Image 1
Image 2

Recesiunea bate la porțile Europei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Nicolae Ciucă: deschiderea unor linii de finanțare din PNRR, dovadă că lucrurile merg într-o direcție bună.
Iohannis: Schimbările climatice au implicații directe asupra siguranței și bunăstării populației.

Agenția Internațională a Energiei: UE se confruntă cu riscuri majore privind aprovizionarea cu gaze.
Le Figaro: Anturajul lui Emmanuel Macron, vizat de o serie de anchete judiciare.

Criza energetică se adâncește pe continentul european. UE se pregătește pentru scenarii de urgență.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Eu în casă stau îmbrăcat în blugi indiferent de anotimp.

Ungaria vrea să aibă independență energetică față de gazul rusesc până în 2050.
Franța vrea să facă prețul războiului insuportabil pentru Rusia. Klaus Iohannis concluzionează: Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei.

Am trecut în revistă câteva titluri rulate de agențiile de presă naționale și internaționale. Ce vedem mai deosebit aici? În timp ce UE se pregătește pentru ce este mai rău, ca urmare a crizei energetice tot mai accentuată, ministrul român al Energiei declară că, indiferent de anotimp, el stă în casă în blugi. Optimismul premierului Ciucă nu are limite. Din păcate nu este molipsitor. De asemenea este greu de crezut că este împărtășită de populație teama președintelui Iohannis privitoare la impactul negativ al schimbărilor climatice asupra bunăstării omului.

Se observă aici o oarecare discrepanță între atitudinea autorităților române și a oficialilor UE. După cum vedem și în selecția știrilor de mai sus, instituțiile europene nu încetează să avertizeze populația că vin timpuri grele. Recesiunea bate la porțile Europei. Optimismul premierului român poate fi înțeles ca efect al unei strategii electoralo-politică. PNL nu stă tocmai bine în sondaje. PSD prinde teren. În urma acestei guvernări comune s-ar părea că PNL se va alege cu responsabilitatea, plătind costurile, iar PSD va ieși triumfător, arătând că a făcut numeroase propuneri pentru îmbunătățirea situației poporului, dar s-au opus liberalii.

Dacă la nivel global, așa cum spune și președintele Iohannis, ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei, normal că și România se află exact în aceeași situație. Adică la o cotitură istorică.

Se reflectă acest avertisment al șefului statului în politica internă promovată de PNL? Admitem că PSD este în opoziție față de președintele Iohannis, iar intrarea lui la guvernare nu este decât efectul unui armistițiu.

Dar mai are președintele un cuvânt de spus, mai are o responsabilitate față de viitorul PNL? Nu se prea vede o îngrijorare la nivel prezidențial față de erodarea la guvernare a partidului care l-a susținut în două rânduri pentru a câștiga alegerile parlamentare. S-ar părea că partidele politice nu sunt pregătite să transmită vești rele decât despre adversarii lor. Un caz exemplar se derulează chiar în aceste zile. PNL s-a aruncat asupra unui deputat PSD care s-ar părea că face parte dintr-o grupare de homosexuali. Imediat PSD a găsit o pistă pentru contracarea loviturii de imagine: un fost secretar de stat, fost senator PNL, este acuzat că a furat curent electric.

Este un exemplu de luptă corp la corp dintre cele două partide care, aparent, își împart povara guvernării. Recesiunea care amenință toate țările UE nu pare să fie în ochii politicienilor români decât un moft. Niciun partid nu vine cu o soluție viabilă, demnă de luat în seamă. Practic, crizele, nu puține la număr, par să nu intre în preocupările partidelor. A prezentat președintele țării o soluție anti-criză? L-a văzut cineva pe primul ministru vorbind mai mult decât întâmplător, prins într-un colț de ziariști, prezentând la modul serios problemele reale ale României?

Dacă într-adevăr recesiunea bate la porțile Europei, ea se va strecura și printr-o portiță deschisă în România.

Germania, în aşteptarea unui miracol

Din când în când mai trebuie să privim şi în curtea vecinilor. Aflaţi la doi paşi de Ungaria, de regulă luăm ca reper preţurile din Ungaria, măsurile pe care le ia guvernul Orban, neîndrăznind să mergem mai departe, spre Austria, Germania, Franţa, Italia etc. Adică în ţări în care trăiesc şi lucrează zeci, sute de mii de români.