Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Mirel Dan, Titlul emisiunii: Taxa de mediu poate fi recuperată (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 02.30 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 03.32 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 05.08 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Szekely Tibor. Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Mituri despre vaccinare 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: De ce suntem pe ultimul loc din Europa la reciclare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Tallian Katalin, Ioan Man. Titlul emisiunii: Ambrosia Artemisiifolia, factor de risc pentru mediu şi sănătate 10.22 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Pop. Titlul emisiunii: Tăieri de corecţie şi fructificare în livezi 11.17 Teleshopping 11.32 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Marian Vanca, Remus Pirici, Ionuţ Tripon. Titlul emisiunii: De ce şi-ar alege un tânăr profesia de informatician 14.23 Teleshopping 14.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.52 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău. Titlul emisiunii: Experienţe, meditaţii, rugăciuni ascultate 16.28 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.34 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Teodora Pope. Titlul emisiunii: Salina de suprafaţă, la fel de eficientă ca una de adâncime (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Veres Robert. Titlul emisiunii: Cum e să fii diferit? 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan. Titlul emisiunii: Sfaturi la început de an 23.30 Ştiri

Recensământul bufniţelor se face până la finele lunii februarie

Scris de Ioana Vladimirescu, 03 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Specia arborelui în care iernează de obicei coloniile de bufniţe este bradul, tuia sau arborele foios

Specia arborelui în care iernează de obicei coloniile de bufniţe este bradul, tuia sau arborele foios

De regulă, în localităţile din judeţ iernează an de an sute de exemplare

Iarna se face numărătoarea bufniţelor, iar sătmărenii din toate colţurile judeţului s-au obişnuit de câţiva ani încoace să contribuie la recensământul ciufului de pădure, organizat de Societatea Ornitologică Română, Sucursala Satu Mare.

Bufniţele au locurile lor preferate în care iernează. Număr mare de indivizi din această specie a fost observat în Livada în arborii din faţa bisericii, în Odoreu în zona primăriei şi a şcolii, în tuia de la intrarea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare.
Până a finele lui februarie, ornitologii sătmăreni se ocupă de recensământul bufniţelor din judeţ. Monitorizarea coloniilor de bufniţe se face cu ajutorul sătmărenilor din toate localităţile judeţului, care sunt rugaţi să contribuie la numărătoare. Cei ce au observat în zona în care locuiesc existenţa unor colonii de bufniţe sunt rugaţi să contacteze Societatea Ornitologică Română la numerele de telefon 0261.877.302, 0361.882.720 sau 0771.669.087 ori pe adresa de e-mail pardanyi80@gmail.com. La aceste numere trebuie furnizate următoarele date< localitatea unde au fost observate bufniţele, stradă, număr de casă, specia de arbore pe care acestea iernează (coloniile iernează îndeosebi pe tuia, brad etc), numărul indivizilor, respectiv dacă este vorba de o colonie nouă, adică nu a fost prezentă şi în anii anteriori în zona cu pricina.

De regulă, în localităţile din judeţ iernează an de an sute de exemplare

De regulă, în localităţile din judeţ iernează an de an sute de exemplare

Specia arborelui în care iernează de obicei coloniile de bufniţe este bradul, tuia sau arborele foios. La recensămintele de anii trecuţi s-a constatat că în judeţ avem sute de exemplare în fiecare iarnă. Bufniţa este o pasăre răpitoare de noapte şi de multe ori pare înfricoşătoare. E bine de ştiut că această pasăre se hrăneşte cu şoareci în proporţie de 90%, astfel că face şi bine pe lângă casa omului. Primăvara se mută din locurile în care iernează în altă „casă”. Zboară în păduri, folosind cuiburile vechi ale altor păsări precum ciori ori coţofene.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.