21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Radicalizarea electoratului în ajunul alegerilor

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 noiembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În acest scurt interval până în momentul în care li se va permite partidelor să-şi afişeze semnele electorale şi să-i îndemne în mod direct pe cetăţeni să-i voteze, fiecare tabără încearcă din răsputeri să-şi radicalizeze electoratul. Prin declaraţiile sale, Klaus Iohannis se situează în postura de lider informal al PNL.

Strategia sa se desfăşoară în jurul unei teme deja verificate. Lupta anti-corupţie s-a validat ca un subiect de succes garantat. Traian Băsescu a scăpat de suspendare invocând statul de drept, independenţa justiţiei, lupta anti-corupţie. PNL, şi preşedintele Iohannis, nu au alte teme. Problema este în ce măsură vor reuşi să radicalizeze electoratul.

Adevărul, în această fază a competiţiei politice, nu contează. Partidele se conduc după regula, nescrisă, “mai bine minţim noi decât să-i lăsăm pe alţii să spună minciuni”. Nu se poate discerne între adevăr şi minciună, între partidele bune şi cele rele. Impresia generală este că toate sunt la fel. Numai mint diferit.

Un efort considerabil pentru radicalizarea propriului electorat face şi UDMR. Situat uşor peste pragul electoral, este vital pentru UDMR să convingă populaţia maghiară să se prezinte la vot. Cea mai la îndemână temă este autonomia, însă liderii Uniunii nu merg atât de departe ca un Laszlo Tokes. Prin urmare este nevoie de multă muncă de lămurire, de repetate şi insistente contacte cu populaţia. Mobilizarea ei se face prin invocarea necesităţii păstrării limbii, a tradiţiilor, a culturii maghiare. Nu este o muncă uşoară atâta vreme cât liderii UDMR nu-şi permit să devină radicali pe faţă, după modelul Jobik sau a extremiştilor independenţi.

Următorul partid care se bazează pe radicalizarea unui electorat mai special este USR. Partid născut în stradă,  practic din flăcările incendiului de la Colectiv, USR joacă rolul Alianţei Civice din primii ani de după revoluţie. Nu are însă forţa, determinarea intelectualilor care s-au angajat în lupta pentru democraţie împotriva partidului lui Ion Iliescu. Nici PSD-ul de azi nu le mai oferă ocazia de a se ridica împotriva “neocomuniştilor”. PSD a fost „retrogradat” de la partid neo sau cripto-comunist la acela de “partid al penalilor”. E o mare diferenţă. “Penali” are şi PNL. Spune că s-a debarasat de ei, spre deosebire de PSD. Asta ţine la o prea mică parte a populaţiei. Din această cauză, este relativ uşor pentru PSD să încline balanţa în favoarea sa.

PRU, ultimul sosit pe câmpul de luptă, are o singură şansă să intre în Parlament: să se radicalizeze sau să dispară. Fără să-şi revendice moştenirea Uniunii Vatra Românescă şi a Partidului România Mare, PRU vrea să prindă acel electorat captivat de discursurile naţionaliste ale unui Gheorghe Funar şi Corneliu Vadim Tudor. Deocamdată dă dovadă de decenţă, dar nu ştim ce cale va urma liderul său, Bogdan Diaconu, cel care se pozează cu portretul lui Vlad Ţepeş în spate şi, în acelaşi timp, îl împinge pe Victor Ponta spre fotoliul de premier.

PSD a depăşit faza radicalizării. Şi-a consumat toate etapele, de la partid neocomunist, securist, extremist-şovin, nereformat, corupt până la această ultimă fază, de partid al “penalilor”. Trecând şi printr-un proces de fanatizare, în  timp PSD şi-a format un electorat captiv care-l votează indiferent de ce se spune despre liderii săi. Se zvoneşte că în ajunul alegerilor vor fi arestaţi nişte lideri, adversari ai PNL, USR şi ai preşedintelui Iohannis, care s-au remarcat prin discursuri anti-DNA. Acest lucru va avea un efect invers: se va radicaliza şi electoratul PSD. Ce va urma, numai Dumnezeu ştie!

Abonează-te acum Online!