Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Reacţii în presa internaţională după nominalizarea lui Sevil Shhaideh

Scris de Mioara Maxim, 22 decembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Sevil Shhaideh, propunerea PSD-ALDE pentru functia de Prim Ministru al Romaniei

Sevil Shhaideh, propunerea PSD-ALDE pentru functia de Prim Ministru al Romaniei

Mass-media internaţională comentează propunerea de premier avansată miercuri de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, evidenţiind că pentru prima dată România ar putea avea un prim-ministru femeie şi ar fi în plus prima dată când în fruntea guvernului de la Bucureşti s-ar afla o persoană de confesiune musulmană.

 

Propunerea ca Sevil Shhaideh să ocupe acest post este o mişcare surpriză a liderului PSD, partidul care a câştigat scrutinul legislativ din 11 decembrie, scrie Bloomberg, subliniind că printre argumentele menţionate de Liviu Dragnea pentru susţinerea acestei propuneri se numără şi experienţa în atragerea fondurilor europene acumulată în perioadă cât ea a condus Ministerul Dezvoltării, notează agerpres.ro.
Agenţia France Presse consideră această propunere drept o concesie făcută de Liviu Dragnea pentru a evita o criză politică, în condiţiile în care liderul PSD ar fi dorit să ocupe el postul de premier, dar nu poate din cauza opoziţiei preşedintelui Klaus Iohannis care invocă legea ce nu permite persoanelor condamnate penal să deţină un post în guvern.

Dar mass-media internaţională menţionează şi posibilitatea revizuirii în perspectivă a acestei legi pe care Dragnea o consideră neconstituţională, întrucât ea prevede o sancţiune ‘pe viaţă’, astfel încât liderul PSD să poată totuşi deveni prim-ministru.
Agenţia germană DPA menţionează în acest context declaraţia prin care Liviu Dragnea a subliniat că, chiar dacă nu ocupă postul de premier, îi revine responsabilitatea politică pentru activitatea guvernului şi nu va renunţa la această responsabilitate. Aceeaşi agenţie de presă mai remarcă faptul că România ar putea avea pentru prima dată un premier musulman deşi numai 0,3% din populaţia ei este de confesiune musulmană.

THE ASSOCIATED PRESS scrie că Liviu Dragnea, preşedintele PSD, care a obţinut victoria în alegerile parlamentare de la 11 decembrie, a propus miercuri ca Sevil Shhaideh să preia funcţia, un anunţ surprinzător ”deoarece numele ei nu este larg cunoscut în România”.

Shhaideh, în vârstă de 52 de ani, este membră a partidului, dar nu a candidat pentru un mandat în Parlament, a fost ministru al Dezvoltării Regionale timp de şase luni în 2015, iar în prezent lucrează la Ministerul Dezvoltării, o prezintă agenţia americană.

Preşedintele Klaus Iohannis se consultă cu liderii politici înainte să nominalizeze un premier, care are nevoie de aprobarea Parlamentului, precizează agenţia, care adaugă că, în cazul în care o va obţine, va deveni ”prima femeie premier musulman”.

Dragnea, care nu poate candida din cauză că a fost condamnat pentru fraudă electorală, a catalogat miercuri această condamnare sa din aprilie 2016 ca ”nedreaptă”, iar legea care-l împidică să candideze drept ”profund neconstituţională”, scrie AP, care adaugă că noul Parlament poate modifica acest text din 2001.

El a fost ales ulterior preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar fostul preşedinte al Senatului Călin Popoescu Tăriceanu a fost reales, mai scrie AP, care adaugă că Dragnea continuă să fie preşedintele partidului şi urmează să aibă o influenţă semnificativă asupra unui eventual Guvern Shhaideh.

PSD a obţinut ”cu uşurinţă” o victorie în scrutinul de la 11 decembrie, însă nu şi majoritatea şi va fi nevoit să guverneze cu un partener minoritar, precizează Associated Press un material preluat de publicaţia turcă DAILY SABAH.

REUTERS scrie că împreună cu ALDE, PSD deţine o ”majoritate absolută” de 250 dintre cele 465 de mandate din Cameră, scrie news.ro.

Dragnea a spus clar că intenţionează să fie putetrea din spatele noului Guvern, scrie agenţia internaţională cu sediul în Canary Warf la Londra, şi adaugă că cei doi sunt apropiaţi. ”El a fost martor la căsătoria ei, în 2011, cu un fost consultant la Ministerul Agriculturii născut în Siria”, precizează agenţia.

Iohannis urmează să desemneze un premier până vineri.

PSD-ul, care a promis salarii şi pensii mai mari în campanie, speră ca Dragnea, care controlează strâns partidul, să candideze pentru funcţie, însă Iohannis a subliniat că va refuza orice candidat cu dosar penal.

THE NEW YORK TIMES scrie că, în cazul în care obţine votul Parlamentului, Shhaideh va fi atât prima musulmană, cât şi prima femeie premier a României.

”De obicei liderul celui mai mare partid este desemnat de preşedinte ca premier”, însă Dragnea ”ar fi fost o alegere problematică”, scrie ziarul, referindu-se la condamnarea la doi ani cu suspendare.

”Este o alegere surprinzătoare”, a declarat Sergiu Miscoiu, un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, citat de ziar. ”Oamenii se aşteptau la cineva controlat de Dragnea, din ierarhia partidului, nu la un nume relativ nou”, explică el.

”Alegerea lui Shhaideh sugerează că Dragnea va controla Guvernul fără să-şi asume responsabilitatea direct”, a adăugat profesorul, care apreciază că Iohannis nu are motive să o respingă.

Miscoiu mai spune că această alegere intenţionează să contracareze acuzaţii de ordoxism şi naţionalism din campanie.

Mulţi observatori au fost luaţi, de asemenea, prin surprindere notează NYT, care-l citează pe Paul Ivan, un analist de la European Policy Center din Bruxelles, un fost diplomat român, care spune că numele ei nu se află printre cele vehiculate în ultimele zile.

Shhaideh este considerată mai degrabă un manager decât un politician, ”este percepută ca un tehnocrat”, spune el, adăugând că este ”o economistă care a lucrat mulţi ani în administraţia locală şi regională”.

Shhaideh şi-a petrecut cea mai mare parte din carieră în Constanţa, a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării când Dragnea era ministru şi i-a succedat în funcţie când a demisionat în 2015, scrie ziarul, care adaugă că el a participat la nunta ei cu un om de afaceri sirian.

Shhaideh şi soţul ei deţin trei proprietăţi în Siria, potrivit unei declaraţii de interese financiare din 2015, scrie NYT, care subliniază că ”femei musulmane sunt foarte rar şefi de stat sau guverne în Europa” şi citează exemple din ţări musulmane – Tansu Ciller, premierul Turciei în anii ’90, şi Atifete Jahjaga, preşedinta Kosovo în perioada 2011-2016.

”Peste 80% dintre români sunt ortodocşi, iar mai puţin de 1% sunt musulmani”, precizează ziarul.

”Va exista o parte din electorat căruia sigur nu-i va plăcea acest lucru”, potrivit lui Ivan, care adaugă că românilor nu le va plăcea ca primele cele mai puternice două poziţii politice din România să fie ocupate de reprezentanţi ai unor minorităţi etnice şi religioase, în contextul în care Iohannis este protestant şi de origine germană.

Însă credinţa religioasă a lui Shhaideh nu o va face să pară străină românilor, apreciază el, adăugând că ”în general, comunitatea musulmană din România, turcii şi tătarii, practică un islam foarte moderat”, au trăit peste 100 de ani într-o ţară nemusulmană, inclusiv sub ”regimul socialist” şi notează că Shhaideh ”nu are capul acoperit”.

Însă o numire a lui Shhaideh pare că nu va modifica poziţia României cu privire la migranţi, scrie NYT, care aminteşte că Bucureştiul s-a opus iniţial sistemului de distribuire a migranţilor, originari în principal din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

”În mod ironic, faptul că este musulmană o va împiedica să fie îndrăzneaţă în domenii ca (criza) refugiaţilor, numai pentru că este uşor de demonizat şi spus «sigur că spui asta, (doar) eşti musulmană»”, a declarat Radu Magdin de la Smartlink Communications, un grup de consultanţă.

Agenţia BELGA titrează că ”stânga aruncă lestul pentru a evita o criză politică”.

Dragnea a subliniat după întâlnirea cu Iohannis şi anunţarea candidaturii lui Shhaideh că ea se bucură de ”încrederea (sa) totală” şi că nu intenţionează să-şi ”asume responsabilitatea acţiunilor guvernamentale” pe care le va îndreprinde ea.

Opoziţia l-a acuzat pe şeful PSD că a ales ”o persoană de paie menită să-i pregătească terenul pentru ca el să devină premier”, potrivit deputatului Cristian Ghinea (USR, liberal), citat de agenţia belgiană.

Dragnea, în vârstă de 54 de ani, a mărturisit că nu va renunţa la visul de a conduce într-o bună zi Guvernul, sugerând că legea ”neconstituţională” în opinia sa, deoarece prevede o sancţiune ”pe viaţă”, ar putea să fie modificată în curând.

Mai mulţi membri PSD au afirmat, de altfel, imediat după alegeri, că ar căuta soluţii legale pentru a ocoli textul, mai scrie Belga.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.