Image 1
Image 2

Update: codul roşu de inundaţii a fost prelungit pe Crasna

Pod peste crasna la craidorolt
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Lupta impotriva inundatiilor la Domanesti
Lupta impotriva inundatiilor la Domanesti

Update ora 21: Se aşteaptă viituri pe Crasna la Domăneşti. Apele sunt în creştere. Pe diguri au fost puşi în seara zilei de joi peste 2.500 de saci cu nisip. Importante forţe ale ISU, Jandarmeriei, Armatei sunt la Domăneşti.

Update ora 14:

În contextul prelungirii avertizărilor hidro-meteorologice pentru mai multe judeţe din Nordul şi Vestul ţării, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA a dispus ca forţele aflate în teren să fie suplimentate cu efective de intervenţie din judeţele limitrofe celor afectate de inundaţii.
DomanestiAstfel, detaşamente compuse din 20-30 de pompieri se vor alătura efortului de îndepărtare a efectelor inundaţiilor de ieri.


crasnaLa acest moment sunt în vigoare: o avertizare de Cod Roşu de inundaţii pentru un sector îndiguit al râului Crasna de pe raza judeţului Satu-Mare, valabilă până mâine, la ora 12.00 şi o avertizare de Cod Portocaliu pentru râul Maja din judeţul Satu-Mare, cu valabilitate până astăzi la ora 18.00.  Alte râuri din judeţele Satu-Mare, Bihor şi Arad sunt până mâine la ora 12.00 sub atenţionare de Cod Galben.
Din după–amiaza zilei de ieri şi în cursul nopţii trecute, peste 800 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au acţionat în cele 60 de localităţi din cele 4 judeţe afectate de inundaţii, respectiv Satu-Mare, Maramureş, Sălaj şi Cluj.

 

 

Pod peste crasna la craidorolt
Pod peste crasna la craidorolt

Update ora 11.45: În vreme ce la Craidorolţ, pe Crasna, se înregistrează uşoare scăderi ale cotelor, la Domăneşti, comuna Moftin, se fac pregătiri pentru a putea interveni la nevoie.

Primarul Gheorghe David ne-a spus că se vor umple în cursul zilei de azi aproximativ 1.000 de saci cu nisip spre a fi la îndemână dacă necesităţile o vor impune. Sunt pregătite de intervenţie utilajele proprii, dar şi ale unor cetăţeni şi firme din comună. Personalul este instruit şi gata de a intra la nevoi în dispozitiv.

Crasna la Moftin
Crasna la Moftin

Update ora 8: La Craidorolţ apele Crasnei sunt în scădere

Cotele râului Crasna la Craidorolţ au ajuns la 611 centimetri, ceea ce înseamnă cu 61 de centimetri peste cota de pericol. Nivelul apei este în scădere. Se estimează pentru după masă sau chiar pentru la noapte, să se înregistreze debit în creşte pe Crasna, pe raza satului Domăneşti. Acum, în această localitate, râul are adâncimea de 480 de centimetri, peste cota  aferentă primei faze de apărare. Creşterea ar putea fi de peste 100 de centimetri

Update ora 3: Digurile ridicate din saci cu nisip rezistă cu greu. Apele nu au scăzut. Echipajele de pompieri au rămas în teren.

 

Râul Crasna a ieşit din matcă. Zeci de familii au fost evacuate din case la Craidorolţ

Inundaţiile încep să facă ravagii în judeţul Satu Mare. După ce la Valea Vinului, Pomi, Borleşti, Crucişor, Bârsău zeci de gospodării au fost inundate, în altă parte a judeţului apele s-au revărsat. În urma unei viituri puternice, apele Crasnei au inundat miercuri spre joi noaptea sute de hectare şi gospodării.

Miercuri , 27 mai, în jurul orei 24, la Craidorolţ, zeci de oameni au fost evacuaţi din case şi duşi la căminul cultural.

Apele s-au revărsat şi între Terebeşti şi Craidorolţ.

Zeci de oameni au lucrat în noaptea de miercuri spre joi la întărirea digului. S-au pus aproximativ 6000 de saci cu nisip.

Lupta impotriva inundatiilor la Craidorolt
Lupta impotriva inundatiilor la Craidorolt

Zeci de vaci au fost scoase din case şi lăsate pe păşunea inundată dintre Pişcari şi Craidorolţ.

La Craidorolţ s-au deplasat importante forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă dar şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean în frunte cu preşedintele Adrian Ştef, care ajută la evacuarea oamenilor şi întărirea digurilor. Localnicii şi autorităţile spun că este dezastrul cel mai mare din ultimii 45 de ani. Apele Crasnei au depăşit cota de 6 metri.

 

3 comentarii

  1. La Supur a fost construit un polder exact pt a preveni asemenea evenimente. Din pacate e prost facut (intentionat sau nu) si n-a functionat nici de data asta! Localnicii afectati ar trebui sa stie asta si sa ia la intrebari autoritatile si sa le puna sa rezolve situatia de urgenta.
    Jurnalistii sa mearga sa verifice!!!

Lasă un răspuns