Image 1
Image 2

Recital Viola Fantasia, în 8 noiembrie la Filarmonica Dinu Lipatti

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

„Viola Fantasia”, prezentat marți de la ora 18:00 în Sala  filarmonicii Dinu Lipatti, este un recital în care sonoritatea caldă a violei se va împleti cu robustețea pianului într-un stil de interpretare unic, plin de emoţie şi virtuozitate în dorința de a crea auditorilor o seară de neuitat.
Programul serii debutează cu Memories pentru violă și pian,  o compoziție a unui creator englez, Adrian Connell, lucrare prin care autorul își evocă prin muzică anii copilăriei. Piesa a doua este binecunoscuta sonată Arpeggione de Franz Schubert, o lucrare cu un farmec subtil care exploatează din plin resursele expresive și agilitatea de virtuozitate ale violei după care auditorii vor fi purtați spre tărâmul operei printr-o arie de opera deosebit de frumoasă Vedro con mio diletto ce apartine lui Antonio Vivaldi.
Prima parte a recitalului se va încheia cu o lucrare concepută de George Enescu pentru violă și pian, compusă în 1906 și intitulată Konzertstück. Este o lucrare lirică cu accente de virtuozitate compusă de Enescu special pentru a evidenția talentul interpretului solist.
În partea a doua interpreții Lucian Moraru și Viniciu Moroianu vor prezenta un repertoriu foarte divers, conceput special pentru acest recital. Astfel, ne vor conduce în universul sonor al operei prin aria Nessun Dorma din opera Tuandot de Giacomo Puccini, după care va urma o piesă de virtuozitate de sorginte românească cu ritmuri din Maramureș intitulată Borșa compusă de Lucian Moraru și o lucrare de factura sacră Ave Maria de Giulio Caccini. Lucian Moraru semnează și lucrarea următoare Improvizație  pe o temă de Erik Satieo lucrare in stil jazz care are la bază o temă a compozitorului francez Erik Satie urmată de o piesă cu un caracter mistic de același compozitor, Erik Satie, intitulată Gnossienne 4. De asemenea, în programul recitalului sunt programate o serie de trei tangouri in versiunea unor aranjamente muzicale spectaculoase pentru violă și pian ce vor fi prezentate în primă audiție cu ocazia acestui recital – Por una Cabeza a lui  Carlos Gardel, un tango foarte cunoscut fiind subiectul coloanei sonore a filmului Parfum de Femeie, El choclo de Angel Villoldo și tangoul La Cumparsita a compozitorului uruguayan  Gerardo Matos Rodriguez care anul acesta împlinește deja 107 de ani de la lansare (1915). Toate aranjamentele muzicale din partea a doua a recitalului sunt semnate de violistul Lucian Moraru. 
 
Partea a I-a
Adrian Connell – Memories for Viola & Piano
Franz Schubert – Sonata D 821 “Arpeggione”
Antonio Vivaldi – Vedro con mio diletto
George Enescu – Konzertstück
 
Partea a II-a
Giacomo Puccini / Arr. Lucian Moraru – Nessun Dorma (Turandot)
Lucian Moraru – Borșa (Romanian Folk Suite from Maramureș Transylvania)
Giulio Caccini / Arr. Lucian Moraru – Ave Maria
Carlos Gardel / Arr. Lucian Moraru – Por una Cabeza
Lucian Moraru – Improvisation on a theme by Erik Satie
Angel Villoldo / Arr. Lucian Moraru – El choclo
Erik Satie / Arr. Lucian Moraru – Gnossienne no. 4
Gerardo Matos Rodriguez / Arr. Lucian Moraru – La Cumparsita

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

OPINII LIBERE

Scriitori ruși despre ruși (A.P. Cehov)

Felul de a fi al rușilor s-a aflat în atenția scriitorilor din cea mai întinsă țară a lumii. Când scăpau de vigilența Ohranei țariste, apoi de serviciile staliniste, până la FSB, spiritul critic scormonea după mentalitățile rele, chiar nocive.