Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Prezențe atipice în peisajul electoral, nu atât prin mesaje cât prin vestimentație, Elena Udrea și Monica Macovei nu pot fi percepute de electorat decât prin prisma relațiilor cu Traian Băsescu. Amândouă au fost lansate în politică de președinte. Una este pupila președintelui, alta, mai bărbătoasă, a fost folosită ca model de ministru autoritar. Una este diafană, angelică, alta dură, nemiloasă, inchizitorială. Una a rămas în preajma președintelui, cealaltă pare să fi intrat în dizgrație.

Indiferent de poziționarea lor actuală, ambele candidate sunt rupte din coasta președintelui Băsescu.
Fiecare dintre ele, în cazul în care ar câștiga, va continua politica mentorului. Până la un punct, Elena sau Monica va lua deciziile ce i le va șopti la ureche Traian Băsescu. Cu timpul, politicianul ajuns sus se debarasează în primul rând de cei care l-au ajutat. Nici Traian Băsescu nu va fi exceptat de la această regulă machiavelică.

Demonstrația este simplă. Emil Constantinescu, odată ajuns președinte, s-a debarasat de Alianța Civică. Traian Băsescu, după ce a ajuns la Cotroceni, l-a mazilit pe Theodor Stolojan. Nu vor proceda altfel nici Victor Ponta sau Klaus Iohannis. Nu va fi cazul Elenei Udrea sau al Monicăi Macovei pentru simplul motiv că niciuna dintre ele nu are o șansă reală de a ajunge în turul doi. Ele rămân prezențe pitorești introduse în peisajul politic cu scopul de a încurca dreapta.

Potrivit primelor sondaje după începerea campaniei, președinta PMP este creditată cu 6%, iar independenta Macovei cu 4%. Deci aproximativ 10 procente care în mod normal s-ar fi îndreptat către candidatul ACL sunt acaparate de oamenii președintelui. Aceste candidate nu sunt simple pete de culoare. Ele chiar fac politică serioasă, cu consecințe deloc neglijabile pentru desemnarea viitorului președinte.

Să imaginăm scenariul intrării candidatului PSD și ACL în turul doi. Klaus Iohannis, în schimbul obținerii sprijinului PMP și a votanților Monicăi Macovei, își va crea obligații față de ele.  Poate va fi în situația să negocieze chiar cu președintele în exercițiu. Până la urmă toate drumurile dreptei trec prin ograda lui Traian Băsescu.

Că cele două femei sunt puse să încurce lucrurile mai mult decât să le clarifice este mai mult decât evident. Ca femei sunt prea bărbătoase, prea încrâncenate. Femeia justițiar este o apariție mai rară, dar în cazul Macovei nu este o surpriză. Ea atrage nucleul dur din PDL, precum și zona intelectualilor de dreapta, șubrezind în felul acesta poziția candidatului ACL. Dar sunt ele în competiție? Toți cei 14 concurenți sunt în competiție, chiar dacă unele candidaturi sunt aranjate.

De pildă, Călin Popescu Tăriceanu este sprijinul de care are nevoie Victor Ponta în turul doi. Ce va demonstra Macovei dacă va obține mai mult decât Udrea? Va demonstra că ea ar fi trebuit să fie desemnată candidată din partea ACL. Pe de altă parte, scorul obținut de Elena Udrea va plasa Partidul Mișcarea Populară în rândul forțelor care contează sau îl va scoate definitiv de pe scena politică. Dar campania este abia la început și sondajele sunt nerelevante. Există o parte semnificativă de votanți indeciși. Ei sunt în așteptarea ofertelor, care parcă vin prea încet.

Spre o nouă dezordine mondială

Ca și în România, potrivit sondajelor și în Germania partidul populist Alternativa pentru Germania, a fost recent clasificat de Oficiul pentru Protecția Constituției drept “caz suspect de extremism de dreapta” în întreaga țară, iar în două state federale din Est s-a mers mai departe clasificându-l ca “partid cu un anumit extremism de dreapta.”

Editorial Informatia Zilei

Alianțele necesare

În buna tradiție a umorului politic care a făcut posibilă apariția spumoasei publicații purtând numele lui Cațavencu, un titlu care să reflecte actuala situație politică din România ar fi “Țara vă vrea dezbinați!”