alimentară spune că importurile vor creşte la peste 80% din cauza pestei porcine africană. “Dacă importam acum 2-3 ani cam 70% din necesarul de carne pentru consum şi procesare, din dezvoltarea fermelor din România până la apariţia pestei porcine africane scăzuseră importurile la 55% şi era un lucru pozitiv, iar în perioada următoare preconizez că vom importa peste 80%”, a precizat Dragoş Frumosu.

Preţurile de consum în luna septembrie 2018 comparativ cu luna septembrie 2017 au crescut cu 5%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS), produsele de morărit cu 2,74%, iar ouăle au scăzut cu 26,19%.

1 comentariu

  1. Toate aceste cresteri de care pomeneste Dragos Frumosu se datoreaza in realitate inflatiei ca urmare a cresterii salariilor fara acoperire ale unor categorii sociale in mod iresponsabil de catre guvernul pagubos PSD+ALDE. ( Daca recolta este mai slaba si nu acopera necesarul populatiei atunci de ce mai exportam grau ?, ca cei in cauza care si importa sa castige mai mult ? . Curat escrocherie !. Nu cu totii suntem chiar asa de prosti ca sa ne duceti de nas !!!.)

Lasă un răspuns

Connect with