19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Puterea ascunsă a bugetului

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Puţină lume înţelege ce este „bugetul”, ce reprezintă Legea Bugetului de Stat. Foarte puţini sunt şi specialiştii care ştiu construi un buget. De buget depinde întreaga economie, toate instituţiile de stat şi până la urmă toţi cetăţenii. Esenţa statului este să adune banii într-un sac şi să-i împartă. Fiecare contribuabil pune un bănuţ în sacul cu bani pe care guvernul îi împarte după cum crede de cuviinţă.

De data aceasta cel ce împarte, distribuie, pune mai mult într-o parte, tăind din altă parte, este PSD şi ALDE. Expresia puterii celor două partide este Executivul. Prin buget, prin modul în care se împarte la urma urmei bogăţia ţării, îşi exprimă puterea proprie liderii partidelor de la guvernare.

Când ne uităm la cifre vedem puterea, influenţa liderilor politici. În cazul de faţă Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, prin poziţiile lor, au cuvântul cel mai greu de spus. Ei spun: de acolo se taie, dincolo se adaugă. Asta reprezintă puterea adevărată. Dincolo de asta nu se află decât vorbe, interese, zbateri în gol, propagandă, populism.

Cum va arăta bugetul anului 2018? Primarii din întreaga ţară, fără deosebire de culoare politică, par să fie sceptici. Mulţi dintre ei şi-au arătat deja nemulţumirea.
Neîncrezătoare sunt şi patronatele, adică oamenii care învârt motorul greoi al economiei.

Pentru a-şi consolida baza electorală, cele două partide au alocat sume importante categoriilor sociale recunoscute ca bazine electorale. Au majorat salariile, au mărit pensiile, au crescut ajutoarele sociale. PSD poate fi sigur că la următoarele alegeri va obţine un scor bun. A dat şi aşteaptă recunoştinţă.

Ce se întâmplă cu nemulţumiţii? Sunt mai puţini decât cei pe care PSD i-a blagoslovit electoral? Nu sunt mai puţini. Sunt mai mulţi, dar nu se prezintă la vot. PSD ţinteşte populaţia care se prezintă la vot. Restul partidelor se adresează în general populaţiei care nu merge la vot.

Lucrurile sunt simple din acest punct de vedere. Problema care rămâne este dacă PSD ştie ce rău face ţării. Cu siguranţă ştie. Dar liderilor nu le pasă. Pun interesele de partid în faţa intereselor generale. La această logică se reduce construcţia acestui buget.

Restul problemelor par jocuri de copii. Strada, discutabilă din foarte multe puncte de vedere, are alte ţinte. Acum se vorbeşte mult despre adoptarea legilor Justiţiei. Poate că este strâmb făcută, aşa cum a fost şi legea pe care o înlocuieşte. Peste o vreme va fi la rândul ei înlocuită.

Dar bugetul nu poate fi schimbat. Cum este făcut, aşa rămâne. Ţara nu are decât să se adapteze. Dacă merge într-o direcţie greşită, vor plăti toţi. Singurul câştigător va fi doar partidul care va lua un pumn de voturi în plus.

Dacă ar fi să i se ceară demisia lui Liviu Dragnea, motivul invocat ar trebui să fie cel al modului în care a gestionat ţara şi, în ciuda pericolelor, continuă să meargă în aceeaşi direcţie.
Bugetul este şi un mijloc de negociere cu partidele care nu se află la guvernare, cum este cazul UDMR, dar şi cu conducerile unor instituţii. Cifrele trădează tendinţele.

Maşinăria de vot a majorităţii rade orice opoziţie. Nu că actuala opoziţie ar fi cine ştie ce. Ba chiar putem bănui că se află în imediata apropiere a PSD în ceea ce priveşte interesele de partid şi dezinteresul faţă de binele obştesc. Verdictul cel mai corect este că toţi politicienii sunt la fel, iar partidele nu se deosebesc decât prin sigle şi culori.

Abonează-te acum Online!