Image 1
Image 2

Recesiunea, ca un triumf

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Satisfacţia cu care preşedintele Băsescu a anunţat că economia a intrat în recesiune denotă cât de bolnavă este această ţară. Dacă nu ar exista o luptă crâncenă între palate, dacă altul ar fi fost prim-ministru, cu siguranţă preşedintele ar fi găsit suficiente argumente pentru a demonstra că nu este o tragedie să scadă cu procente minuscule produsul intern brut. Oricum, raportarea se face la anul trecut, când România înregistra cea mai mare creştere economică din UE. Dar nu cifrele sunt de vină.

Intrând în campania electorală ar fi momentul să se facă o analiză la rece a situaţiei în care a ajuns România după 25 de ani de la eliberarea de sub teroarea comunistă. Ce avem azi? Politicieni care se mănâncă între ei, instituţii care vânează oamenii altor instituţii, teama că se ascultă telefoanele, şi mai presus de toate, un popor tot mai scârbit de ce se întâmplă în jurul său.

Ce creştere economică se aşteaptă de la mediul de afaceri ostil, de la firme care se canibalizează între ele în goana după muncă pentru a-şi putea menţine angajaţii?  Cum s-a ajuns în această situaţie deplorabilă, total nefirească? Cade în sarcina guvernului să rezolve aceste probleme. Guvernul Ponta nu creează condiţii pentru o dezvoltare economică, guvernul imprimă mediului de afaceri un climat ostil. Dacă aştepţi răspuns din partea guvernului, întreaga vină o poartă preşedintele Traian Băsescu.

Primul ministru, de fapt toţi pesediştii, arată că preşedintele foloseşte în interes propriu instituţiile coercitive ale statului, de la SRI până la DNA şi ANI, pentru a-şi distruge adversarii politici. Dacă îl asculţi pe preşedinte, afli că PSD nu doreşte altceva decât să pună mâna pe Justiţie şi să îşi facă mendrele după bunul plac. Bietul cetăţean nu are de ales între aceste două variante, între aceste două rele.

Falimentul moral şi politic nu aduce după sine decât falimentul economic. Este adevărat că întreaga lume este cuprinsă de criză. Alături de Franţa şi Italia, Germania este, de asemenea, în recesiune, dar niciun politician din opoziţie, nu-şi face din asta un capital electoral prezentând în culori negre situaţia. Ceea ce a făcut Traian Băsescu este o mârşăvie, un atac murdar la sănătatea morală a naţiei. Este un fel de a-i spune fiecărui cetăţean “o să te ia dracu, o să crapi de foame dacă îl votezi pe Victor Ponta, pe Klaus Iohannis sau pe Călin Popescu Tăriceanu”. Adică pe cei pe care îi consideră adversari candidatului PMP. Nu este corect.

La aşa politicieni, aşa ţară. Pe cine mai miră că prin Secuime se hotărăşte în consiliile locale autonomia unor localităţi? S-a ajuns atât de departe încât un deputat UDMR îşi permite să facă glume de genul “obişnuiţi-vă cu gândul că o să vă luaţi salariul în forinţi”. Polarizarea populaţiei după alte principii decât cele democratice, legale, este o realitate din ce în ce mai dureroasă.

Un candidat prezidenţial de origine germană alimentează spiritul gregar. In curând vom auzi că Vasile Blaga, şeful de campanie al lui Klaus Iohannis, fiind căsătorit cu o maghiară, va vinde Ardealul. Cu alte cuvinte, nu doar preşedintelui Băsescu îi place să dea veşti catastrofice, nu doar el sperie lumea, ci şi cei din cealaltă tabără.
Există remedii pentru boala care a lovit România? O altă clasă politică? Singura modalitate de a ieşi din această stare jalnică ţine de reformarea instituţiilor, de o corectă prestaţie a slujbaşilor  plătiţi din banii publici. Intr-un cuvânt, ţine de reforma statului. Cine să o facă?

Imagini care vă pot afecta emoţional

O tragedie naţională? Sau doar o nenorocire loveşte în jur de o sută de familii, poate mai multe, stopează pentru o scurtă perioadă idioata competiţie dintre două partide care nu-şi pot împărţi o pradă numită generic România.

Sigla Informatia Zilei

8 decembrie, ziua adevărului

Asculta acest articol Toate ţările susţin aderarea României la Spaţiul Schengen, cu excepţia Austriei. Azi se dă votul. Motivele nu