Image 1
Image 2

Ratele judecătorilor, procurorilor şi grefierilor pentru locuinţe ar putea fi achitate de stat

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Inițiativa legislativă aparține unui grup de parlamentari PNL și unuia de la UDMR

Senatul a votat noi privilegii pentru magistrați și grefieri. Dacă proiectul de lege inițiat de deputatul PNL Alexandru Muraru trece de Camera Deputaților, for decizional, ratele judecătorilor, procurorilor și grefierilor pentru locuințe vor putea fi achitate de stat.

Deputatul liberal Alexandru Muraru a inițiat această lege în aprilie 2022, după ce în 2019, colegul său de partid Marcel Vela, fost ministru al afacerilor Interne a depus la Senat, un proiect legislativ care prevede decontarea sumei alocate magistraților și personalului asimilat a ratei plătite pentru achiziționarea unei locuințe, dacă aceștia nu primesc locuință de serviciu.
În cele din urmă, Vela a retras inițiativa legislativă. Acum un alt liberal a venit cu un astfel de proiect.

Deputat PNL: Statul vine în sprijinul magistraților pentru ca aceștia să-și cumpere o locuință

Proiectul inițiat de deputatul PNL, Alexandru Muraru și votat de Senat prevede că: “Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie (…), care contractează un credit ipotecar/ imobiliar destinat achiziţionării sau construirii unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului”.
Sumele acordate pleacă de la 100 de euro și ajung p]nă la 600 euro/lună, în funcție de localitatea în care se află locuința.
Astfel, rom]nii ar urma să le plătească magistraților și ratele la locuințe.

“Statul vine în sprijinul magistraților pentru ca aceștia să dob]ndească o locuință proprie, spre deosebire de situația actuală, în care fondurile folosite pentru plata chiriei ajung în contul unor persoane din afara sistemului,” spune deputatul liberal Muraru, inițiatorul proiectului.

Judecător: Nu există prevedere mai grețoasă și nesimțită ca aceea a plății ratelor

Inițiativa legislativă nu este îmbrățișată de toți magistrații. Judecător Adriana Stoicescu spune că o prevedere “mai grețoasă și nesimțită“ nu există.

“Nu există prevedere mai grețoasă și nesimțită ca aceea a plății ratelor pentru case, în cazul magistraților”, a scris pe Facebook, judecător Adriana Stoicescu – membru ales al Colegiului de conducere al Tribunalului Timiș.
Avocatul sătmărean Viorel Vasvari se întreabă retoric ce “zice poporul c]nd aude de legea asta?!”
Răspunz]nd comentariului, judecătoarea Adriana Stoicescu spune, “Asta mă revoltă.

Sunt oameni care au de ales între m]ncare și curent/gaz”. Au fost și comentarii ironice, în timp ce alții sugerează că politicienii plătesc magistrații. “Incredibil! Au dat-o pe față!. Plata la vedere! Incredibil!”, scrie cineva.

Ce spune CSM și Guvernul

Trebuie precizat că senatorii au ignorat avizele negative. De exemplu, Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ.
În motivarea dată de această comisie se arată că proiectul de lege nu spune ce se înt]mplă cu indemnizațiile pentru locuință atunci c]nd magistrații își schimbă locul de reședință și au nevoie de o locuință în altă localitate. De asemenea, sursa citată consideră că măsurile sunt inoportune. Avizul CSM este favorabil. “Modificarea preconizată va accelera piața imobiliară prin creșterea cererii de achiziționare de imobile sau de construire de clădiri noi, fiind astfel create sau menținute numeroase locuri de muncă“, spun magistrații din Consiliul Superior al Magistraturii.

Ba mai mult aceștia au solicitat ca legea să se aplice și magistraților care au un contractat deja, un credit imobiliar destinat achiziționării de locuință. În plus CSM arată că și polițiștii și cadrele militare beneficiază de astfel de prevederi.
Aviz favorabil a fost acordat și de comisia juridică. Guvernul arată că legiuitorul a reglementat în favoarea magistraților drepturi salariale mult superioare celor existente în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, sistem la care se raportează inițiatorul în expunerea de motive.

“Extinderea categoriilor de personal care beneficiază de acest drept ar putea da naștere unui fenomen litigios at]t în interiorul familiei ocupaționale Justiție (…) c]t și în cadrul altor familii ocupaționale”, arată Executivul.

Pentru ca în final să precizeze că “Guvernul susține adoptarea acestei inițiative legislative cu observații și propuneri”.
Proiectul a înregistrat 77 voturi pentru, 35 împotrivă și două abțineri.

La Senat a fost încuviințat amendamentul CSM. Astfel că de aceste prevederi ar urma să beneficieze at]t judecătorii, procurorii și grefierii care au în derulare un credit pentru locuințe c]t și cei care urmează să își cumpere.
Aviz negativ a dat Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități.

Ce alte privilegii au magistrații

Dacă proiectul de lege trece de Camera Deputaților, acest pivilegiu s-ar adăuga celor existente.

De exemplu la plecarea în concediu de odihnă judecătorii și procurorii au dreptul, în condițiile legii, pe l]ngă indemnizația de concediu și la o primă de concediu egală cu indemnizația de încadrare brută lunară din luna anterioară plecării în concediu.
Judecătorii şi procurorii beneficiază anual de 6 călătorii în ţară dus-întors, gratuite, la transportul pe calea ferată clasa I, auto, naval şi aerian sau de decontarea a 7,5 litri combustibil la suta de kilometri pentru 6 călătorii în ţară dus-întors, în cazul în care deplasarea se efectuează cu autoturismul.

De asemenea, magistrații cu vechime continuă în magistratură de 20 de ani beneficiază, la data pensionării sau a eliberării din funcţie pentru alte motive neimputabile, de o indemnizaţie egală cu 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute, care se impozitează potrivit legii.

În ceea ce privește pensiile judecătorilor și procurorilor, precum și pensiile de urmași se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizația brută pe lună a magistraților aflați în activitate.

Oana Alexandru

4 comentarii

  1. “Statul ” asta mafiot tiganesc in care se pisa pe constitutie este unul paralel format din populime si privilegiatii !!!. Si asta pt. ca-i lasati pe conducatorii vostri dragi alesi sa va calce in picioare si nu le dati in bot ( sa le vina mintea la loc !) asa cum ar merita de mamaligi ce sunteti!. Asta vine ca o branza imputita de burduf presarata deasupra voastra de mamaligi ce sunteti pe care sa o suportati !. Voi NU ati votat niste partide, , voi ati votat niste GASTI oportunisti de HOTI care sa va jecmaneasca fara mila !!!. Si pensiile speciale au fost o MITA nerusinata acordata odiosilor magistrati din partea GASTILOR politice ca sa nu fie deranjati in FURTUL lor pe care l-au practicat si pe care il mai practica in folosul lor si in defavoarea natiunii !. GASTILE astea politce pe care le-ati votat sunt la cheremul serviciilor si magistratilor care-i santajeaza cu Dosare deoarece pot pt. ca merita !. Asta va conduce la disparitia voastra ca si natiune.

Lasă un răspuns

Connect with