Image 1
Image 2

Raport MCV negativ pentru România

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia Europeană menține MCV pentru România și recomandă ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în cazul Bulgariei. Dacă în cazul României se arată că evoluția situației privind reforma sistemului judiciar și combaterea corupției în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare pentru Comisia Europeană, în cazul Bulgariei se notează progresele făcute privind reforma judiciară, combaterea corupției și a criminalității organizate.

Raportul a stârnit o serie de reacții în rândul liderilor politici. Dacă fostului președinte Traian Băsescu i se pare incorectă abordarea CE, liderul USR, Dan Barna, spune că nu este o surpriză și că va fi o provocare mare cum reparăm justiția și cum o respectăm. Premierul demis Viorica Dăncilă apreciază că este o discriminare, iar premierul desemnat Ludovic Orban spune că trebuie să punem în practică recomandările MCV.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că progresele realizate de Bulgaria sunt suficiente pentru a avea în vedere ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în timp ce pentru România toate condiţionalităţile din raportul pe 2018 rămân deschise, a declarat marţi, la Strasbourg, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos.

“Pentru România raportul notează că regresele identificate în noiembrie 2018 au continuat şi că România nu a respectat recomandările suplimentare din noiembrie 2018. Pe aceste baze, toate condiţionalităţile rămân deschise pentru România. Comisia e încrezătoare că România poate avea un nou avânt în îndeplinirea obiectivelor MCV”, a spus comisarul european.

Raportul publicat marți constată că în perioada care s-a scurs de la ultimul raport Comisia a trebuit să își exprime în mai multe rânduri preocupările legate de statul de drept în contextul dialogului purtat cu autoritățile române cu privire la evoluția situației în materie de reformă a sistemului judiciar și de luptă împotriva corupției. De fiecare dată, Comisia a constatat o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră.

Raportul MCV arată că au existat situații în care Secţia specială pentru investigarea magistraţilor a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale într-un mod care ridică îndoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa. Documentul invocă drept argument pentru utilizarea Secţiei speciale ca instrument de presiune politică ancheta declanşată împotriva unor oficiali CE, iar dosarul deschis Laurei Codruţa Kovesi în perioada candidaturii pentru postul de procuror şef european constituie exemplul pentru suspiciunea privind lipsa de obiectivitate.

În curprinsul raportului, Comisia Europeană are 12 recomandări pentru România. Printre recomandări se numără și cea privind punerea în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt.

Comisia precizează că aşteaptă cu interes transpunerea acestui angajament în măsuri concrete, atât de ordin legislativ, cât şi de altă natură.

Viorica Dăncilă acuză Bruxelles-ul de discriminare

Premierul demis Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că MCV “arată discriminare pentru România şi Bulgaria faţă de celelalte state membre”.

“MCV este aplicat doar României şi Bulgariei, iar celelalte state membre nu au acest mecanism. Ori se ia o decizie prin care se implementează acest mecanism la nivelul tuturor statelor membre, şi speram ca preşedintele României să ceară un tratament egal pentru toate statele membre, ori, dacă nu, se desfiinţează şi la nivelul Bulgariei şi României şi se aplică un alt fel de monitorizare”, a afirmat Dăncilă.

USR dă vina pe guvernul PSD

Președintele USR, Dan Barna, a declarat că recomandările nu reprezintă o surpriză.

“Nu e o surpriză şi este o provocare mare pentru următorul guvern al României. Într-adevăr, e foarte bine că am scăpat de guvernarea Dăncilă”, a afirmat Dan Barna.

Zegrean: Nu sunt juriști, sunt funcționari

În schimb fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că oamenii care se ocupă de mecanismul MCV nu sunt juriști și sunt doar niște simpli funcționari de la Comisia Europeană.

Raportul MCV trebuie analizat de Ministerul Justiției și de CSM, spune președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. El consideră că trebuie găsită o cale de colaborare cu Comisia Europeană pentru reclădirea relaţiei de încredere.

Printr-un comunicat de presă procurorii DNA arată că raportul MCV marchează progresele realizate de procurori, în condițiile în care în ultimii ani s-au confruntat cu modificări succesive ale legilor.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, spune că raportul nu este bun pentru România, dar spune că cele mai multe critici sunt pentru perioada în care ministru era Tudorel Toader. ”Personal, mă amărăște acest raport. Din punct de vedere al activității Ministerului Justiției, in partea a doua, pe mandatul meu, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat”, a declarat ministrul Ana Birchall.

Orban: Trebuie să ţinem cont de punctele de vedere exprimate

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că după o analiză foarte serioasă a tuturor criticilor recomandările din raportul MCV trebuie puse în practică astfel încât, într-un timp cât mai scurt posibil, România “să scape de sub MCV”.

“Trebuie făcută o analiză foarte serioasă a tuturor criticilor, obiecţiilor, solicitărilor şi recomandărilor din raportul pentru MCV. Trebuie să ţinem cont de punctele de vedere exprimate în cadrul MCV şi să punem în practică un plan de acţiune pentru a îndepărta toate aceste critici şi puncte de vedere formulate cu privire la Justiţia din România”, a spus Orban.

1 comentariu

  1. Nici nu ma intereseaza acest Raport MCV negativ pt. Romanica deoarece stiu cine sunt cei care au participat si intocmit acest Raport negativ. Presedintele Sas dambovitean are un merit deosebit in acest Raport negativ !!!. Asta merita cetatenii care au votat si mai voteaza pe acest Sas dambovitean – actualul presedinte inca in functie.

Lasă un răspuns

Connect with