Image 1
Image 2

Radicalizarea discursurilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Cazul Rarinca este ocazia perfectă pentru PSD de a aduce lupta împotriva adversarilor din sistemul judiciar pe faţă. Preşedintele Băsescu reuşise să impună PDL-ul ca partid care apără statul de drept, independenţa justiţiei şi luptă împotriva corupţiei. În schimb PSD nu şi-a putut desprinde de pe frunte eticheta de partid corupt care doreşte să-şi subordoneze justiţia. Fiecare ieşire publică a unui pesedist era catalogată drept amestec în treburile justiţiei.

Suspendarea preşedintelui din 2012 şi schimbarea din funcţie a preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului au fost considerate elemente ale unei lovituri de stat. Nici până în ziua de azi PSD nu a reuşit să se spele de aceste păcate considerate capitale într-un stat de drept. PNL, care participase la acele acţiuni, a făcut un pas spre dreapta, a preluat prin fuziune împreună cu fostul partid al lui Traian Băsescu şi temele de forţă.

Acum PNL şi noul preşedinte Klaus Iohannis trec drept apărătorii independenţei Justiţiei. PSD s-a repliat şi strigă în gura mare că DNA nu înseamnă Justiţie. PSD scoate DNA din sfera Justiţiei şi acuză direct că a devenit un instrument politic. Aşa îşi justifică votul din Senat împotriva cererii de reţinere şi arestare preventivă a lui Dan Şova.

Cine are dreptate? Susţinătorii PSD susţin că ei au dreptate. Se folosesc de un exemplu foarte edificator. Mariana Rarinca a fost achitată după ce a stat la puşcărie, arestată preventiv, timp de 191 de zile. Partea nefavorabilă adversarilor PNL este că în respectivul proces a fost implicată preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, este suspect amestecul DNA în acest proces banal. O datorie între două persoane, între un fost angajat şi soţia patronului.

Suspectă este şi viteza cu care Mariana Rarinca a fost aruncată după gratii înainte de a fi judecată. PNL nu atacă frontal acest subiect, dar acuză PSD că se amestecă în treburile Justiţiei. Nu intervine în favoarea femeii nici preşedintele Iohannis, însă şi el este nemulţumit de faptul că PSD s-a opus arestării senatorului Dan Şova.

Este cât se poate de evident că partidele îşi radicalizează discursurile. PNL simte că timpul trece, se  intră în vacanţă parlamentară şi încă nu au avut nicio acţiune de anvergură care să zdruncine guvernul. Cu excepţia temei pe justiţie, nu a lansat în spaţiul public nicio dezbatere pe o temă serioasă. Klaus Iohannis cu facebook-ul său nu-i ajută cu nimic.

Preşedintele şi PNL-ul acţionează haotic pe toate planurile. Programul de guvernare lansat în urmă cu câteva săptămâni nu a avut niciun impact. Nimeni nu a simţit nevia să-l dezbată. Prin urmare singura cale rămasă este radicalizarea discursului politic, indiferent de subiectul în discuţie. Date fiind circumstanţele actuale, lupta împotriva corupţiei dusă de DNA se mulează cel mai bine pe dorinţa PNL de a demola PSD-ul.

Victor Ponta, mai ales în urma condamnării lui Liviu Dragnea, a intuit că pentru PSD este sinucidere curată lipsa de reacţie în faţa acţiunilor organelor de anchetă, ale DNA. Prin urmare renunţă la imaginea de partid care respectă fără să clipească deciziile justiţiei şi revine la vechile năravuri. Îşi radicalizează discursul anti-justiţie acuzând, ca şi în urmă cu trei ani, că în continuare este condusă de oamenii lui Băsescu. Practic, se revine la vechile dispute dintre USL şi PDL. Lipseşte doar virulenţa fostului preşedinte Băsescu. ­