26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Reacţii aşteptate

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aşa cum era de aşteptat, propunerea de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA, a declanşat o serie de proteste. Se adună semnături de susţinere şi se pregătesc acţiuni de proteste în toată ţara. Nemulţumirile faţă de legea salarizării au trecut în plan secund. Dacă PSD are o echipă de strategi, se poate afirma că prin propunerea de revocare a urmărit sustragerea atenţiei opiniei publice de la problemele cu adevărat serioase spre una politică.

Este posbil ca PSD să nu fi avut în vedere reacţiile pe care le va declanşa raportul ministrului Toader? Greu de crezut. Este mai plauzibilă intenţia de manipulare a populaţiei, prin avansarea unui subiect exploziv în locul unor reacţii cu substrat social.

Prin propunerea de revocare a Laurei Kovesi PSD, pentru moment, scapă de sindicate. În al doilea rând arată că este hotărât să înfrunte orice, inclusiv reacţia străzii, pentru a-şi atinge obiectivele.

Care sunt acestea? În primul rând îşi creează o platformă electorală care se poate traduce prin trei cuvinte: „Am mărit salariile”. În al doilea rând trece la o nouă etapă a luptei cu justiţia, atacând frontal cea mai de temut armă, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Toate consecinţele au fost analizate cu grijă de eminenţele cenuşii ale PSD. Liviu Dragnea este convins că nu are în faţă decât variante câştigătoare. Consideră că a reuşit să pună la îndoială onestitatea şi buna credinţă a procurorilor DNA, prin prezentarea situaţiei de la DNA Ploieşti.

Raportul prezentat de Tudorel Toader pune problema încălcării Constituţiei de către şefa DNA. Că raportul poate fi contrazis nu mai este problema PSD. Aşa cum nu mai este preocupat nici de aflarea adevărului în cazul procurorilor de la Ploieşti.

De fapt în acest moment PSD nici măcar nu mai este interesat dacă procurorul şef DNA va fi revocat sau nu. Propunerea avansată de ministrul Justiţiei este în realitate o declaraţie de război adresată preşedintelui Klaus Iohannis. Dacă preşedintele acceptă revocarea, PSD câştigă.

Dacă refuză, PSD se consideră de asemenea câştigător, reuşind să demonstreze că preşedintelui nu-i pasă dacă se încalcă sistematic Constituţia. Ar mai fi de adăugat că PSD nu mai este deranjat de reacţiile presei internaţionale. Consideră că a reuşit să demonstreze că în România se încalcă drepturile şi libertăţile omului, iar DNA a devenit un instrument politic.

Dar nu întotdeauna socotelile de acasă coincid cu cele din târg. PSD ar putea primi o lecţie usturătoare dacă protestele se vor ridica măcar la nivelul celor declanşate de Ordonanţa 13. De asemenea contează modul în care sindicatele, dar şi patronatele, vor înţelege să se opună haosului pe care-l provoacă măsurile iraţionale ale guvernului.

PSD se înşeală dacă merge pe ideea că are doar un singur oponent, DNA şi în mod personal Laura Kovesi. Eventuala scoatere din joc a DNA va conduce la apariţia altor adversari, mult mai eficienţi. Împotriva PSD, văzut ca rău absolut, ca în anii ’90, se poate ridica întreaga societate civilă, iar opoziţia, trezită la realitate, se va reorganiza, reuşind să avanseze o alternativă la un guvern ultra-populist, incapabil să înţeleagă modul în care trebuie condusă o ţară.

Abonează-te acum Online!