20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Puterea ascunsă a bugetului

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Puţină lume înţelege ce este „bugetul”, ce reprezintă Legea Bugetului de Stat. Foarte puţini sunt şi specialiştii care ştiu construi un buget. De buget depinde întreaga economie, toate instituţiile de stat şi până la urmă toţi cetăţenii. Esenţa statului este să adune banii într-un sac şi să-i împartă. Fiecare contribuabil pune un bănuţ în sacul cu bani pe care guvernul îi împarte după cum crede de cuviinţă.

De data aceasta cel ce împarte, distribuie, pune mai mult într-o parte, tăind din altă parte, este PSD şi ALDE. Expresia puterii celor două partide este Executivul. Prin buget, prin modul în care se împarte la urma urmei bogăţia ţării, îşi exprimă puterea proprie liderii partidelor de la guvernare.

Când ne uităm la cifre vedem puterea, influenţa liderilor politici. În cazul de faţă Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, prin poziţiile lor, au cuvântul cel mai greu de spus. Ei spun: de acolo se taie, dincolo se adaugă. Asta reprezintă puterea adevărată. Dincolo de asta nu se află decât vorbe, interese, zbateri în gol, propagandă, populism.

Cum va arăta bugetul anului 2018? Primarii din întreaga ţară, fără deosebire de culoare politică, par să fie sceptici. Mulţi dintre ei şi-au arătat deja nemulţumirea.
Neîncrezătoare sunt şi patronatele, adică oamenii care învârt motorul greoi al economiei.

Pentru a-şi consolida baza electorală, cele două partide au alocat sume importante categoriilor sociale recunoscute ca bazine electorale. Au majorat salariile, au mărit pensiile, au crescut ajutoarele sociale. PSD poate fi sigur că la următoarele alegeri va obţine un scor bun. A dat şi aşteaptă recunoştinţă.

Ce se întâmplă cu nemulţumiţii? Sunt mai puţini decât cei pe care PSD i-a blagoslovit electoral? Nu sunt mai puţini. Sunt mai mulţi, dar nu se prezintă la vot. PSD ţinteşte populaţia care se prezintă la vot. Restul partidelor se adresează în general populaţiei care nu merge la vot.

Lucrurile sunt simple din acest punct de vedere. Problema care rămâne este dacă PSD ştie ce rău face ţării. Cu siguranţă ştie. Dar liderilor nu le pasă. Pun interesele de partid în faţa intereselor generale. La această logică se reduce construcţia acestui buget.

Restul problemelor par jocuri de copii. Strada, discutabilă din foarte multe puncte de vedere, are alte ţinte. Acum se vorbeşte mult despre adoptarea legilor Justiţiei. Poate că este strâmb făcută, aşa cum a fost şi legea pe care o înlocuieşte. Peste o vreme va fi la rândul ei înlocuită.

Dar bugetul nu poate fi schimbat. Cum este făcut, aşa rămâne. Ţara nu are decât să se adapteze. Dacă merge într-o direcţie greşită, vor plăti toţi. Singurul câştigător va fi doar partidul care va lua un pumn de voturi în plus.

Dacă ar fi să i se ceară demisia lui Liviu Dragnea, motivul invocat ar trebui să fie cel al modului în care a gestionat ţara şi, în ciuda pericolelor, continuă să meargă în aceeaşi direcţie.
Bugetul este şi un mijloc de negociere cu partidele care nu se află la guvernare, cum este cazul UDMR, dar şi cu conducerile unor instituţii. Cifrele trădează tendinţele.

Maşinăria de vot a majorităţii rade orice opoziţie. Nu că actuala opoziţie ar fi cine ştie ce. Ba chiar putem bănui că se află în imediata apropiere a PSD în ceea ce priveşte interesele de partid şi dezinteresul faţă de binele obştesc. Verdictul cel mai corect este că toţi politicienii sunt la fel, iar partidele nu se deosebesc decât prin sigle şi culori.

Abonează-te acum Online!