Image 1
Image 2

Raportul dintre opoziţia leneşă şi majorarea salariilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Din motive care vor rămâne pentru multă vreme controversate, guvernul a majorat salariile demnitarilor înainte de a fi adoptată legea salarizării. Primul salariu îl vor lua pe luna august. Adică în luna concediilor. Momentul este rău ales şi din acest punct de vedere. Pleacă oamenii în concediu, urmând ca pentru perioada cât vor sta cu burta la soare să ia bani mai mulţi. Prost exemplu.

Dacă nivelul de salarizare a demnitarilor era mic în raport cu subordonaţii, puteau fi tăiate veniturile nesimţite. Într-adevăr,  în lipsa unei legi clare, an de an, prin diverse inginerii, unele salarii ale funcţionarilor au ajuns să le depăşească pe cele ale şefilor. Pentru echilibrare, în loc să se taie salariile nesimţite, s-au ridicat salariile considerate prea mici. E şi acesta un mod de a lupta împotriva inegalităţilor. Nu şi împotriva depăşirii deficitului.
Adevărul este că guvernul Ponta împarte bani cu amândouă mâinile. Deocamdată doar celor din uriaşul aparat de stat. În sine, nu este un lucru rău, mai ales că de pe urma acestor pomeni nu se aşteaptă altceva decât voturi.  Recunoştinţa se va vedea la urne, anul viitor. Cu listele electorale în faţă, alegătorii îşi vor aduce aminte de conceptul biblic “Cine dă, lui îşi dă”. :i imediat vor pune ştampila pe PSD. Dintre cei 48 de demnitari cărora li s-au triplat salariile în prag de concediu, se vor găsi câţiva care nu vor vota cu PSD. Unul dintre ei este chiar Klaus Iohannis. Preşedintelui i s-a triplat salariul.
Întrebarea este dacă Victor Ponta însuşi va vota anul viitor cu PSD. Plecat în concediu, premierul şi-a delegat prerogativele tot lui Gabriel Oprea. Dacă ar fi ales-o pe Rovana Plumb, nu ar fi făcut altceva decât să creeze vâlvă. Se ştie că după autosuspendarea din funcţia de preşedinte al PSD premierul a votat-o pe Rovana Plumb, nu pe Liviu Dragnea. De aici au apărut o serie de speculaţii privind lupta pentru putere în PSD. Rămas fără funcţia supremă în partid, Victor Ponta îşi compensează deficitul de putere şi imagine forţând adoptarea unor măsuri de relaxare fiscală şi majorarea veniturilor bugetarilor.
În toată povestea cu Codul Fiscal, Legea salarizării, majorarea veniturilor, nu regăsim vocea apăsată a opoziţiei. PNL nu participă la dezbaterea publică decât prin comunicate seci, prin replici ironice, prin apariţii sporadice ale cuplului Alina Gorghiu – Vasile Blaga. Nu avem o variantă PNL la aceste probleme de cel mai mare interes. Cu toate acestea, PNL creşte în sondaje.

Curios este că şi  PSD se menţine la aceeaşi cotă sau chiar creşte. Se produce o polarizare în jurul celor două mari forţe politice. Faţă de PSD pretenţiile sunt mai mari, din ce în ce mai mari, în vreme ce PNL-ului i se tolerează inactivitatea. Avem, după cât se pare, cea mai leneşă opoziţie din ultimul sfert de secol. Care, paradoxal, are cele mai ridicate procente în sondaje. PSD ia măsurile considerate populiste pentru a contracara acest fenomen anormal.
Unde ar ajunge PSD dacă guvernul nu ar promova măsurile de relaxare fiscală? Ce şanse ar avea partidul de guvernământ dacă nu ar spori veniturile populaţiei? Nu mai vorbim despre presiunea pe care o exercită DNA asupra unor lideri social-democraţi. Sau de atitudinea preşedintelui Iohannis faţă de primul ministru. Prin alegerea lui Liviu Dragnea, s-a demonstrat că partidul nu are de gând să se reformeze, ci să se reorganizeze, cu aceiaşi oameni. PSD nu are altă şansă de supravieţuire decât guvernând mai bine decât îi stă în fire.

Sigla Informatia Zilei

USR nu-şi găseşte tonul

Asculta acest articol Partidul ce pare să se străduiască cel mai mult să atragă atenţia alegătorilor asupra unor probleme ce