Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Încă insuficient filtrate, dar având deja o direcţie bine conturată, ideile premierului Mihai Tudose încep să se încadreze într-un program.

Unul propriu care tinde să se diferenţieze de cel al lui Liviu Dragnea. Ca o măsură de precauţie, premierul lucrează sub umbrela PSD.
Mihai Tudose nu are alura unui personaj principal. Nu-şi doreşte să fie în prim plan. În schimb are o sensibilitate ieşită din comun. Nu suportă nici cea mai mică atingere. Când îl supără ceva sau cineva iese la rampă.

Miercuri seara, la două zile de la şedinţa CEx, supărat de ministrul de Interne după povestea cu poliţistul pedofil, a dat un adevărat recital pe posturile de televiziune.
Deşi a amestecat lucrurile, sărind de la un program de infrastructură la probleme de etică politică, de la un ministru la nevoia de reducere a birocraţiei, premierul Tudose a reuşit să se facă simpatizat până şi de adversari.

Iar acest lucru se datorează faptului că se distanţează de Liviu Dragnea. Cu preşedintele partidul spune că are “o relaţie instituţională”. Pe care o pune pe acelaşi plan cu “relaţia instituţională” cu preşedintele Klaus Iohannis.

O poziţie retractilă afişează şi faţă de controversatele legi ale Justiţiei. De fapt, se spală pe mâini, aruncând responsabilitatea în curtea Parlamentului şi a Curţii Constituţionale. Guvernul are priorităţi, acestea trecând şi înaintea celor ale partidului. În spatele acestei noi imagini, aşa cum a şi sugerat, stă un jurnalist experimentat. De cel puţin două ori a declarat că a vorbit cu cutare sau cu cutare în prezenţa unui jurnalist.

Întreaga prestaţie, răspunsurile la orice întrebare, au fost formulate în aşa fel încât să dea satisfacţie mass mediei, şi celei pro-opoziţie şi celei apropiate de PSD. In două ore Mihai Tudose a demonstrat că nu este un premier marionetă. Ca să meargă până la capăt îi cere doamnei Carmen Dan, cunoscută ca apropiată a lui Liviu Dragnea, să demisioneze. Pentru că l-a minţit.

Desigur, motivul este altul. Prin eliminarea omului lui Dragnea din guvern Mihai Tudose câştigă un avantaj moral faţă de Liviu Dragnea. Nimeni nu mai poate spune că guvernul este al lui Dragnea.

Premierul Tudose a lămurit şi problema apartenenţei sale la serviciile secrete, declarând apăsat că nu face parte nici din vreo tabără din PSD. Ar fi primul politician, primul şef de guvern, care nu face parte dintr-o tabără, deşi se ridică împotriva preşedintelui partidului. Aici să ni se dea voie să ne îndoim. Nimeni nu pleacă la război de unul singur.

Vorbeam despre conturarea unui program de guvernare, de o prioritizare a problemelor, uşor diferită de a PSD. A spune că vrei să reduci birocraţia este uşor. Dar de la desfiinţarea unor direcţii, de la comasarea unor ministere şi instituţii până la punerea în practică este cale lungă. Printre altele, trebuie să treacă prin filtrul conducerii partidului, prin şedinţa CEx dominată de Liviu Dragnea, şi nu în ultimul rând să treacă de opoziţia sistemului.

După ce s-au împărţit funcţii, după ce s-au inventat posturi pentru anumite persoane, va veni un Mihai Tudose să le desfiinţeze? Prin definiţie PSD este un partid al pilelor şi cunoştinţelor, un partid al nepotismului, al posturilor călduţe.

PSD este prin definiţie un partid al administraţiei de stat, un partid bugetofag. Îl va schimba din temelii Mihai Tudose? Premierul poate schimba, şi a şi început campania proprie în acest sens, imaginea partidului, percepţia opiniei publice faţă de un partid considerat anti-democratic, anti-european.

Abia când va lua măcar o singură măsură din cele pe care le enunţă cu lejeritate şi bun simţ, se va putea spune că Mihai Tudose este un reformator. Deocamdată ceea ce şi-a propus în mod concret este scoaterea din guvern a ministrului din Teleorman. Un gest mai mult simbolic, pentru că sunt în guvern miniştri şi mai slabi decât Carmen Dan.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Extremismul verde

Ursula von der Leyden, președinta Comisiei Europene, spune că s-au luat decizii privind protecția climei, a produselor bio, fără să fie consultați fermierii.