Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În curând vom afla adevăratul raport de forțe dintre putere și opoziție. Dar PNL urmărește două țeluri. Dacă nu-i iese figura cu alegerea primarilor în două tururi, înseamnă că a trecut de prima etapă a procesului de declanșare a alegerilor anticipate. Ce este mai important? Alegerile anticipate.

Alegerile anticipate pregătesc terenul pentru o guvernare de lungă durată, în vreme ce modalitatea de alegere a primarilor este un fel de moft.

Așa cum s-a trecut de la alegerea în două tururi la alegerea dintr-un tur tot dintr-un interes meschin, la fel se face drumul invers. Nu trebuie omis să se spună că PDL a modificat legea când considera, bazându-se pe sondaje, că este în avantaj.

Și acum tot pe sondaje se bazează când se aventurează forțând alegerile anticipate. Cel sacrificat este premierul Ludovic Orban. El trebuie să joace rolul sacrificatului de trei ori la rând, dar fără să-și dea demisia. Adică trebuie să se lase trântit de alții, adică de PSD.

Calculele ar fi exacte dacă s-ar cunoaște adevăratele intenții ale fiecărui partid. Nu pot fi cunoscute pentru că nici ele însele nu știu cum stau în realitate. Trebuie cunoscute intențiile fiecărui parlamentar. Votul fiecăruia este suveran. Cu alte cuvinte votează cum vrea.

Problema este că și alegătorii votează cum vor. Cum nu înțeleg scopul nobil pe care îl are în vedere PNL, s-ar putea ca în cazul alegerilor parlamentare anticipate să avem surprize. PSD, în ciuda criticilor la care îl supun partidele de dreapta, rezistă neașteptat de bine. Se reface din mers. Până și Viorica Dăncilă începe să ridice capul și să dea explicații despre grija față de români a PSD-ului.

Desigur, după cât de mult a dat fără să țină seama de putința economică a țării, așteaptă puțină recunoștință chiar și din partea celor care se bucură de pensii speciale, după ce s-au bucurat de pensionări anticipate.

Ia să vedem. Cine a majorat pensiile magistraților? PSD. Cine i-a vânat pe corupții de la PSD? Magistrații? Cine vrea să le taie pensiile? PNL. Cu cine vor vota magistrații în cazul alegerilor anticipate? Cu cei ce nu le taie pensiile.

Aceeași logică electorală se va aplica în cazul bugetarilor. Cine a mărit numărul bugetarilor? PSD. Cine vrea să micșoreze numărul bugetarilor? PNL. Cine a majorat salariile bugetarilor? PSD Cine vrea să le taie salariile? PNL. Cu cine vor vota bugetarii? Cu cei ce vor să restructureze, să-i dea afară, să le taie salariile?

Pe ce lume trăiește PNL? De USR nu se miră nimeni. Este normal să-și dorească alegeri anticipate pentru că pe măsură ce trece timpul încrederea în partidul lor scade. USR-PLUS nu generează programe atractive. Nu are idei progresiste care să entuziasmeze măcar una din categoriile sociale. Se bazează mediul privat pe USR-PLUS? Ce propune USR-PLUS? Odată cu eliminarea lui Liviu Dragnea a dispărut și obiectul muncii. Odată cu plecarea de la guvernare a PSD a dispărut și “ciuma roșie”.

Cu sau fără alegeri anticipate, cu primari aleși dintr-un tur sau din două, situația României nu este deloc bună. Dezastrul lăsat în urmă de PSD nu poate fi înlăturat cu măsuri speculative.

După căderea guvernului Dăncilă, din calcule electorale meschine partidele de dreapta nu și-au asumat guvernarea. Vor doar să păcălească publicul. PNL și-a asumat guvernarea pentru că aveau un candidat prezidențial care trebuia să câștige alegerile la un scor mare. De ce la un scor mare? Ca să se vadă diferența dintre Iohannis și Dăncilă. Și la ce folosește marea victorie prezidențială? O parte din răspuns îl vom afla după numărarea voturilor la moțiunea de cenzură înaintată de PSD și UDMR, cel mai probabil săptămâna viitoare.

PSD-PNL: guvernare comună, responsabilităţi separate (II)

Ne aflăm practic într-o perioadă de reglementare. Dezbateri propriu-zise se poartă în public doar la nivelul mass media. Partidele negociază în spatele uşilor închise, departe de public. Societatea doar asistă la mici spectacole, organizate la conferinţele de presă.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

PARTIDUL

“La noi la partid” este o expresie des întâlnită în conversațiile dintre politicieni. Te întâlnești cu unul cu altul pe stradă, îl întrebi ce mai face, iar el îți spune că merge “la partid”.