Image 1
Image 2

“Reclădim România” a picat la ţanc!

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Intitulat “Reclădim România”, programul economic  al guvernului Orban prezentat în 160 de pagini repune în discuţie un plan de dezvoltare până la orizontul anului 2030.

Fără să aducă nouăţi fantastice,  organizat într-o grădină, cu păstrarea distanţei între participanţi, cu măştile de rigoare pe feţe, evenimentul inaugurează un nou tip de discurs politic, sobru, fără aplauze, fără public. 

Preşedintele Klaus Iohannis, primul ministru Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul de Finanţe Florin Cîţu, ministrul Muncii Violeta Alexandru au avut intervenţii atât de asemănătoare încât părea că discursurile lor ar fi avut acelaşi autor. Vorbim aşadar de o unitate de vederi. 

  Renunţând la o modalitate de comunicare simplistă, pe înţelesul poporului, specifică partidelor de stânga, PNL se adresează unui electorat de dreapta, antreprenorilor, mediului de afaceri.

În urmă cu un an discutam cu actualul premier Ludovic Orban despre un program din anul 1936. Este adevărat că nu era elaborat de PNL, ci de un consiliu… al PN|, adversarul tradiţional al partidului Brătienilor. Actualul premier spunea că PNL nu-şi face publice programele, proiectele, pentru că imediat sunt furate de adversari. Într-adevăr, aflat la guvernare, PSD împrumutase câteva idei de la PNL şi chiar le-a pus în practică.

Cum era de aşteptat, imediat după prezentarea programului, liderii politici au comentat copios materialul programatic prezentat de liberali. Din prima, PSD a acuzat PNL că a plagiat programul său din 2016. Marcel Ciolacu a şi dat câteva exemple, înfiinţarea unui fond naţional de investiţii, a unei bănci cu capital românesc etc.

Neaşteptat de negativă a fost atitudinea USR. Viitorul partener de guvernare al PNL după alegerile parlamentare din toamnă a atacat programul fără menajamente.

Indiferent de opiniile extrem de critice venite din partea tuturor partidelor, este clar că PNL a reuşit să creeze un eveniment în plină criză. Din acest moment există un reper la care se vor raporta toate formaţiunile politice, toţi candidaţii, atât de la alegerile locale cât şi de la cele parlamentare.

Guvernările trec, programele rămân ca nişte jaloane în timp care marchează evoluţia, sau involuţia, societăţii. Primul document programatic serios a fost elaborat de CDR. Era un proiect de dreapta, desigur nedus până la capăt. A urmat programul Alianţei DA, al PDL, al USL, ultimul fiind programul cu care PSD a câştigat alegerile din 2016.

Toate programele sună frumos. Cel puţin până acum, niciunul nu a fost dus la îndeplinire. De ce? Pentru că sunt făcute dintr-un birou, pentru că principalul lor scop este de natură electorală. Cu programele prea bine făcute se câştigă alegerile, dar se pierd guvernările.

Cu cât un program este mai optimist, cu atât mai mult cei care au crezut în el sunt mai dezamăgiţi când se trage linie şi se socoteşte ce s-a realizat şi ce nu s-a realizat, ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut.

“Reclădim România” a picat la ţanc! PNL a venit cu un program exact în momentul în care întreaga populaţie a României aşteaptă marea schimbare de după pandemie. Că are multe hibe este adevărat. Că este prea optimist, este adevărat. Că domină elementele de natură electorală, este adevărat. Pentru ca un program să fie băgat în seamă trebuie să-şi enerveze adversarii, trebuie să fie polemic.

“Reclădim România” are toate ingredientele pentru a deveni pilonul  în jurul căruia se vor purta cele mai aprinse dezbateri electorale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Cine invocă anticipatele?

Asculta acest articol Preşedintele Iohannis intervine rar în disputa dintre PNL şi PSD, dar când o face cuvântul său atârnă