Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Recensământul bufniţelor se face până la finele lunii februarie

Scris de Ioana Vladimirescu, 03 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Specia arborelui în care iernează de obicei coloniile de bufniţe este bradul, tuia sau arborele foios

Specia arborelui în care iernează de obicei coloniile de bufniţe este bradul, tuia sau arborele foios

De regulă, în localităţile din judeţ iernează an de an sute de exemplare

Iarna se face numărătoarea bufniţelor, iar sătmărenii din toate colţurile judeţului s-au obişnuit de câţiva ani încoace să contribuie la recensământul ciufului de pădure, organizat de Societatea Ornitologică Română, Sucursala Satu Mare.

Bufniţele au locurile lor preferate în care iernează. Număr mare de indivizi din această specie a fost observat în Livada în arborii din faţa bisericii, în Odoreu în zona primăriei şi a şcolii, în tuia de la intrarea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare.
Până a finele lui februarie, ornitologii sătmăreni se ocupă de recensământul bufniţelor din judeţ. Monitorizarea coloniilor de bufniţe se face cu ajutorul sătmărenilor din toate localităţile judeţului, care sunt rugaţi să contribuie la numărătoare. Cei ce au observat în zona în care locuiesc existenţa unor colonii de bufniţe sunt rugaţi să contacteze Societatea Ornitologică Română la numerele de telefon 0261.877.302, 0361.882.720 sau 0771.669.087 ori pe adresa de e-mail pardanyi80@gmail.com. La aceste numere trebuie furnizate următoarele date< localitatea unde au fost observate bufniţele, stradă, număr de casă, specia de arbore pe care acestea iernează (coloniile iernează îndeosebi pe tuia, brad etc), numărul indivizilor, respectiv dacă este vorba de o colonie nouă, adică nu a fost prezentă şi în anii anteriori în zona cu pricina.

De regulă, în localităţile din judeţ iernează an de an sute de exemplare

De regulă, în localităţile din judeţ iernează an de an sute de exemplare

Specia arborelui în care iernează de obicei coloniile de bufniţe este bradul, tuia sau arborele foios. La recensămintele de anii trecuţi s-a constatat că în judeţ avem sute de exemplare în fiecare iarnă. Bufniţa este o pasăre răpitoare de noapte şi de multe ori pare înfricoşătoare. E bine de ştiut că această pasăre se hrăneşte cu şoareci în proporţie de 90%, astfel că face şi bine pe lângă casa omului. Primăvara se mută din locurile în care iernează în altă „casă”. Zboară în păduri, folosind cuiburile vechi ale altor păsări precum ciori ori coţofene.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.