23.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 02.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni:Scandal pe seama confesiunilor religioase. 05.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Balogh Sándor. Titlul emisiunii: Administrarea fondurilor de vânătoare în timpul iernii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 14.45 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni: Scandal pe seama confesiunilor religioase. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ioînuţ Blăjan, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Noutăţi la început de an din boxul sătmărean. 16.45 Cultură 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina.

Radicalizarea liderului PSD

Scris de Dumitru Păcuraru, 18 decembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Încă din timpul campaniei electorale devenea clar că Liviu Dragnea duce PSD spre un gen de guvernare cu elemente radicale. Fără să o numească, practic PSD propunea o terapie de şoc în aproape toate domeniile. Ieşea cel mai mult în evidenţă creşterea salariilor şi pensiilor. De fapt asta reprezenta şi reprezintă în continuare partea populistă a programului de guvernare.

Fără să fie numit ca atare, coaliţia PSD-ALDE are un program radical pentru sistemul juridic. Încercările repetate de modificare a legilor justiţiei s-au lovit în primul rând de rezistenţa sistemului, de presiunea societăţii civile, manifestându-se prin ieşirea în stradă. Partidele de opoziţie s-au raliat simţind că este calea cea mai facilă spre un electorat anti-PSD.

Modelul lui Liviu Dragnea era, fără îndoială, Viktor Orban, premierul Ungariei. Liderul PSD a ezitat să spună deschis acest lucru până acum. Dar timpul nu mai are răbdare. Au trecut doi ani de la preluarea puterii şi coaliţia de guvernare nu a realizat ce şi-a propus decât într-o mică măsură.

Pe cale de a-şi pierde majoritatea parlamentară, aflat într-o luptă internă care nu se mai termină, PSD forţează nota. Liviu Dragnea nu mai pare dispus să spună lucrurile pe jumătate. Pentru prima oară invocă modelul Orban, modelul unei Ungarii care nu s-a lăsat călcată în picioare de birocraţia UE, înfruntând jocurile politice de la Bruxelles.

Ungaria, spune Dragnea, a impus taxe companiilor străine, a stopat lăcomia marilor bănci, a ţinut în frâu preţurile la utilităţi. România nu mai acceptă să fie tratată ca o ţară de mâna a doua. Acuză MCV-ul ca fiind o armă politică în mâna politicienilor europeni.

La doi ani de la preluarea guvernării, PSD demonstrează cu prisosinţă că are în vedere luarea unor măsuri radicale în domeniile-cheie. Anunţă că va adopta legea amnistiei şi graţierii, va lua măsuri împotriva băncilor străine care operează în România, acestea având cea mai mare rată de profit din întreaga Uniune Europeană. După încercările eşuate de a impune o taxă pe venit multinaţionalelor, coaliţia PSD-ALDE este hotărâtă să ia şi această măsură.

Este un fel de declaraţie de independenţă faţă de UE, o avertizare adresată Comisiei Europene că România nu mai este dispusă să fie un câmp experimental al marelui capital, victimă a jocurilor politice dintre popularii şi socialiştii europeni.

Conjunctura internaţională pare să fie propice luării unor măsuri radicale. Ungaria, ca şi România, se confruntă cu o lipsă de forţă de muncă. Măsura luată de guvern a nemulţumit populaţia şi au apărut proteste. Este vorba despre obligativitatea salariaţilor de a presta 400 de ore suplimentare pe an, iar plata să se facă pe parcursul a trei ani. Până acum fiecare angajat era obligat să muncească suplimentar 250 de ore pe an.

La o normă de opt ore cinci zile pe săptămână se adună vreo două luni de zile. 400 de ore li s-a părut cam mult cetăţenilor din Ungaria. Aici se desparte programul PSD de cel al premierului Viktor Orban. Coaliţia PSD-ALDE s-a specializat în zilele libere acordate cu intenţia vădită de a-şi fideliza electoratul bugetar.

Măsurile radicale propuse de Liviu Dragnea nu fac, totuşi, din PSD un partid pragmatic. Ele nu vizează economia decât razant. Efectele sunt nesemnificative. Radicalismul PSD se manifestă cu precădere în zona sistemului juridic. Ceea ce induce ideea că vrea să-şi subordoneze Justiţia. 

Abonează-te acum Online!