Image 1
Image 2

Puterea ascunsă a bugetului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Puțină lume înțelege ce este “bugetul”, ce reprezintă Legea Bugetului de Stat. Foarte puțini sunt și specialiștii care știu construi un buget. De buget depinde întreaga economie, toate instituțiile de stat și până la urmă toți cetățenii. Esența statului este să adune banii într-un sac și să-i împartă. Fiecare contribuabil pune un bănuț în sacul cu bani pe care guvernul îi împarte după cum crede de cuviință.

De data aceasta cel ce împarte, distribuie, pune mai mult într-o parte, tăind din altă parte, este PSD și ALDE. Expresia puterii celor două partide este Executivul. Prin buget, prin modul în care se împarte la urma urmei bogăția țării, își exprimă puterea proprie liderii partidelor de la guvernare.

Când ne uităm la cifre vedem puterea, influența liderilor politici. În cazul de față Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin pozițiile lor, au cuvântul cel mai greu de spus. Ei spun: de acolo se taie, dincolo se adaugă. Asta reprezintă puterea adevărată. Dincolo de asta nu se află decât vorbe, interese, zbateri în gol, propagandă, populism.

Cum va arăta bugetul anului 2018? Primarii din întreaga țară, fără deosebire de culoare politică, par să fie sceptici. Mulți dintre ei și-au arătat deja nemulțumirea.
Neîncrezătoare sunt și patronatele, adică oamenii care învârt motorul greoi al economiei.

Pentru a-și consolida baza electorală, cele două partide au alocat sume importante categoriilor sociale recunoscute ca bazine electorale. Au majorat salariile, au mărit pensiile, au crescut ajutoarele sociale. PSD poate fi sigur că la următoarele alegeri va obține un scor bun. A dat și așteaptă recunoștință.

Ce se întâmplă cu nemulțumiții? Sunt mai puțini decât cei pe care PSD i-a blagoslovit electoral? Nu sunt mai puțini. Sunt mai mulți, dar nu se prezintă la vot. PSD țintește populația care se prezintă la vot. Restul partidelor se adresează în general populației care nu merge la vot.

Lucrurile sunt simple din acest punct de vedere. Problema care rămâne este dacă PSD știe ce rău face țării. Cu siguranță știe. Dar liderilor nu le pasă. Pun interesele de partid în fața intereselor generale. La această logică se reduce construcția acestui buget.

Restul problemelor par jocuri de copii. Strada, discutabilă din foarte multe puncte de vedere, are alte ținte. Acum se vorbește mult despre adoptarea legilor Justiției. Poate că este strâmb făcută, așa cum a fost și legea pe care o înlocuiește. Peste o vreme va fi la rândul ei înlocuită.

Dar bugetul nu poate fi schimbat. Cum este făcut, așa rămâne. Țara nu are decât să se adapteze. Dacă merge într-o direcție greșită, vor plăti toți. Singurul câștigător va fi doar partidul care va lua un pumn de voturi în plus.

Dacă ar fi să i se ceară demisia lui Liviu Dragnea, motivul invocat ar trebui să fie cel al modului în care a gestionat țara și, în ciuda pericolelor, continuă să meargă în aceeași direcție.
Bugetul este și un mijloc de negociere cu partidele care nu se află la guvernare, cum este cazul UDMR, dar și cu conducerile unor instituții. Cifrele trădează tendințele.

Mașinăria de vot a majorității rade orice opoziție. Nu că actuala opoziție ar fi cine știe ce. Ba chiar putem bănui că se află în imediata apropiere a PSD în ceea ce privește interesele de partid și dezinteresul față de binele obștesc. Verdictul cel mai corect este că toți politicienii sunt la fel, iar partidele nu se deosebesc decât prin sigle și culori.