Răzvrătirea aldiştilor | Informaţia Zilei

Răzvrătirea aldiştilor

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

A apărut prima animozitate dintre ALDE şi PSD. Se pare că rezultatele foarte slabe de la europarlamentare au efecte. Chitit în spatele PSD, neluând nicio atitudine publică faţă de măsurile populiste ale guvernelor Grindeanu, Tudose, Dăncilă, partidul lui Tăriceanu a plătit scump obedienţa faţă de partenerul mai mare. Nu s-a văzut pe parcursul celor doi ani şi jumătate de participare la guvernare că ALDE ar fi un partid liberal. Motivat, desigur, de multele lui dosare de la DNA, Tăriceanu s-a limitat la lupta lui personală cu „statul paralel”, târând după el întregul partid.

ALDE ar fi fost normal să demonstreze prin fapte, prin propunerea unor soluţii liberale, că este un partid de dreapta. Nu a făcut-o şi publicul l-a sancţionat. Plasat sub limita pragului electoral, un partid trebuie să facă eforturi înzecite pentru a depăşi pragul psihologic al eşecului.

Faptul că acum se opune rectificării propuse de PSD arată că a învăţat ceva. Varujan Vosganian a anunţat că ALDE nu va vota rectificarea bugetară. Va ceda PSD şi îi va face pe plac micuţului partener în care s-a trezit orgoliul?

Pe de altă parte nu atât rezultatele slabe de la euroalegeri determină ALDE să ia atitudine, cât refuzul PSD de a-l accepta pe Călin Popescu Tăriceanu candidat comun la prezidenţiale.

Cert este că cele două partide se află la o răscruce. Fiecare va lua decizia care consideră că îl avantajează. PSD se află în avantaj dacă ALDE rămâne în coaliţie. Avantajul electoral al ALDE este iluzoriu. Tăriceanu nu are cum să intre în turul doi chiar dacă ar ieşi de la guvernare.

În opoziţie nu are ce să facă decât dacă se lipeşte de partidele de dreapta urmând să participe la formarea unei noi majorităţi parlamentare.

Lucrurile nu vor merge, totuşi, atât de departe. Cel mai probabil ALDE ameninţă că nu va vota rectificarea pentru a obţine ceva pentru oamenii lui, pentru ministerele sale. Este vorba despre aceeaşi strategie folosită de toate partidele care asigură majoritatea parlamentară. UDMR este recunoscut pentru abilitatea cu care ştia negocia cu principalul partid de guvernare.

Să presupunem că PSD nu va ceda, iar ALDE va rămâne ferm pe poziţie. Va urma o criză de care nu are cine profita. PNL este în competiţie cu USR pentru prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis nu a profitat niciodată de eventualele neînţelegeri din coaliţia de guvernare, nefăcute public. Momentul ales pentru răzvrătire survine prea târziu. Aldiştii şi-au pierdut abilitatea specifică opozanţilor. Forţa de penetrare a partidului a fost restrânsă în jurul preşedintelui şi a unui număr foarte mic de comunicatori. Organizaţiile judeţene au intrat în amorţire. Partidul pierde susţinători în detrimentul partidelor care au obţinut rezultate bune la europarlamentare, respectiv PNL şi USR. Este puţin probabil ca o parte dintre susţinătorii ALDE să se orienteze spre PSD, spre candidata Viorica Dăncilă. Mai pe scurt, un scor mic la prezidenţiale va conduce partidul lui Tăriceanu spre disoluţie.

ALDE poate avea aceeaşi soartă ca UNPR. Va supravieţui atâta vreme cât va sta la poalele PSD. Prin urmare răzvrătirea aldiştilor în cel de-al doisprezecelea ceas este plină de riscuri. Are logică economică, însă nu şi una politică.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517