Image 1
Image 2

Reașezarea trupelor după tăvăleala din 10 august

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La o săptămână de la mitingul din 10 august pot fi trase câteva concluzii, chiar înainte de a se fi finalizat anchetele procurorilor militari. De fapt, acestea, pentru partide, nici nu contează decât într-o foarte mică măsură. Pot fi găsiți vinovați, de la simplii jandarmi care au crezut că își fac datoria, la huliganii care s-au aruncat în lupta de stradă din simplă plăcere. Pot cădea și capete, de la comandanții Jandarmeriei la ministru, secretar de stat sau prefectul capitalei.

Partidele au avut planurile lor. Se știa din timp că vor fi violențe. Le anunțau inernauții. Unii o făceau de capul lor, alții, probabil, puși. Cer este că fiecare partid s-a gândit că poate câștiga ceva. Violențele pot fi trase pe spuza fiecăruia.

PSD poate demonstra că în spatele protestelor se află partidele de opoziție care vor să compromită guvernul.

Opoziția poate arăta cu degetul spre guvern acuzându-l că a gazat o populație nevinovată.

Cel mai corect, și foarte probabil cel mai adevărat, este să spunem că ambele tabere s-au pregătit pentru un câștig electoral, că ambele tabere au încercat să manipuleze populația, că ambele partide și-au trimis în piață instigatori. Nu a fost, cu alte cuvinte, o luptă între un înger și un demon.

Din aceste motive se poate aprecia că 10 august este un punct de cotitură în politică. Tuturor partidelor li s-a oferit șansa de a se așeza pe baze noi. Poate că asistăm la o reașezare și a opțiunilor politice.

Fără să nască o mare de lacrimi, semănând mai mult a butaforie decât a tragedie, mitingul terminat cu violențele din 10 august, are o importanță strategică și o încărcătură electorală de natură să modifice topul încrederii în partide și lideri.

  Liviu Dragnea a tăcut, deci nu punctează. Klaus Iohannis nu s-a implicat după cum și-ar fi dorit protestatarii. Deci nici el nu adună puncte. Ludovic Orban a stat la o cafea, pe margine. Viorica Dăncilă, ce să spunem, nu s-a văzut pe nicăieri.

Pare a fi o bătălie fără învingători. Tocmai dn această cauză partidele au fost lăsate libere, ca niște cai de pe care au fost date jos șeile și le-au fost scoase zăbalele din gură. USR-ului i s-a ivit ocazia să pună un semn de întrebare în fața lui Iohannis, iar o persoană marcantă din PSD, Ecaterina Adronescu, i-a cerut public lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate. Pentru Dacian Cioloș a fost o ocazie nimerită pentru a ieși ușor de sub mantaua lui Klaus Iohannis.

   Ceva mai bun nici că se găsea, pentru niște declarații de independență. Uneori bătaia, chiar dacă este aplicată cu bastoane, pare scoasă din rai pentru niște politicieni nehotărâți. Jandarmii parcă au dat cu gaz peste niște instincte politice amorțite.

Desigur, rămân victimele colaterale. Cei care se credeau eroi fiind în față, inhalând gazul și luând bastoane pe spinare, vor descoperi că nu au fost decât niște simplii figuranți. Nici măcar instigatorii nu sunt personajele principale. Ei vor rămâne în continuare niște anonimi, în slujbele celor care eventual îi plătesc.

Ce vor găsi procurorii? ~n nici un caz nu vor ajunge la vârf. Se prea poate să cadă capete încoronate de funcții înalte, dar acest lucru se va face doar ca urmare a confruntărilor politice. Victoria, dacă va exista una, depinde de abilitatea unui Liviu Dragnea, a președintelui Klaus Iohannis. Restul nu pot fi decăt profitori sau perdanți. După tăvăleala din 10 august are loc o reașezare a trupelor în funcție de inteligența persoanelor interesate de cariera lor politică.

Pe marginea demisiei de onoare a președintei Ungariei

O amplă dezbatere, dublată de protestele opoziției, se poartă în Ungaria după ce președintele țării, Katalin Novak, și ministrul Justiției, Varga Judit, au demisionat. Demisia lor a survenit în urma grațierii unui codamnat acuzat de pedofilie. 

Generalul se aruncă în luptă

După îndelungate ezitări, PNL își anunță candidatul la prezidențiale. Nu este o surpriză. Potrivit cutumei instituită în rândul formațiunilor politice, președintele partidului intră automat în cursa prezidențială.