Image 1
Image 2

Războiul mediocrităților

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este momentul în care cei care nu suportă PSD-ul primesc din plin materiale pentru a-și consolida părerile anti-PSD. La rândul său, tabăra anti-Iohannis are din ce în ce mai multe argumente pentru a-l considera pe președinte un obstrucționist, un sabotor al guvernului și instituțiilor.

Toate propunerile care merg la Cotroceni se lovesc de un zid. Președintele și-a fixat un termen: după 1 Decembrie.

Are un argument puternic: nicio acțiune a lui nu se încadrează în afara Constituției.

PSD are alt tip de argumente. O dă înainte cu economia care merge bine și ca să o facă să meargă și mai bine  se fac remanieri, se demit sau obligă anumiți miniștri să demisioneze.

Scandalul pare estompat pentru că nu este vorba despre mari personalități. Mai degrabă este vorba despre niște iluștri necunoscuți ajunși pe scenă din întâmplare.

Până la urmă se pierde și mobilul scandalului. PSD vrea să-și schimbe anumiți miniștri, iar președintele refuză, amână, tergiversează. Întreține suspansul sau doar un scandal minor? 

Ce contează dacă un ministru fără personalitate pleacă și vine în locul lui unul la fel?

Președintele cere demisia întregului guvern. Stabilind un termen, după 1 Decembrie, dacă Viorica Dăncilă și-ar da demisia am aștepta până după ziua națională? Este ultimul lucru la care se gândește PSD. Demisia premierului ar echivala cu plecarea mătcii din stup.

La o sută de ani de la Unire cel mai potrivit cadou ar fi un nou guvern. Dacă opoziția ar aduna suficiente voturi ar înainta o moțiune de cenzură și lucrurile s-ar lămuri. Opoziția nu adună voturile necesare, iar puterea nu este stăpână pe propria majoritate. Nimeni nu controlează pe nimeni în totalitate.

  Foarte probabil, nici nu știu cum este bine. S-a ajuns la o răscruce. Nimeni nu recunoaște că este nevoie de o nouă formulă de putere, însă toți așteaptă să se întâmple ceva ieșit din comun.

Este un război al mediocrităților. Nu strălucește nicio tabără. Își speculează doar greșelile. Ce înseamnă bălbâiala din PSD?  La ce folosește amânarea unor decizii prezidențiale până după 1 decembrie? După izbucnirea primului război mondial România a ales neutralitatea timp de doi ani. Există o stare de neutralitate azi, în preajma Centenarului? Nu. Azi nu se vorbește nici despre echidistanța președintelui. Arbitrul este în altă parte. Dar și acolo sunt tot două tabere. Este vorba, evident, despre UE.

România este blocată din punct de vedere politic.

Merge însă mai departe în același mod.

Conflictul mocnește. Nimeni nu are de gând să cedeze. Centenarul  va găsi două tabere în tranșee. De acolo se vor trage focurile de artificii. Poporul va aplauda.

De fapt, situația de azi nu are nicio legătură cu Centenarul. Nici măcar cu ziua națională. Poate că nu are legătură nici cu țara. Nici măcar nu este un război. Este o ciomăgeală.

Chiar atât de periculoasă este inteligenţa artificială?

În timp ce ţări precum Germania şi Franţa consideră că este nevoie de o întâlnire la cel mai înalt nivel pentru a dezbate un subiect ce părea un nou joc pe internet, inteligenţa artificială, a izbucnit un nou focar de instabilitate, un război între Israel şi grupările Hamas.