Războiul din Ucraina a împins preţurile mondiale la alimente la un nou maxim istoric

Scris de Cristina Bursuc, 19 aprilie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a urcat la un nou maxim istoric în luna martie 2022, pe măsură ce războiul din Ucraina a provocat turbulenţe pe pieţele pentru produse alimentare de bază precum cereale şi uleiuri comestibile, a anunţat recent Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Comparativ cu situaţia din luna martie 2021, preţurile mondiale la alimente calculate de FAO sunt cu 33,6% mai mari.

Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori mondiali de grâu, porumb, orz şi ulei de floarea soarelui via porturile lor de la Marea Neagră iar invazia rusească, care a intrat în a şasea săptămână, a oprit exporturile de produse agroalimentare ale Ucrainei.

Creşterea puternică a preţurilor la alimente înregistrată în luna martie a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor uleiurilor vegetale, care au înregistrat o creştere de 23,2% comparativ cu luna februarie. Potrivit FAO motivul principal are legătură cu „cotaţiile mai mari la uleiul de floarea soarelui, pentru care Ucraina este cel mai mare exportator mondial”.

O creştere de două cifre s-a înregistrat şi la preţurile cerealelor, care au fost mai mari cu 17,1% comparativ cu cele din luna februarie. Împreună, Federaţia Rusă şi Ucraina au fost responsabile pentru aproximativ 30%, respectiv 20% din exporturile mondiale de grâu şi porumb în ultimii trei ani.

Şi celelalte produse alimentare urmărite de FAO au înregistrat creşteri de preţuri în luna martie, dar este vorba de creşteri mai mici, precum zahărul (6,7%), carnea (4,8%) şi lactatele (2,6%).

Tot FAO şi-a revizuit, în scădere, estimările cu privire la producţia mondială de grâu în 2022, până la 784 milioane de tone, faţă de 790 milioane de tone cât prognoza luna trecută, în condiţiile în care a luat în calcul posibilitatea ca cel puţin 20% din suprafeţele însămânţate cu grâu de iarnă din Ucraina să nu poată fi recoltate din cauza distrugerilor provocate de război.

De asemenea, FAO şi-a revizuit, în scădere, estimările privind comerţul mondial cu cereale în anul agricol 2021/2022, până la 490 milioane de tone, deoarece prognozează că perturbarea exporturilor din zona Mării Negre va fi compensată doar parţial de majorarea exporturilor Indiei, Uniunii Europene, Argentinei şi SUA.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 19 aprilie 2022, ora 10:31

    Foarte bine, chiar excelent !. Mancati armament american achizitionat din 2,5 % din PIB-ul romanesc. In aceste conditii foarte dificile voi aveti bani de aruncat/risipit in folosul americanilor ???….. In aceste conditii eu as ingheta total achizitionarea de armament de la americani ca sa sufere si ei daca au provocat acest razboi in regiunea noastra !. Sloganul ar trebui sa fie ” Nici un ban pt. americani … ” . Totul numai in folosul romanilor pe modelul unguresc preluat se pare mai nou si de germani !.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517