Image 1
Image 2

Rafila: Antibiotice Iaşi a reușit să producă 30 mil. de comprimate de iod

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Antibiotice Iași a produs 30 milioane de pastile cu iod, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Întrebat când vor fi repartizate aceste pastile, Rafila a precizat că în primă etapă producătorul – Antibiotice Iaşi va distribui comprimatele, care vor ajunge la direcţiile de sănătate publică.

Ministru: Nu trebuie administrat la toată lumea

Ministrul a avertizat că în caz de necesitate acestea vor trebui distribuite la copii și la femeile gravide.
“Ele ajung, într-o primă fază, sunt distribuite de producător Antibiotice Iaşi şi le mulţumim pentru efortul pe care l-au făcut întrucât, într-un timp foarte scurt, să producă 30 milioane de comprimate. Ajung la direcţiile de sănătate publică şi căutăm calea cea mai uşoară încât ele să poată să ajungă la populaţia beneficiară. Iodul trebuie administrat într-un timp foarte scurt, în cazul unui incident. Nu trebuie administrat la toată lumea.

Se ia din timp. Insist şi asupra acestui lucru. Este extrem de important, dar dacă va fi nevoie, atunci trebuie să existe, mai ales pentru copii, pentru femeile gravide. Ne gândim la o formulă care să permită acest lucru. Sigur că Ministerul Sănătăţii nu are capacitatea să facă aşa ceva, iar hotărârea de Guvern care prevede această distribuţie finală se face împreună cu prefecturile şi cu inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a afirmat Alexandru Rafila, luni la Parlament.
Întrebat dacă ar putea fi implicaţi medicii de familie în această distribuţie, ministrul Sănătăţii a răspuns: “Da, cred că este o idee foarte bună. Mi se pare normal”.

Rafila, despre un eventual accident nuclear

După ce pastilele de iod au dispărut din farmacii, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a avertizat că “pastilele de iod nu trebuie să le tezaurizăm”. El a adăugat că, “nimeni nu trebuie să ia în România iod preventiv”.

Ministrul a explicat că femeile însărcinate şi copiii trebuie să ia cu precădere astfel de produse, în caz de necesitate.
”Esenţial la acest preparat este distribuţia, astfel încât el să fie disponibil în cel mai scurt timp de la un eventual incident, sperăm să nu apară aşa ceva”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că o cantitate mare de iod este dăunătoare glandei tiroide.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că nu trebuie să se “creeze o psihoză” legată de consumul de medicamente pe bază de iod, el arătând că “ar trebui să fim naivi să credem” că un accident nuclear are “drept unică consecinţă acumularea iodului radioactiv în tiroidă”.

“Afectarea tiroidei nu este unica afectare care poate apărea în cazul unui incident nuclear şi atunci nu cred că are rost să exacerbăm această discuţie, pentru că nu face bine nimănui”, este de părere ministrul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with