20.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 01.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Iubirea ca artă şi ştiinţă. 04.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Sorin Berindei. 05.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Vacanţa perfectă. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 09.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Copiii, tehnicile de meditaţie şi relexare. 10.10 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Porcii de mangaliţa între mit şi realitate. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Capcanele reţelelor de socializare. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 13.30 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni:Efectele muzicii în tândul adolescenţilor. 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Prevenţa cardiovasculară. 18.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare) 23.00 Portret de artist

Războiul comercial declanşat de Trump face România vulnerabilă

Scris de Vasile Andreica, 03 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preşedintele american anunţă tarife comerciale mărite cu China, Mexic şi UE

Donald Trump

Donald Trump

România se află între statele vulnerabile la războiul comercial, potrivit unei analize realizate de Bloomberg, care a evaluat 21 de economii aflate în dezvoltare din întreaga lume, cele mai expuse fiind Croaţia şi Mexic.

Astfel, România s-a plasat pe locul 18 între cele 21 de state emergente analizate, în funcţie de rezistenţa la efectul războiului comercial, pe primele două poziţii aflându-se Filipine şi Egipt.

Ungaria, pe locul 6 în topul rezistenţei

Majoritatea statelor plasate pe primele locuri au perspective solide de creştere. Filipine şi Egipt au obţinut scoruri ridicate, după ce vânzările de active care au avut loc la nivelul statelor în dezvoltare au făcut ca activele lor să fie relativ subevaluate. În schimb Mexicul, care este ameninţat cu noi tarife de către preşedintele american Donald Trump, este la sfârşitul clasamentului, ca cea mai vulnerabilă piaţă, din cauza exporturilor mari în Statele Unite.

Între statele analizate, Ungaria se află pe locul şase, Rusia pe nouă, iar Polonia pe 11.

Economiile mai ferite

”Economiile care au o cerere internă mare, o expunere mică la China sau Statele Unite sau cele care au mai multe restricţii pentru accesul investitorilor străini pe pieţele lor sunt mai ferite de efectele războiului comercial”, a declarat Satoru Matsumoto, manager de fonduri în Tokyo, la firma Asset Management One, care administrează active de peste 500 de miliarde de dolari.

Investitorii sunt interesaţi de active de pe pieţele emergente care oferă valoare plasamentelor în urma vânzărilor provocate de escaladarea neaşteptată a războiului comercial în această lună. MSCI Emerging Market Currency Index a scăzut cu 1,3% în luna mai, cel mai mare declin lunar după cel consemnat în august 2018.

Economiile incluse în analiza Bloomberg fac parte fie din MSCI Emerging Markets Index, fie dintr-un indice calculat de Bloomberg care măsoară datoriile în monede locale ale statelor aflate în dezvoltare.

Impactul războiului comercial este măsurat printr-o medie ponderată a exporturilor fiecărei economii în SUA şi China, faţă de PIB-ul nominal. China nu are scor în funcţie de acest criteriu.

Siguranţa este măsurată în funcţie de situaţia contului curent, ratingul de ţară şi rezervele valutare.

SUA colectează deja tarfe mărite pe bunurile chinezeşti

Statele Unite au început sâmbătă dimineaţa să colecteze tarife majorate, de 25%, pentru bunurile chinezeşti care sosesc în ţară pe cale maritimă, într-o intensificare a războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, la care China a răspuns cu tarife de retorsiune, transmite Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a impus pe 10 mai tarife majorate de la 10% la 25% pentru bunuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari, dar a acordat o perioadă de graţie pentru transporturile maritime de mărfuri care au plecat din China înainte de data respectivă.

Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al Statelor Unite a anunţat că termenul de majorare a tarifelor pentru importurile din China care sosesc pe cale maritimă este 1 iunie, după care vama americană va începe să colecteze tarife de 25% în porturi. Majorarea tarifelor afectează o gamă largă de produse de consum şi de componente provenite din China, de la modemuri, routere pentru internet şi plăci de bază la mobilă, aspiratoare şi produse de iluminat.

Sâmbătă dimineaţa, China a început la rândul ei să colecteze tarife de retorsiune pentru o listă de produse americane în valoare de 60 de miliarde de dolari.

Donald Trump pregăteşte noi tarife, iar următoarea lovitură ar putea veni vara aceasta şi ar putea afecta o varietate de companii din Europa, de la producători olandezi de brânză până la giganţi industriali precum Airbus, potrivit Politico.

Abonează-te acum Online!
  1. Puie Monta a spus: 09 iunie 2019, ora 10:31

    Serios??!!Romania ”vulnerabila” ???Taxe marite de amerloci???Pai atunci de ce-i pupa in koor ratatii de politicieni romani toata ziua buna ziua ?????

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.